Celstraf voor veroorzaken fataal ongeluk op A325 Elst

De rechtbank veroordeelt een 28-jarige man uit Lent tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk. Daarbij krijgt de man een rijontzegging van 4 jaar. Hij veroorzaakte op de snelweg A325 in Elst een verkeersongeval waarbij 3 personen zijn overleden en 1 slachtoffer zwaargewond raakte. De rechtbank verwijt de man roekeloos rijgedrag. De man reed aanzienlijk te hard, terwijl hij veelvuldig bezig was met zijn telefoon. 

Het ongeval vond plaats in november 2021 op de snelweg A325 bij Elst. De man raakte in de 49 seconden voor het ongeluk in ieder geval 55 keer zijn telefoonscherm aan. Verder verstuurde hij in die tijd 3 WhatsApp-berichten. De man reed aanzienlijk te hard, 89 kilometer per uur, terwijl door matrixborden een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur werd aangegeven. Tijdens het ontstaan van een file botste de man achter op de auto van de slachtoffers. 

Roekeloos rijgedrag
Volgens de rechtbank is het ongeval hiermee de schuld van de man. Hij gedroeg zich roekeloos in het verkeer. Roekeloosheid is de zwaarste vorm van schuld. Hij schond opzettelijk de verkeersregels in ernstige mate. Daarbij is de man over zijn telefoongebruik niet open geweest.

Door het ongeval overleden 3 personen (76 jaar, 75 jaar en 9 jaar oud) en raakte 1 slachtoffer (8 jaar) zwaargewond. De nabestaanden en het slachtoffer ondervinden hiervan levenslang de gevolgen.

Strafoplegging
De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij door zijn gevaarlijke verkeersgedrag anderen zoveel pijn, angst en schade toebracht. Met zijn handelen bracht hij - in meer algemene zin - de verkeersveiligheid ernstig in gevaar. Voor de man, andere verkeersdeelnemers en de samenleving als geheel moet duidelijk zijn dat dergelijk risicovol gedrag in het verkeer onaanvaardbaar is.

De rechtbank legt de man een celstraf op van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast krijgt de man een rijontzegging van 4 jaar. 

Schadevergoeding
Tot slot moet de man ook de gevraagde immateriële schadevergoeding (affectieschade) betalen. Het gaat hierbij om een bedrag van 7.500 euro aan de moeder van het 9-jarige slachtoffer, 2.500 euro aan de vader van het 9-jarige slachtoffer en 17.500 euro aan de broer van het 9-jarige slachtoffer.