Ondanks bekoelde relatie stuurt Biden wapens naar Israël

De betrekkingen tussen Joe Biden en Benjamin Netanyahu zijn momenteel bekoeld. Ondanks druk van Washington geeft de Israëlische regeringsleider de plannen voor een Rafah-offensief niet op. Dit heeft echter geen invloed op de beloofde wapenleveranties door de VS.

Ondanks Amerikaanse zorgen over het geplande grondoffensief van Israël tegen de met vluchtelingen gevulde stad Rafah in de Gazastrook, blijft Washington miljarden dollars aan wapenhulp leveren aan zijn bondgenoot, aldus een krantenbericht. Volgens de "Washington Post", die zich baseert op ongenoemde functionarissen in het Pentagon en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft de regering van Biden in de afgelopen dagen "stilletjes" toestemming gegeven voor het leveren van bommen en gevechtsvliegtuigen aan Israël, ondanks de gespannen relaties tussen de twee landen. Het zou gaan om bommen van 2000 pond (ongeveer 907 kg) van het type MK84.

Dit toont aan dat de Amerikaanse regering wapenoverdrachten niet ziet als een middel om invloed uit te oefenen op de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, aldus het bericht. Een dergelijk middel is taboe voor Washington, schreef de Amerikaanse krant. De relatie tussen Biden en Netanyahu is momenteel slecht. Een Israëlische delegatie zou eigenlijk deze week naar Washington afreizen. Amerikaanse vertegenwoordigers wilden hun zorgen uiten over het grondoffensief in Rafah - en alternatieven presenteren. Netanyahu annuleerde de reis echter nadat de VN-Veiligheidsraad maandag een resolutie aannam, zonder tegenstand van de VS, waardoor de internationale druk op Israël werd verhoogd.

De gespannen relaties hebben Biden er echter niet van weerhouden om wapens en militaire uitrusting naar Israël te blijven sturen, schreef de krant. Vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering blijven Biden's belofte aan Israël herhalen om het land onvoorwaardelijk te blijven steunen in de oorlog tegen het islamistische Hamas.

Vorige week keurde het ministerie van Buitenlandse Zaken onder andere de levering van 25 F-35A gevechtsvliegtuigen goed. Dit was al goedgekeurd door het Congres in 2008, wat betekent dat het ministerie niet verplicht was om een nieuwe kennisgeving te doen. De MK84 en MK82 bommen waarvoor deze week toestemming kwam, zijn al jaren geleden goedgekeurd door het Congres, maar zijn nog niet geleverd, zei het ministerie.

Volgens de Amerikaanse regering wordt er momenteel gewerkt aan een nieuwe datum voor een bezoek van een Israëlische delegatie aan Washington. "We werken aan een datum", zei woordvoerster Karine Jean-Pierre van het Witte Huis enkele dagen geleden. Het kantoor van Netanyahu had ingestemd met het verzetten van de afspraak. Desgevraagd legde het kantoor van Netanyahu uit dat de regeringsleider geen toestemming had gegeven voor het vertrek van de delegatie naar de VS. Er werd echter niet ontkend dat er gesprekken werden gevoerd.