GroenLinks Amsterdam: "Geen respect voor lokale democratie"

De nieuwe GroenLinks-fractievoorzitter in Amsterdam Imane Nadif gaat een activistischere koers varen in Amsterdam. Door de conservatieve wind die er sinds de verkiezingen van november in Den Haag waait, voelt Nadif nog meer die noodzaak, zegt ze in AT5's Park Politiek. "Dat we zoveel klimaatontkenners in de Tweede Kamer hebben zitten, dat heeft effect op ons beleid hier." Zo meldt AT5. 

Nadif is sinds eind januari de nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks Amsterdam. Ze is de opvolger van Zeeger Ernsting, die bestuurder is geworden in stadsdeel Oost. Nadif gaat een activistischere koers varen. Of we haar dan op de A10 met Extinction Rebellion kunnen vinden? "Ik heb eerder op een snelweg gestaan, maar ik zeg niet wanneer. Ik heb vaker meegedaan aan acties."

Ze vervolgt: "Als ik kijk naar de houding van Den Haag, dan is dit eerlijk gezegd wel de toon die ik wil gaan aanslaan. Er is een conservatieve wind gaan waaien in Nederland. Ik maak mij daar ernstig zorgen over. Dat we zoveel klimaatontkenners in de Tweede Kamer hebben zitten, dat heeft effect op ons beleid hier. We moeten het volk niet gaan voorliegen met dat alles wel goedkomt. Nee, daarin ben ik wel wat activistischer."

Klimaat
Nadif zegt te begrijpen dat mensen uit wanhoop de snelweg blokkeren. "Het wordt niet makkelijk met de klimaatverandering die op ons afkomt. We moeten harde en strakke maatregelen nemen. Er zijn overal klimaatrampen. Deze winter hebben we ook gezien dat er aan het water zandzakken nodig waren. Het waterpeil gaat alleen maar omhoog. We moeten ons inzetten om deze stad te beschermen."

Ondanks het begrip voor de demonstranten van de fractievoorzitter van de op één na grootste coalitiepartij in de stad, koos Halsema ervoor de blokkade van de A10 Zuid door Extinction Rebellion tweemaal te verbieden. "Haar begrijp ik ook, dat is ook haar taak. Ik ga daar ook niet een enorme strijd van maken. Tegelijkertijd begrijp ik ook de klimaatactivisten in het waarom ze dit doen", aldus Nadif.

Deze week kreeg Amsterdam twee keer de deksel op de neus van Den Haag. Het wietexperiment sneuvelde: de stad werd niet als elfde gemeente toegevoegd, terwijl de voorbereiding voor legale wietteelt en verkoop al vergevorderd was. En woensdag besloot demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan YeÅŸilgöz een uitzonderlijke maatregel te nemen: het lokale besluit om religieuze uitingen bij handhavers toe te staan floot ze terug.

Nadif is ontstemd over de houding van de landelijke politiek. "Ik vind het heel ernstig hoe de Tweede Kamer omgaat met gemeenten. Ze passeren de lokale democratie, ze hebben er geen respect voor."

Sensatie
En: "Ik heb het gevoel dat we in een absurde situatie zitten. Het is een bevoegdheid van de burgemeester, en de raad heeft ermee ingestemd. Niet alleen Amsterdam, maar ook andere gemeenten, hebben het gedaan. Via een omweg wordt door de minister zo gehandeld. Laat het vertrouwen en de bevoegdheid bij de burgemeester."

De GroenLinks-fractievoorzitter noemt het besluit van de minister een vorm van sensatie. "Het slaat echt nergens op. In de tussentijd hebben we een kabinet dat niet gevormd wordt en nu hebben we het wel over deze uitingen. De bevoegdheid ligt bij de gemeente. Ik stel voor dat de minister het bij Den Haag houdt en dat wij gewoon ons werk kunnen doen. Dit is democratisch bepaald en laat ons dat democratische recht ook uitoefenen."

Ze besluit: "Dat de grondwet een discussie is, dat is al ernstig genoeg. Dat we zo diep gezonken zijn in Nederland. We moeten vasthouden aan de waarden van Amsterdam, die vrijzinnigheid mogen we nooit verliezen."