Hongarije: Massademonstratie wegens kindermisbruikschandaal, Orban onder druk

Het misbruikschandaal in een kindertehuis in Hongarije blijft protesten oproepen. Tienduizenden gingen de straat op in Boedapest. Na het ontslag van een bisschop die dicht bij premier Orban stond, heeft ook hij een probleem.

In Hongarije zijn tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de regering in Boedapest. Beroemdheden uit de muziek- en culturele scene en influencers hadden opgeroepen tot het protest. "We hebben er genoeg van", schreven ze en riepen mensen op hun stem te verheffen voor "bescherming van slachtoffers, transparantie, menselijk fatsoen en een eerlijke sociale dialoog".

Hun woede werd aangewakkerd door een misbruikschandaal in een kindertehuis. De Hongaarse president Katalin Novak, die inmiddels is afgetreden, had gratie verleend aan een man die betrokken was bij het misbruik. De demonstranten gaven de regering van de rechts-populistische premier Viktor Orban de schuld van de omstandigheden in de kindertehuizen en van de manier waarop de autoriteiten omgaan met geweldsdelicten tegen kinderen.

Bisschop treedt af
Het hoofd van de Hongaarse Protestantse Gereformeerde Kerk, bisschop Zoltan Balog, is vrijdag afgetreden vanwege zijn betrokkenheid bij het pedofilieschandaal. Voordat hij bisschop werd, was hij tientallen jaren een nauwe en invloedrijke politieke bondgenoot van Orban. Van mei 2012 tot mei 2018 was Balog minister van Human Resources, verantwoordelijk voor gezondheid, sociale zaken, jeugd, onderwijs, cultuur en sport.

"Ik heb een ernstige politieke fout gemaakt, Ik heb om genade gevraagd", zei Balog in een videotoespraak die op de website van de Gereformeerde Kerk is gepubliceerd. Hij rechtvaardigde zijn ontslag door te zeggen dat de zaak de reputatie van zijn kerk had geschaad.

Schandaal wordt een probleem voor Orban
Balog is de derde publieke figuur die ontslag neemt in de nasleep van dit misbruikschandaal. Naast president Novak heeft ook de voormalige minister van Justitie Judit Varga, die mede verantwoordelijk was voor het controversiële pardon, al haar functies neergelegd.

Novak had gratie verleend aan de voormalige adjunct-directeur van het katholieke kindertehuis. Hij was veroordeeld tot drie jaar en vier maanden voor het helpen verdoezelen van het kindermisbruik.