Zwitserland: gijzeling op trein beëindigd, verdachte doodgeschoten

In Zwitserland heeft de politie donderdagavond laat een einde gemaakt aan een gijzeling in een regionale trein. De dader werd doodgeschoten, alle gijzelaars bleven ongedeerd. Over het mogelijke motief is nog niets bekend.

Een man had donderdag urenlang meerdere passagiers gegijzeld in een Zwitserse regionale trein. De politie maakte laat op de avond een einde aan de gijzeling. De dader werd tijdens de bestorming doodgeschoten, alle gijzelaars bleven ongedeerd.

Aan het eind van de middag kreeg de politie een oproep dat een man 15 gijzelaars vasthield, 14 passagiers en de machinist. Volgens de politie was de gijzelnemer die gewapend was met een bijl en een mes een 32-jarige asielzoeker uit Iran.

Geen informatie over mogelijk motief
De trein, die reed op de lijn tussen Baulmes en Yverdon-les-Bains, kwam met gesloten deuren tot stilstand bij de halte Essert-sous-Champvent in het Franstalige deel van Zwitserland. Ongeveer 60 politieagenten omsingelden de trein. Met de hulp van een tolk werd geprobeerd te onderhandelen met de gijzelnemer. De politie en het Openbaar Ministerie hebben nog geen informatie gegeven over het mogelijke motief van de dader.

Rond 22.15 uur besloot de politie in te grijpen. In de trein werden ook explosieven gebruikt om de dader af te leiden. Volgens de politie stormde de gijzelnemer op de hulpdiensten af met een bijl. De politie opende daarop het vuur en de dader raakte daarbij 'dodelijk gewond'. De gijzelaars konden de trein ongedeerd verlaten.