ICJ: Israël mag door met oorlog, maar moet de Palestijnen in Gaza beschermen

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) legt Israël geen verplichting op om zijn militaire operatie in de Gazastrook te beëindigen.

Het hoogste gerechtshof van de Verenigde Naties heeft Israël in Den Haag echter wel opgedragen meer beschermende maatregelen te nemen voor de Palestijnen. Zuid-Afrika had het hof opgeroepen Israël te bevelen zijn militaire operatie in de Gazastrook te beëindigen.

Het hof kondigde ook aan dat het de genocidezaak die Zuid-Afrika ook tegen Israël had aangespannen, niet zou seponeren. Israël had verzocht de zaak te seponeren. Het hof deed vandaag echter geen uitspraak over de vraag of de acties in de Gazastrook voldoen aan de criteria van genocide - een uitspraak hierover kan nog jaren duren.

De president van het Internationaal Gerechtshof, mevrouw Donoghue, zei tijdens de hoorzitting dat het hof zich zeer bewust was van de omvang van de menselijke tragedie die zich afspeelt in de Gazastrook en zich grote zorgen maakt over het voortdurende verlies van mensenlevens en menselijk lijden.