Baanrenner Kool pakt verrassend EK-zilver op kilometer, koppelkoers wordt domper

In het Omnisport in Apeldoorn is donderdagavond de tweede dag van het Europees kampioenschap baanwielrennen afgesloten. Er werd om de medailles gestreden op vijf onderdelen, wat één keer mooi Nederlands succes opleverde.

Ploegenachtervolging mannen
In de finale reden de Britten Daniel Bigham, Ethan Hayter, Charlie Tanfield en Ethan Vernon tegen Carl-Frederik Bevort, Tobias Hansen, Niklas Larsen en Rasmus Pedersen uit Denemarken. De Deense ploeg startte goed en nam een kleine voorsprong, maar de Britten kwamen langszij en pakten in 3:45,218 het goud, tegen 3:46,372 voor de Denen. In 3:49,974 ging het brons naar Davide Boscaro, Simone Consonni, Francesco Lamon en Jonathan Milan uit Italië, die te sterk waren voor de Duitsers Tobias Buck-Gramcko, Felix Gross, Nicolas Heinrich en Tim Torn Teutenberg (3:52,108).

Ploegenachtervolging vrouwen
In de eerste twee kilometer van de finale kon de Britse ploeg met Megan Barker, Josie Knight, Anna Morris en Jessica Roberts nog mee met Italië, maar daarna stoomden Elisa Balsamo, Martina Fidanza, Vittoria Guazzini en Letizia Paternoser in gestaag tempo door. Italië sloeg een gat en pakte in 4:12,551 minuten het goud, voor de 4:15,950 van de Britse ploeg. Franziska Brausse, Lisa Klein, Lena Reissner en Laura Sussemilch reden Duitsland in 4:14,768 naar het brons, ruim voor de keurige vierde plek van de Ierse ploeg met Lara Gillespie, Mia Griffin, Kelly Murphy en Alice Sharpe (4:21,539).

Kilometer tijdrit mannen
Daan Kool plaatste zich als vierde voor de finale en daarin deed hij het meer dan uitstekend: met 1:00,414 minuten was de Nederlander weliswaar iets minder snel dan in de kwalificatie, het bleek uiteindelijk genoeg voor zilver. Met 1:00,272 ging alleen de Italiaan Matteo Bianchi harder rond in Apeldoorn, terwijl het brons in 1:00,472 voor de Fransman Melvin Landerneau was. Tijmen van Loon noteerde in 1:01,776 minuten de zevende tijd.

Koppelkoers mannen
Jan Willem van Schip en Yoeri Havik kwamen er namens Nederland niet aan te pas: de wereldkampioenen waren continu te laat en leken de benen niet te hebben om mee te kunnen, waardoor ze het moesten doen met een uiterst teleurstellende achtste plek. De winst ging na een mooie ontknoping naar Duitsland: Roger Kluge en Theo Reinhardt verzamelden continu punten en hadden er net iets meer dan Thomas Boudat en Donavan Grondin uit Frankrijk. Brons ging naar de Denen Michael Mørkøv en Theodor Storm.

Scratch vrouwen
Lange tijd gebeurde er weinig in de koers, pas in de slotronden begon het te ontbranden. In de lange sprint was Clara Copponi uit Frankrijk de sterkste, zij liet zich kronen tot nieuwe Europees kampioene. Het zilver ging verrassend naar de Belgische Lani Wittevrongel, met brons voor Martina Fidanza uit Italië - de Nederlandse Lisa van Belle kwam als twaalfde over de meet.