Biden bezorgd over geweld door 'extremistische kolonisten' in Israël

Sinds het begin van de oorlog tussen Hamas en Israël is de situatie ook op de Westelijke Jordaanoever nijpender geworden. De Amerikaanse president Biden keurt de aanvallen van kolonisten op Palestijnen af. Tegelijkertijd roept hij op tot de bescherming van burgers in de Gazastrook.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn bezorgdheid geuit over ‘extremistische’ kolonisten op de Westelijke Jordaanoever en het geweld tegen de Palestijnen veroordeeld. “Ik blijf bezorgd over aanvallen van extremistische kolonisten op Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever”, zei Biden op een persconferentie. "Dit moet nu stoppen." Dergelijke aanvallen zijn als olie op het vuur, zei Biden. Volgens het VN-Mensenrechtenbureau neemt het geweld van gewapende Israëlische kolonisten tegen Palestijnen toe. Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Ramallah zouden er sinds de aanval van Hamas op Israël 101 mensen zijn omgekomen – maar daarbij horen ook slachtoffers door het Israëlische leger.

Biden herhaalde dat Israël het recht en de verantwoordelijkheid heeft om te reageren op aanvallen door Hamas-terroristen. “Maar dat doet niets af aan de noodzaak om te handelen in overeenstemming met het oorlogsrecht. Israël moet alles doen wat in zijn macht ligt om onschuldige burgers te beschermen, hoe moeilijk dat ook mag zijn”, waarschuwde de Amerikaanse president. Israël zou zich moeten concentreren op “het vervolgen van de mensen die deze oorlog tegen Israël propageren.”

Biden sprak berichten tegen dat hij Israël had opgeroepen een grondoffensief in de Gazastrook uit te stellen. “Het is jouw beslissing”, zei de Amerikaanse president. Hij wees de Israëlische premier Benjamin Netanyahu eenvoudigweg erop "dat als het mogelijk is deze mensen in veiligheid te brengen, hij dat moet doen."

Verwijzend naar de aantallen slachtoffers die zijn gepubliceerd door de regerende Hamas in Gaza, zei Biden dat hij “geen vertrouwen” had in deze statistieken. Volgens de laatste Hamas-cijfers zijn sinds het begin van de Israëlische aanvallen 6.546 mensen gedood in de Gazastrook. Deze beweringen kunnen echter niet worden geverifieerd.

VN luidt alarm over brandstoftekort
De VN waarschuwt dat zij binnenkort wellicht haar werkzaamheden in de Gazastrook zullen moeten opschorten vanwege een gebrek aan brandstof. De brandstoffen zijn vooral nodig voor het aandrijven van generatoren in ziekenhuizen en voor het vervoeren van hulpgoederen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei dat zes ziekenhuizen in de Gazastrook nu gesloten zijn vanwege het gebrek aan brandstof.

Israël heeft tot nu toe vier konvooien met hulpgoederen onder toezicht de Gazastrook binnengelaten. Tankwagens mogen er echter niet doorheen. Israël beschouwt diesel en benzine als goederen voor tweeërlei gebruik, dat wil zeggen goederen die voor zowel civiele als militaire doeleinden kunnen worden gebruikt. Toen de Palestijnse hulporganisatie UNRWA dinsdag op X waarschuwde voor de gevolgen van het brandstoftekort, reageerde het Israëlische leger met een luchtfoto waarop zogenaamd brandstoftanks in de Gazastrook te zien zijn. Blijkbaar ligt daar een half miljoen liter brandstof opgeslagen. “Vraag Hamas of je er iets uit kunt halen”, schreef het leger.