Man cel in voor verkrachten oppas in Frankrijk

De rechtbank veroordeelt een 37-jarige man voor het verkrachten van de oppas van zijn gezin. Hij krijgt een gevangenisstraf van 24 maanden.

De verkrachting vond in juli 2019 plaats in Frankrijk. De man was daar met zijn gezin op vakantie. Het slachtoffer, een destijds 20-jarige vrouw, was mee als oppas van het gezin van de man. In de nacht ging de man naar de kamer van het slachtoffer waar hij haar dwong tot het ondergaan van seksuele handelingen. 

Geen verantwoordelijkheid
De man maakte misbruik van de kwetsbaarheid van het slachtoffer vanwege haar leeftijd, het feit dat zij ver van huis was, van zijn overwicht op haar en van het vertrouwen dat zij in hem mocht hebben. Ook wist de man dat het slachtoffer behoorlijk wat alcohol had gedronken. De man heeft voor zijn handelen geen enkele verantwoordelijkheid genomen. 

Celstraf
Een gevangenisstraf van 24 maanden is het uitgangspunt voor een verkrachting zoals die hier plaatsvond. De rechtbank houdt rekening met strafverzwarende omstandigheden, vanwege de kwetsbaarheid van het slachtoffer. In het voordeel van de man houdt de rechtbank rekening met het feit dat de redelijke termijn met 2 jaar is overschreden. 

Schadevergoeding
Ten slotte moet de man ruim 10 duizend euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Andere man eerder veroordeeld
Een bevriend gezin was destijds enkele dagen op bezoek bij de 36-jarige man. De man uit het andere gezin was medeverdachte van de verkrachting. De rechtbank veroordeelde deze man op 29 juni 2022 tot een celstraf van 30 maanden.