Afsteken ijsfonteinen op bruiloft, minstens 113 doden door brand feestzaal Irak

Minstens 113 mensen zijn om het leven gekomen en ruim 150 gewond geraakt nadat er woensdag brand uitbrak tijdens een huwelijksfeest in Noord-Irak. De brand leek te ontstaan door het afsteken van licht vuurwerk, zogenoemde. ijsfonteinen. Het drama vond plaats in de stad Al-Hamdaniyah nabij Mosul in de provincie Nineve. Op videobeelden was te zien hoe hulpverleners over het verkoolde resten van de trouwzaal heen klommen op zoek naar overlevenden.

“Alles wordt in het werk gesteld om hulp te bieden aan degenen die getroffen zijn door het ongelukkige ongeval”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. De brand ontstond in het gebouw nadat tijdens de huwelijksviering vuurwerk werd afgestoken, zeiden lokale ambtenaren van de civiele bescherming.

Autoriteiten voor de civiele bescherming meldden het gebruik van geprefabriceerde panelen die "licht ontvlambaar waren en in strijd waren met de veiligheidsnormen" voor de zaal. "Door de brand kwamen sommige delen van het plafond naar beneden als gevolg van het gebruik van licht ontvlambare, goedkope bouwmaterialen", aldus een verklaring van de civiele beschermingsautoriteiten.

Ondertussen heeft premier Mohammed Shia al-Sudani opdracht gegeven tot een onderzoek naar de brand en heeft hij de ministeries van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid van het land om hulp gevraagd, aldus een verklaring van zijn kantoor. De provinciale gouverneur van Nineve, Najim al-Jubouri, zei dat een aantal gewonden naar regionale ziekenhuizen zijn overgebracht. Hij voegde eraan toe dat er nog geen definitieve aantallen van slachtoffers zijn als gevolg van de brand, wat erop wijst dat het dodental nog kan stijgen.