Al 500 afvalbakken opengebroken voor statiegeld

De gemeente Amsterdam heeft het maar druk met het afvalprobleem. En de invoering van statiegeld op blikjes heeft het er niet makkelijker op gemaakt. Om bij te verdienen worden prullenbakken opengebroken om statiegeldverpakkingen eruit te halen. En dat dreigt deze gemeente nu al 100.00 euro te kosten.

De opmerkelijke berekening valt te lezen in een raadsinformatiebrief die wethouder Zita Pels (afval en reiniging) vandaag heeft gestuurd naar aanleiding van schriftelijke vragen van de VVD. De partij heeft gevraagd hoeveel afvalbakken er worden opengebroken om statiegeldverpakkingen eruit te halen en wat dan de kosten zijn om die te repareren.

Pels antwoordt dat er tot nu toe ongeveer 500 afvalbakken zijn beschadigd door het openbreken. En aangezien reparatie zo'n 200 euro kost per afvalbak, dreigt de rekening op te lopen tot 100.000 euro.

Om afvaloverlast tegen te gaan start er binnenkort wel een proef met doneerrekjes op 23 afvalbakken in het centrum. Deze proef zal drie maanden in beslag nemen en start wanneer de doneerrekjes geleverd zijn. Pels schrijft dat bij een positief resultaat en beschikking van budget wordt bepaald waar nog meer doneerrekjes geplaatst kunnen worden.