Teamsprinters pakken wereldtitel terug in zinderende finale, zilver Van der Duin

Op de wielerbaan van Glasgow zijn vrijdagavond weer drie wereldtitels vergeven tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen. Nederland scoorde prima en het eerste goud op de olympische onderdelen is binnen.

500m tijdrit vrouwen
Topfavoriete Emma Hinze maakte het in de finale waar: de Duitse snelde naar de finish in 32,820 seconden en pakte daarmee het goud. Zilver ging in 32,956 seconden naar de Australische Kristina Clonan, voor de 33,134 van de tweevoudig wereldkampioene Lea Friedrich uit Duitsland. Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx bleven in de kwalificatie steken op de dertiende en vijftiende plek.

Scratch vrouwen
De ene na de andere aanval werd geneutraliseerd, een paar ronden voor het einde werd een Egyptisch-Spaanse poging in de kiem gesmoord door het aanstormende peloton. Daar kwam Jennifer Valente naar voren en de Amerikaanse snelde naar de wereldtitel. Maike van der Duin timede bijzonder goed, kwam van het achterveld naar voren zetten en schoof op Valente na iedereen voorbij: zilver, voor de Nieuw-Zeelandse Michaela Drummond.

Teamsprint mannen
Nederland werd vorig jaar na jaren van dominantie onttroond door Australië, wat nu weer de tegenstander was in de finale. Roy van den Berg opende ijzersterk, Harrie Lavreysen trok het goed door en Jeffrey Hoogland mocht het afmaken. Matthew Richardson, Leigh Hoffman en Matthew Glaetzer gaven bijzonder weinig toe, maar kwamen nu wél tekort: 41,647 tegen 41,682 in Nederlands voordeel, de titel is terug voor de sprinters. Florian Grengbo, Rayan Helal en Sebastien Vigier wonnen in 42,583 seconden de strijd om het brons van de Britten Alistair Fielding, Joseph Truman en Hamish Turnbull (42,946).