Tour: Etappe 17 - De koninginnenrit door de Alpen

De tijdrit van de Tour de France was...bizar, de prestatie van Jonas Vingegaard was - om het rustig te zeggen - wellicht de meest bizarre van de afgelopen twintig jaar Tour. Vandaag gaan we kijken of dat een vervolg krijgt, of dat we gewoon weer verder gaan met speldenprikken over de bergen.

De heren zetten koers vanuit Saint-Gervais Mont-Blanc, ongeveer waar Wout Poels zondag nog een glorieuze zege bij mocht schrijven. Het is al snel raak met een klim van de eerste categorie, de Col des Saisies, na de afdaling daarvan volgt de bijna twintig kilometer Cormet de Roselend, ook van de eerste categorie.

Een lange afdaling volgt, en we maken ons op voor de Côte de Longefoy - een Côte in plaats van een Col, minder zwaar, tweede categorie. Daarna komt het echte sloopwerk: de Col de la Loze, maar liefst 28 kilometer lang en gemiddeld zes procent, maar vooral de laatste vijf kilometer zijn werkelijk een verschrikking, met zelfs een stukje aan 24 procent.

Bovenop de Col de la Loze zitten we op 2304 meter, het hoogste punt van de Tour dit jaar. Zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien is het daarna een stuk dalen - en zeker geen makkelijk stuk - om vervolgens in Courchevel nog een heel pittig stukje omhoog te gaan naar de finish.

De heren beginnen rond half één, Eurosport, de NOS en Sporza zijn er direct bij, hoewel je bij de Belgische TV jezelf wel het schompes moet zappen vanwege de beruchte inflexibiliteit wat betreft zaken als het Journaal. De finish staat grofweg tussen vijf en kwart voor zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)