Actrice en zangeres Jane Birkin (76) overleden

Jane Birkin is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat melden Franse media. Birkin werd wereldberoemd door haar duetten met Serge Gainsbourg. De artieste is ook bekend van de Birkin bag, de tas van Hermès die naar haar vernoemd is. De zangeres werd volgens Franse media thuis gevonden door haar verzorger.

Birkin werd wereldberoemd met 'Je ‘t aime, moi non plus', dat ze samen met Serge Gainsbourg opnam. Het nummer werd aanvankelijk voor de bekende actrice Brigitte Bardot geschreven, maar die vond het te gewaagd door al het gekreun en gehijg in het nummer.

Birkin werd in 1946 in Londen geboren, maar heeft het grootste deel van haar leven in Frankrijk gewoond en het Franse staatsburgerschap aangenomen. In de jaren 60 en 70 werd ze wereldberoemd – in 1967 brak ze door met de film 'Blow Up'. Deze werd bekroond met een Palme d'Or op het Filmfestival van Cannes. In 1968 speelde ze samen met Alain Delon en Romy Schneider in de film 'La Piscine' ('Het zwembad'), die nu als een klassieker wordt beschouwd.

Met haar minnaar, chansonzanger Serge Gainsbourg, nam Birkin het nummer 'Je t'aime... moi non plus' op. Veel radiostations draaiden het nummer niet vanwege het gekreun in het nummer - maar het verkocht in een paar maanden tijd meer dan een miljoen exemplaren en maakte het paar wereldberoemd. In de jaren zeventig trok Birkin de aandacht met naaktfoto's in het Franse mannenblad 'Lui'.

Het Franse luxe modemerk Hermès ontwierp in 1984 een handtas en noemde deze naar Birkin. De Birkin Bag blijft tot op de dag van vandaag een van de meest begeerde luxe handtassen van het bedrijf.

Eind mei had Jane Birkin verschillende optredens in Parijs afgezegd vanwege een gebroken schouderblad.