Franse nationale feestdag zonder rellen verlopen, boegeroep voor Macron

Op de Franse nationale feestdag bleef de gevreesde opleving van de eerdere gewelddadige protesten gisteren uit. Tienduizenden Parijzenaars en toeristen verzamelden zich 's avonds in de Franse hoofdstad om het vuurwerk vanaf de Eiffeltoren te bekijken. 

Meerdere steden in Frankrijk hadden uit angst voor onrust en daaruit voortvloeiende rellen afgezien van vuurwerk, met name in Ile-de-France en het noorden van het land. Maar Parijs zelf organiseerde wel een concert en vuurwerk. Overdag werd de traditionele militaire parade gehouden, onder zware beveiliging, zonder incidenten.

President Macron kreeg boegeroep maar ook applaus toen hij in een militair voertuig over de Champs-Elysée reed.

De Parijse krant Le Monde publiceerde het voorlopige oordeel van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de nacht na de nationale feestdag omschreef als "over het algemeen rustiger dan vorig jaar".

“In totaal werden er 255 uitgebrande voertuigen geregistreerd, tegenover 423 vorig jaar. Er zijn 96 arrestaties uitgevoerd en 7 hulpverleners (politieagenten, gendarmes en brandweerlieden) gewond geraakt, tegenover 21 in 2022.”

De viering van 14 juli werd overschaduwd door de rellen die ontstonden na politiegeweld waarbij een 17-jarige omkwam.

Op de nationale feestdag herdenkt men in Frankrijk de bestorming van de Bastille, destijds de Parijse gevangenis, op 14 juli 1789. Het was het begin van de Franse Revolutie.