Brussel accepteert ontduiking aanbestedingsrecht niet

Reizigersorganisatie Voor Beter OV is verheugd over het besluit van de Europese Commissie om een procedure te beginnen tegen Nederland vanwege het onderhands gunnen van de hoofdrailnetconcessie aan de NS. De Europese Commissie kwam mede naar aanleiding van een klacht die Voor Beter OV in oktober bij de Europese mededingingsautoriteit indiende tot dat besluit.

Brussel roept de regering op zich te houden aan de EU-mededingingsregels voor de gunning van contracten voor openbaar vervoer per spoor. De zogeheten inbreukprocedure kan uiteindelijk leiden tot een rechtszaak bij het Europees Hof van Justitie, als Den Haag niet de door Brussel vereiste stappen zet.

Het kabinet heeft twee maanden om te reageren op de brief van de Commissie.

Verantwoordelijk demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen wijst er op dat de Europese Commissie jaarlijks veelvuldig bezwaar maakt tegen besluiten van nationale overheden. "90 procent van die bezwaren wordt opgelost zonder tussenkomst van een rechter". Maar daarbij laat de bewindsvrouwe in het midden, in hoeveel gevallen de betrokken partij zich heeft gevoegd naar de visie van Brussel om een bij voorbaat kansloze rechtszaak te voorkomen.

Voor Beter OV is van mening dat de gunning van de Hoofdrailconcessie aan de NS nu door de Tweede Kamer controversieel behoort te worden verklaard. Voorzitter Rikus Spithorst: Aan dat standpunt ligt niet alleen de procedure van de Europese Commissie ten grondslag, maar ook de zeer slechte prestaties van de NS, die momenteel een toe te kennen fluwelen concessie geenszins rechtvaardigen.”