Bilbao wint tiende rit Tour de France vanuit vroege vlucht

De tiende etappe in de Tour de France is gewonnen door Pello Bilbao. De Bask van van Bahrain-Victorious was in een sprint de sterkste van een kopgroep. Naast zijn zege steeg Bilbao ook nog naar de vijfde plaats in het algemeen klassement. Jonas Vingegaard blijft leider in de Tour de France.

De tiende etappe in de Tour de France was een etappe voor de vluchters en dat wisten de renners dat ook. Vanuit de start werd er volop gedemarreerd en was het lang wachten voordat de juiste kopgroep was gevormd. Ook Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar sprongen mee in een ontsnapping, maar die vond geen doorgang. Uiteindelijk kregen we een kopgroep van veertien renners, die in stapjes voortkwam.

Pello Bilbao was de best geklasseerde op 7.37 en dat zorgde dat de kopgroep nooit heel ruimte, maar wel voldoende om voor de ritzege te gaan. Op de laatste klim van de dag waagde Krists Neilands zijn kans. De Let ging er met een stevige demarrage ervandoor en nam een halve minuut op de achtervolgende groep. Met nog een kleine dertig kilometer probeerde de Let zijn voorsprong te verdedigen, maar in de laatste drie kilometer werd hij alsnog ingelopen en kregen we een paar aanvallen in de laatste kilometers. Ben O'Connor probeerde het, maar Bilbao reageerde direct op de Australiër. Daarna was het de beurt aan Georg Zimmermann, maar opnieuw zat Bilbao direct op het wiel. De twee namen een kleine voorsprong op de anderen van de kopgroep, waarna Bilbao het in de sprint eenvoudig afmaakte.

Voor Bilbao is het een emotionele overwinning. Vorige maand kwam zijn ploeggenoot Gino Mäder om het leven na een val in de Ronde van Zwitserland. Bilbao was ook actief in die ronde.

Results powered by FirstCycling.com