Prighozin weer teruggekeerd naar Rusland?

Tot nu toe werd aangenomen dat Wagner-baas Prigozhin zich in Wit-Rusland bevond, in ballingschap, zoals afgesproken met het Kremlin. Maar volgens de Wit-Russische heerser Loekasjenko is Prigozhin teruggekeerd naar Rusland.

Het was een van de voorwaarden die het Kremlin ongeveer anderhalve week geleden na het einde van de Wagner-opstand stelde aan het hoofd van de huurlingengroep: Yevgeny Prigozhin moest Rusland verlaten en in ballingschap gaan. Hij accepteerde het voorstel en ging naar Wit-Rusland. Maar nu zou hij zijn teruggekeerd naar Russisch grondgebied.

Dat heeft de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko tenminste verrassend aangekondigd. "Wat Prigozhin betreft, hij is in Sint-Petersburg. Hij is niet in Wit-Rusland", citeerde het staatspersbureau Belta het staatshoofd. De strijders van de Wagner Group zijn momenteel ook niet in Wit-Rusland, ook al is zijn land nog steeds bereid om "een bepaald aantal" huurlingen op te nemen, aldus Loekasjenko. 

Geen bevestiging door Prigozhin of Rusland
Als de uitspraken van Loekasjenko kloppen, zou de baas van Wagner zijn teruggekeerd naar zijn geboorteplaats. Hij woont in Sint-Petersburg, waar ook het hoofdkantoor van zijn bedrijfsimperium 'Concord' is gevestigd. Tot nu toe is er echter geen bevestiging van Loekasjenko's verklaring door Prigozhin zelf.

Volgens het Kremlin weten ze niets over de verblijfplaats van Prigozhin. "Nee, we volgen de verhuizing van Jevgeny Prigozhin niet, we zien het nut niet en hebben geen zin om dat te doen", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov volgens persbureau Interfax. De voorwaarde voor amnestie, het verhuizen van Prigozhin naar Wit-Rusland, is nog steeds van kracht, bevestigde Peskov.

Prigozhin ontkent de gewenste machtswisseling
Op 27 juni, sprak Prigozhin het publiek toe in een spraakbericht dat via Telegram werd verspreid. Hij ontkende dat de Wagner-opstand gericht was op een machtswisseling in Moskou. Het was gewoon een uiting van protest.

Tegelijkertijd benadrukte de Wagner-baas de rol van Loekasjenko, wiens bemiddeling had bijgedragen aan het einde van de opstand. Op dezelfde dag dat het laatste openbare bericht van Prigozhin online werd geplaatst, kondigde de Wit-Russische heerser aan dat de Wagner-baas in zijn land was aangekomen.

Het Kremlin had Wagner-strijders amnestie beloofd
Op 24 juni vielen Prigozhin en zijn Wagner-strijders Rusland binnen over de grens met Oekraïne. In Rostov aan de Don in Zuid-Rusland namen de troepen daar het hoofdkwartier van het Russische leger over. Na ongeveer 24 uur van opstand nam Prigozhin een verrassende beslissing en beval zijn huurlingen terug te keren naar hun kampen.

In ruil daarvoor had de Russische president Vladimir Poetin de Wagner-baas en zijn strijders amnestie beloofd en de mogelijkheid om in ballingschap te gaan.

Televisie publiceert beelden van huiszoekingen
De Russische binnenlandse geheime dienst FSB heeft het onderzoek naar Prigozhin drie dagen na het einde van de opstand officieel stopgezet - ook al hadden de media een dag eerder het tegenovergestelde bericht. De druk op de Wagner-baas gaat echter door: verschillende van zijn bedrijven zijn onder dwang gesloten.

Verschillende Russische staats- en particuliere televisiestations hebben nu beelden gepubliceerd van de huiszoeking van Prigozhins huis in Sint-Petersburg. De huiszoeking vond plaats tijdens de Wagner-opstand. Volgens de foto's werd er contant geld in dollars en roebels gevonden, evenals goudstaven, tal van wapens, maar ook verschillende paspoorten met verschillende namen en een kast vol pruiken.