Loekasjenko: 'Poetin wilde Prigozhin elimineren, maar heb het tegengehouden'

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko heeft details doorgegeven van zijn bemiddeling tussen de Russische president Vladimir Poetin en de opstandige huurlingenleider Yevgeny Prigozhin om de kortstondige poging tot staatsgreep te regelen.

“Om 10:10 belde hij (Poetin) en informeerde me in detail over de situatie in Rusland. Hij stelde verschillende vragen, waaronder hoe dit tegen te gaan, en ik besefte dat de situatie gecompliceerd was", zei Loekasjenko tijdens in Minsk. Hij beweerde verder dat Poetin had besloten Prigozhin uit te schakelen, maar dat Loekasjenko tussenbeide was gekomen en "suggereerde niet te haasten".

Loekasjenko, zegt dat hij de Wagner-groep het gebruik van een verlaten militaire basis heeft aangeboden. Hij zei dat het land nog geen kampen aan het bouwen was voor de groep huurlingen, maar dat de leden indien nodig zouden worden ondergebracht. De leider van Wagner, Yevgeny Prigozhin, zou dinsdag vanuit Rusland naar Wit-Rusland zijn gevlogen. De muiterij van Prigozhin was de grootste ondermijning van het gezag van Vladimir Poetin sinds hij meer dan 23 jaar geleden aan de macht kwam.