BMX'er Kimmann grijpt naast World Cup-podium, ook Smulders naast het podium

In het Turkse Sakarya is het nieuwe World Cup-seizoen voor de BMX-racers van start gegaan. Zaterdag was de eerste dag met volop wedstrijden, zondag staat er nog een wedstrijddag op het schema in het vochtige Turkije.

Mannen
Olympisch kampioen Niek Kimmann kon bij de start net niet ver genoeg naar voren komen en werd ook nog eens van plek drie verdrukt door de Fransman Joris Daudet. Diens landgenoot Romain Mahieu snelde naar de winst, voor Diego Arboleda uit Colombia en Daudet, met Kimmann op vier. Mitchel Schotman, Dave van der Burg, Jaymio Brink en Ynze Oegema gingen er in de kwartfinales uit, Justin Kimmann, Elwin Remmerts, Nick Roelofs en Jay Schippers kwamen niet door de eerste rondes heen.

Vrouwen
Laura Smulders kende een zeldzaam matige start in de finale en moest genoegen nemen met plek zes, één plek voor Manon Veenstra. De winst was voor de Britse olympisch kampioene Bethany Shriever, die Zoe Claessens uit Zwitserland en de Amerikaanse Alise Willoughby klopte. Merel Smulders werd in de halve finales uitgeschakeld, Judy Baauw strandde in de kwartfinales.

Mannen onder 23
Jason Noordam kon zich nét niet in de strijd om de podiumplekken mengen, maar was wel 'best of the rest' in de finale: vierde. De winst was voor de Nieuw-Zeelander Rico Bearman, vlak voor de Tsjech Marek Neuzil en Filib Steiner uit Zwitserland. De halve finales waren het eindstation voor Tim Goossens en Casper Pipers, Bart van Bemmelen schopte het tot de kwartfinales en Roy Kater, Brian van Eeuwijk, Julian Bijsterbosch en Boris Brekelmans sneuvelden in de eerste rondes.

Vrouwen onder 23
Michelle Wissing schopte het tot de finale en startte daarin sterk, maar werd al snel wat weggedrukt. Ze herstelde zich echter goed en profiteerde van een aanvaring tussen de Tsjechische Eliska Bartunkova en Leila Walker uit Nieuw-Zeeland, waardoor Wissing alsnog plek drie pakte. De winst was voor de Française Tessa Martinez, voor landgenote Zoé Hapka. Renske van Santvoort en Indy Scheepers sneuvelden in de halve finales, Amber Walravens in de kwartfinales.