ME begint aan ontruiming van bezet UvA-gebouw

De politie is op last van het Openbaar Ministerie begonnen met het ontruimen van een gebouw van de UvA op Roeterseiland te Amsterdam. In het gebouw zijn sinds het begin van de middag demonstranten aanwezig. Ze zeggen niet te willen vertrekken tot hun eisen zijn ingewilligd. Zo meldt AT5

Een woordvoerder van de politie zegt dat de ME op dit moment bezig is om zogenoemde 'vrije werkruimte' te creëren. Dat betekent dat alles wat in de weg kan staan wanneer de eenheid in actie moet komen, alvast aan de kant wordt gezet.

Een woordvoerder van de universiteit zei eerder op de middag nog dat studenten mochten demonstreren, maar dat ze om 22.00 uur (de sluitingstijd van het gebouw) wel moesten vertrekken. Niet iedereen heeft dat dus gedaan. De zegsvrouw kan niet zeggen hoeveel demonstranten er nog in het gebouw zijn. Volgens Folia ging het rond 22.20 uur nog om zo'n 30 mensen. Eerder op de dag zouden dat er zo'n 100 zijn geweest.

De demonstranten willen onder meer dat de universiteit de banden met Shell verbreekt, dat er meer democratisering komt en dat er geen politie meer op de campus komt om tegen demonstraties op te treden. Ook werden er leuzen als 'kraken gaat door' en 'free Palestina' geroepen.