Baanrenner Büchli wint afvalkoers in Nations Cup, Van der Duin 3e

In het Canadese Milton is het derde en laatste Nations Cup-weekeinde van start gegaan. Vrijdagavond werden de eerste podiumposities bepaald en dat leverde, ondanks afwezigheid van de sprintploeg, alvast Nederlands succes op.

Ploegenachtervolging vrouwen
Lena Reissner, Franziska Brausse, Mieke Kroger en Laura Sussemilch begonnen namens Duitsland sterk tegen Katie Archibald, Neah Evans, Megan Barker en Josie Knight, maar het Britse kwartet nam na twee kilometer het heft in handen. De Duitsers waren in de slotkilometer sterker, maar het gat was al geslagen: 4:12,539 tegen 4:13,511 in Brits voordeel. Met een sterk eindschot ging plek drie naar Sarah van Dam, Maggie Coles-Lyster, Erin Attwell en Ariane Bonhomme namens het thuisland (4:15,961), tegen de 4:19,105 van de Amerikaanse ploeg met Jennifer Valente, Lily Williams, Olivia Cummins en Chloe Dygert.

Ploegenachtervolging mannen
Met Oliver Wood, Daniel Bigham, Josh Charlton en Michael Gill pakten de Britten ook bij de mannen de winst: Francesco Lamon, Michele Scartezzini, Davide Boscaro en Manlio Moro waren namens Italië vooral in het begin niet snel genoeg en verloren met 3:51,310 tegen 3:52,840 minuten. De bronzen finale was opmerkelijk genoeg sneller, voor beide teams: Donavan Grondin, Benjamin Thomas, Thomas Boudat en Valentin Tabellion pakten dankzij een sterk eindscoht voor Frankrijk plek drie in 3:50,375 minuten, voor de 3:50,796 van Oliver Bleddyn, Kelland O'Brien, Joshua Duffy en Conor Leahy uit Australië.

Teamsprint vrouwen
In een fraaie finale ging de winst ietwat verrassend naar Mexico. Luz Gaxiola, Jessica Salazar en Yuli Verdugo waren met 47,001 seconden net iets te sterk voor thuistrio Lauriane Genest, Kelsey Mitchell en Sarah Orban (47,414). Het brons was voor Marlena Karwacka, Urszula Los en Nikola Sibiak uit Polen, die met 47,569 seconden te snel waren voor het Britse trio Katy Marchant, Blaine Ridge-Davis en Millicent Tanner (48,095).

Teamsprint mannen
De Nederlanders waren er niet en dus was Australië de grote favoriet. Wereldkampioenen Matthew Glaetzer, Leigh Hoffman en Matthew Richardson waren met 42,125 seconden in de finale veel te sterk voor Guo Shuai, Xue Chenxi en Zhou Yu uit China (43,122), terwijl het brons naar Groot-Brittannië ging. Harry Ledingham-Horn, Ed Lowe en Hayden Norris (43,165) klopten James Hedgcock, Tyler Rorke en Nick Wammes uit Canada (43,398).

Afvalkoers vrouwen
Maike van der Duin reed een uitstekende koers en wist de Belgische Shari Bossuyt nét voor te blijven bij de op twee na laatste sprint, waardoor Van der Duin zich verzekerde van het podium. Daar bleef het wel bij, want ze moest er vervolgens wel af, waarna de Noorse Anita Stenberg de sprint om de winst won van de Amerikaanse Jennifer Valente.

Afvalkoers mannen
Met Philip Heijnen en BEAT-rijder Matthijs Büchli had Nederland twee ijzers in het vuur, waarbij Heijnen wat vroegtijdig afhaakte: hij werd achtste. Büchli bleef echter lang voorin en bleef uiteindelijk samen met de Australiër Blake Agnoletto over. Voor de voormalig wereldkampioen op de keirin werd dat een koud kunstje en dus pakte Büchli een fraaie zege, voor Agnoletto en de voor hen afgehaakte Spanjaard Erik Martorell.