2200 jaar oude muurschilderingen blootgelegd in Egyptische tempel

In het Egyptische Esna, in Opper-Egypte, hebben Duitse en Egyptische archeologen een fraaie ontdekking gedaan. In de Tempel van Khnum, een van de oudst bekende Egyptische goden, zijn bijzonder fraaie muurschilderingen blootgelegd.

Men was al bekend met de decoraties in de tempel, maar die waren grotendeels verborgen onder een dikke laag roet, vogelpoep en andere viezigheid, dat zich in de afgelopen ruim twee millenia verzameld heeft. Een team van de universiteit van Tübingen, samenwerkend met Egyptische experts, is de boel schoon gaan maken met onder meer alcohol.

Op het dak werden onder meer 46 schilderingen gevonden van de Opper-Egyptische gierengodin Nekhbet en de Neder-Egyptische slangengodin Wadjet. Ook op de muren werden vele uitgebreide en vooral kleurrijke schilderingen gevonden. De troep waar het mee bedekt was heeft een grote bijdrage geleverd: daardoor zijn de kleuren prachtig behouden, waar deze normaliter zijn vervaagd.

Voor meer gedetailleerde informatie en de nodige fraaie afbeeldingen verwijzen we graag door naar de publicatie van de universiteit van Tübingen en de speciale website van het nog altijd lopende project.