Bruls: "Mondkapjesplicht in openbare ruimtes niet reŽel"

Terwijl in de landen om eens heen het dragen van mondkapjes steeds vaker verplicht wordt kunnen we in Nederland nog altijd met ontblote mond en neus winkelen en door drukke straten lopen. Vanuit de grote steden neemt de druk op invoering van een mondkapjesplicht toe maar Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad ziet daar weinig in.

"De kern van ons beleid is afstand houden. Dat voorkomt besmettingen. Met een mondkapje op, loop je het risico dat de anderhalve meter afstand niet meer wordt nageleefd", aldus Bruls in Spraakmakers op NPO Radio 1.

"Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar dit is niet iets wat breed wordt gedeeld in burgemeestersland", zo reageerde de Nijmeegse burgemeester op de oproep van zijn collega burgemeesters Femke Halsema en Ahmed Aboutaleb.

Aboutaleb en Halsema vroegen het kabinet om op meer plekken een mondkapjesplicht te overwegen. "Als de cijfers stijgen, moet je straks een alternatief achter de hand hebben. Dat hebben we nu niet.", aldus de Rotterdamse Burgemeester in Nieuwsuur.

"Als je nu een mondkapjesplicht invoert, leidt dat tot chaos. Ik kan niet garanderen dat mijn mensen dat goed kunnen handhaven. Laten we reëel wezen: gaan mensen in de kroeg of thuis bij een feestje een mondkapje dragen?" Zo vertelde Bruls die denkt dat het boetes zal regenen. Daarnaast is hij niet overtuigd van wetenschappelijke consensus dat mondkapjes werken. "In landen waar het is ingevoerd, gaat het immers niet echt goed met de besmettingen."

Bruls is niet alleen negatief over een mondkapjesplicht, hij ziet ook één groot voordeel. "Die dingen zijn zo irritant, dat ze het het bewustzijn over het coronavirus verhogen"