Kraaien neuken dode kraaien in gewelddadige necrofiele orgies

Kraaien zijn niet alleen gruwelijk slim en ontzettend goed in het herkennen van menselijke gezichten, ze zijn wellicht ook een beetje raar. Wat blijkt? Een deel van de kraaien heeft namelijk seks met dode soortgenoten, of probeert dat in elk geval, en dat mondt nog wel eens uit in necrofiele orgies.

Vogelonderzoekster Kaeli Swift, van de universiteit van Washington, was met een professor bezig aan een onderzoek naar het 'begrafenisgedrag' van kraaien. Daarbij verzamelen de vogels zich om het lichaam van een dode kraai, waarbij ze elkaar waarschuwen: een kraai gaat niet zomaar dood en dus dreigt er wellicht gevaar.

Tijdens het onderzoek legde Swift een dode vrouwtjeskraai naast een boom, met een camera erop gericht. Al snel kwam een mannetjeskraai op een tak zitten om naar het lichaam te staren. Daar bleef het echter niet bij, want hij vloog naar beneden en benaderde het lichaam, alvorens een positie in te nemen die kraaien alleen voor het paren innemen. En inderdaad, het mannetje probeerde seks te hebben met het dode vrouwtje.

Dat ging overigens niet echt goed. Zoals de meeste vogels hebben kraaien geen penis en vindt de seks plaats door gaten onder hun staart met elkaar in contact te brengen. Een mannetje moet zijn staart dan onder die van het vrouwtje schuiven, maar de dode kraai lag ondersteboven, dus dat ging niet. "Het was alsof ik keek naar een kind dat op een stuk karton stond en tegelijkertijd het karton op probeerde te pakken", aldus Swift.

Gewelddadige kraaiennecrofilie (Bron: YouTube)

Uiteraard ging Swift verder op onderzoek uit naar de kraaiennecrofilie, want vreemd genoeg was daar nog geen onderzoek naar gedaan. Ze regelde een boel dode kraaien en herhaalde haar experimenten in verschillende steden. "Ik heb veel inwoners van Seattle de stuipen op het lijf gejaagd. Ze vroegen zich af waarom een vrouw met camera, verrekijker en wat dode dieren lange tijd voor hun huis zat..."

Uiteindelijk wist Swift van enkele honderden kraaien de reactie op een dode kraai vast te leggen. Kraaiennecrofilie bleek een echt fenomeen, maar wel een beetje zeldzaam. Over het algemeen reageerden de levende kraaien op de dode kraai als een gevaar, door het lichaam bijvoorbeeld te 'bombarderen' als een Japanse kamikazepiloot. 

In 24 procent van de gevallen werden die instincten echter overstemd. In die gevallen raakten de vogels de lichamen aan, trokken eraan of pikten ze er naar. In vier procent van die gevallen mondde dit uit in seksueel gedrag, en niet een beetje ook: "In sommige situaties kwam een kraai al roepend op het lichaam af, waarna hij er seks mee had en werd vergezeld door - vermoedelijk - zijn partner, waarna het lichaam compleet aan gort gereten werd", schrijft Swift.

Waar het gewelddadige gedrag vandaan komt is nog niet helemaal duidelijk, maar Swift heeft wel een theorie: tijdens het paarseizoen raakt een klein deel van de kraaien volkomen van het padje. Een dode kraai heeft wat karakteristieken van voedsel, een indringer en een kans op paren. "Met verschillende, elkaar tegensprekende reacties die mogelijk zijn, kiest de kraai dan maar voor alle reacties tegelijk."