FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 juli 2018

Kraaien neuken dode kraaien in gewelddadige necrofiele orgies

Kraaien zijn niet alleen gruwelijk slim en ontzettend goed in het herkennen van menselijke gezichten, ze zijn wellicht ook een beetje raar. Wat blijkt? Een deel van de kraaien heeft namelijk seks met dode soortgenoten, of probeert dat in elk geval, en dat mondt nog wel eens uit in necrofiele orgies.

Vogelonderzoekster Kaeli Swift, van de universiteit van Washington, was met een professor bezig aan een onderzoek naar het 'begrafenisgedrag' van kraaien. Daarbij verzamelen de vogels zich om het lichaam van een dode kraai, waarbij ze elkaar waarschuwen: een kraai gaat niet zomaar dood en dus dreigt er wellicht gevaar.

Tijdens het onderzoek legde Swift een dode vrouwtjeskraai naast een boom, met een camera erop gericht. Al snel kwam een mannetjeskraai op een tak zitten om naar het lichaam te staren. Daar bleef het echter niet bij, want hij vloog naar beneden en benaderde het lichaam, alvorens een positie in te nemen die kraaien alleen voor het paren innemen. En inderdaad, het mannetje probeerde seks te hebben met het dode vrouwtje.

Dat ging overigens niet echt goed. Zoals de meeste vogels hebben kraaien geen penis en vindt de seks plaats door gaten onder hun staart met elkaar in contact te brengen. Een mannetje moet zijn staart dan onder die van het vrouwtje schuiven, maar de dode kraai lag ondersteboven, dus dat ging niet. "Het was alsof ik keek naar een kind dat op een stuk karton stond en tegelijkertijd het karton op probeerde te pakken", aldus Swift.

Gewelddadige kraaiennecrofilie (Bron: YouTube)

Uiteraard ging Swift verder op onderzoek uit naar de kraaiennecrofilie, want vreemd genoeg was daar nog geen onderzoek naar gedaan. Ze regelde een boel dode kraaien en herhaalde haar experimenten in verschillende steden. "Ik heb veel inwoners van Seattle de stuipen op het lijf gejaagd. Ze vroegen zich af waarom een vrouw met camera, verrekijker en wat dode dieren lange tijd voor hun huis zat..."

Uiteindelijk wist Swift van enkele honderden kraaien de reactie op een dode kraai vast te leggen. Kraaiennecrofilie bleek een echt fenomeen, maar wel een beetje zeldzaam. Over het algemeen reageerden de levende kraaien op de dode kraai als een gevaar, door het lichaam bijvoorbeeld te 'bombarderen' als een Japanse kamikazepiloot. 

In 24 procent van de gevallen werden die instincten echter overstemd. In die gevallen raakten de vogels de lichamen aan, trokken eraan of pikten ze er naar. In vier procent van die gevallen mondde dit uit in seksueel gedrag, en niet een beetje ook: "In sommige situaties kwam een kraai al roepend op het lichaam af, waarna hij er seks mee had en werd vergezeld door - vermoedelijk - zijn partner, waarna het lichaam compleet aan gort gereten werd", schrijft Swift.

Waar het gewelddadige gedrag vandaan komt is nog niet helemaal duidelijk, maar Swift heeft wel een theorie: tijdens het paarseizoen raakt een klein deel van de kraaien volkomen van het padje. Een dode kraai heeft wat karakteristieken van voedsel, een indringer en een kans op paren. "Met verschillende, elkaar tegensprekende reacties die mogelijk zijn, kiest de kraai dan maar voor alle reacties tegelijk."

PSV simpel langs Galatasaray

PSV heeft het trainingskamp in Zwitserland afgesloten met een 3-1 zege tegen de Turkse kampioen Galatasaray. Steven Bergwijn, Donyell Malen en Cody Gakpo waren de doelpuntenmakers voor de landskampioen.

Vlak voor rust opende Bergwijn de score. De aanvaller krulde de bal na voorbereidend werk van rechtsback Denzel Dumfries op fraaie wijze en via de paal in de verre hoek.

Ook na rust had Dumfries een belangrijk aandeel in de 2-0. Donyell Malen wist een voorzet van de vleugelverdediger knap af te werken. Galatasaray kwam via een doelpunt van Martin Linnes terug tot 2-1, maar met nog ongeveer tien minuten spelen wist invaller Cody Gakpo via een harde uithaal het verschil weer op twee doelpunten verschil te zetten.

Opstelling PSV: Zoet; Dumfries ('72 Teze), Schwaab (72' Obispo), Viergever (46' Isimat), Angeliño (72' Sadilek); Ramselaar (61' Hendrix), Rosario (72' Rigo), Pereiro (72' Mauro Júnior); Malen (72' Verreth), De Jong (72' Piroe), Bergwijn (72' Gakpo).

Ook andere Nederlandse ploegen werkten vandaag een oefenduel af:

FC Emmen - Jong AZ 3-2
Sparta Rotterdam - Maccabi Haifa 1-1
Maccabi Haifa - RKC Waalwijk 0-0
FC Den Bosch - MVV 2-0
FC Groningen - FC Uerdingen 0-1
SC Heerenveen - FC Twente 1-1
AZ - Panathinaikos 2-0

Drie vrouwenduo's naar achtste finales EK beachvolleybal

Op het Europees kampioenschap beachvolleybal in diverse steden in Nederland hebben alle vier Nederlandse damesduo's woensdag twee wedstrijden op het programma staan. De eerste duels zitten erop en drie van de vier duo's begonnen de dag met winst.

Sophie van Gestel en Marloes Wesselink kwamen in actie tegen het Finse duo Taru Lahti en Anniina Parkkinen. Die wonnen set één, maar met 19-21, 21-19, 15-11 ging de winst toch naar Van Gestel en Wesselink, die hun openingsduel dinsdag verloren.

Jolien Sinnema en Laura Bloem wonnen dinsdag en gingen daar woensdag mee verder. De Zwitserse zusjes Anouk en Zoé Vergé-Dépré werden met 21-14, 21-17 geklopt. Anouk Vergé-Dépré speelt doorgaans met Joana Heidrich, maar die is zwaar geblesseerd geraakt aan haar knie.

De 26-jarige Zwitserse moet daardoor samen met haar zes jaar jongere zusje spelen, iets wat ze niet gewend is. Daar zag ze echter wel de voordelen van in: "Als wij al niet weten wat we op het veld doen, weten onze tegenstanders dat helemaal niet", lachte ze na winst in wedstrijd één op dinsdag.

Ook Joy Stubbe en Marleen van Iersel voegden woensdag een tweede zege toe aan hun totaal. Mariya Bocharova en Maria Voronina uit Rusland werden met 21-17, 21-17 geklopt door Stubbe en Van Iersel.

Sanne Keizer en Madelein Meppelink begonnen dinsdag met winst, maar woensdag moesten ze een nederlaag incasseren. Alexandra Jupiter en Aline Chamereau uit Frankrijk waren na een spannend duel verrassend te sterk: 19-21, 21-17, 14-16.

Update 22.15 uur
Drie van de vier damesduo's hebben zich voor de achtste finales geplaatst. Van Gestel en Wesselink werden met 16-21, 18-21 geklopt door Anastasija Kravcenoka en Tina Graudina uit Letland en haalden het niet.

Sinnema en Bloem klopten Nicole Eiholzer en Elena Steinemann uit Zwitserland met 22-20, 21-16 en boekten zo hun derde zege. Stubbe en Van Iersel wonnen hun groep ook met louter zeges door Svetlana Kholomina en Nadezhda Makroguzova uit Rusland met 21-18, 21-14 te kloppen.

Keizer en Meppelink vochten om de groepswinst met Barbora Hermannova en Marketa Slukova uit Tsjechië en dat leverde Nederlands succes op: 21-15, 21-16.

Bij de mannen kwamen namens Nederland alleen oud-wereldkampioenen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen in actie op woensdag. Zij klopten de Belgen Dries Koekelkoren en Tom van Walle met 21-16, 21-12 en komen zo op twee zeges.

Johnson: harde Brexit kan nog

De afgetreden Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft woensdag in het Lagerhuis zijn afscheidsspeech gehouden. Daarin bekritiseerde hij premier Theresa Mays plannen voor een betrekkelijk zachte Brexit, en suggereerde dat Conservatieve Lagerhuisleden beter het heft in eigen hand kunnen nemen. Dat komt neer op een oproep tot rebellie, waarbij May moet worden afgezet en vervangen door een 'harde' Brexiteer.

De speech deed enigszins denken aan die van Sir Geoffrey Howe uit 1990, die de val van premier Margaret Thatcher inluidde - overigens óók met Europa als aanleiding - maar het is de vraag of deze hetzelfde effect zal hebben.

Volgens Johnson schijnt de zon na het referendum van 2016 al lang niet meer in het water. "Mooie kansen" verdwijnen volgens hem door gebrek aan durf, waardoor het Verenigd Koninkrijk een vazalstaat van de EU dreigt te worden. Van het "sterke onafhankelijke Groot-Brittannië" dat May eerder voorspiegelde, is nooit een ferme onderhandelingspositie gemaakt, aldus de voormalige minister.

Volledige breuk
In januari vorig jaar had Johnson naar eigen zeggen nog hoop, omdat May een volledige breuk met de EU beloofde. Dat is volgens veel Brexiteers waaronder Johnson echter alleen in naam. In werkelijkheid zal het Verenigd Koninkrijk met Mays plannen de EU-handelsregels nauwgezet blijven volgen.

Johnson roept May daarom op om "haar ellendige plannen te verscheuren" en een "echte Brexit" mogelijk te maken. Daarbij moet Groot-Brittannië zich geen regels op laten leggen, maar als een onafhankelijk "global Britain" vrijhandelsakkoorden met andere landen sluiten. Dat is "goed voor de welvaart van alle Britten", stelt de ex-bewindsman.

Als May voor zo'n echte Brexit zorgt, verenigt ze volgens Johnson zowel de Conservatieve Partij, het parlement als het land. Een nogal boude uitspraak, want die zijn alle drie nog altijd tot op het bot verdeeld over de Brexit - twee jaar na het referendum dat volgens toenmalig premier David Cameron een eind moest maken aan het eeuwige gekibbel in de partij over de EU.

Motie van wantrouwen
De Conservatieven hebben 48 handtekeningen van Lagerhuisleden nodig om een motie van wantrouwen tegen May in te dienen. Verliest ze die dan komt er automatisch een leiderschapsverkiezing zonder May. Maar wint ze 'm, dan is ze een jaar gevrijwaard van zo'n motie. Johnsons speech is wellicht te zien als reclameboodschap om die stemmen bijeen te schrapen, voordat het parlement met zomerreces gaat.

May was zelf overigens niet in het Lagerhuis aanwezig om Johnsons speech aan te horen, net als bijna haar gehele kabinet.

Het is publiek geheim dat Johnson zelf op het premierschap aast. In de aanloop naar het referendum weigerde hij aanvankelijk partij te kiezen, naar verluidt omdat hij nog niet wist welke kant het op zou gaan. Na het aftreden van Cameron was Johnson de gedoodverfde premierskandidaat. Zijn metgezel in de campagne Michael Gove stak hem echter een mes in de rug door Johnson ongeschikt te noemen, waarna Theresa May er met de winst vandoor ging.

Klopp: 'Oxlade-Chamberlain mist waarschijnlijk het hele seizoen'

Alex Oxlade-Chamberlain zal waarschijnlijk het hele aankomende seizoen van Liverpool moeten missen. Hij liep op 24 april een zware kruisbandblessure op tijdens de halve finale van de Champions League tegen AS Roma. Daardoor miste de 24-jarige middenvelder van Liverpool de finale van de Champions League en het WK met Engeland.

Dit nieuws maakte Liverpool-coach Jürgen Klopp woensdag bekend op de clubwebsite van Liverpool. "Het voelt nu pas goed om te vertellen hoe zwaar zijn blessure echt is. Eigenlijk was dit direct nadat hij zijn blessure opliep wel bekend, maar toen hij geopereerd was (op de dag van de return bij AS Roma, red.) kregen we die bevestiging. Alex wilde echter niet dat we dat nieuws direct naar buiten zouden brengen, omdat hij zijn teamgenoten en de supporters niet van hun roze wolk wilden halen na het bereiken van de Champions League-finale," zegt Klopp. "Het is typerend voor Ox dat hij zo denkt. Hij is een jongen met een groot hart."

Ieder duel dat The Ox wel zal spelen zou heel mooi zijn meegenomen. "Zijn seizoen zal in het teken staan van revalideren en sterker worden. Er is geen verandering of tegenslag geweest, het is precies het schema dat we hadden verwacht en gepland. De nieuwe informatie is alleen dat we nu meer informatie openbaar maken. Als we Alex dit seizoen weer in actie zien tijdens wedstrijden dan is dat een enorme bonus, zowel voor hem als voor de club."

De 32-voudig international van Engeland maakte op 31 augustus 2017 voor 38 miljoen euro de overstap van Arsenal naar Liverpool, waar hij vorig seizoen goed was voor vijf goals en acht assists in 42 wedstrijden.

Rus sneuvelt in tweede ronde Boekarest

Voor tennisster Arantxa Rus zit het WTA-toernooi van Boekarest er weer op. De Nederlandse nummer 111 van de wereld ging in de tweede ronde onderuit tegen de Letse Anastasija Sevastova, de mondiale nummer 22 en als eerste geplaatst in Roemenië.

Rus begon bepaald niet voortvarend: ze leverde haar eerste twee servicegames in en wist pas op 5-0 een game te winnen. In de tweede set brak ze Sevastova halverwege zowaar, maar de Letse sloeg gelijk terug. Rus wist aanvankelijk een tweede break ongedaan te maken, maar Sevastova kende geen genade en maakte het op de service van de Nederlandse alsnog af: 1-6, 5-7.

Voetbalsters onder 19 beginnen EK met winst

De Nederlandse voetbalsters onder 19 jaar zijn het Europees kampioenschap in Zwitserland uitstekend begonnen. In Biel werd in de openingswedstrijd door de ploeg van Jessica Torny afgerekend met Italië: 3-1.

Na ruim een kwartier had FC Twente-speelster Lynn Wilms al twee goals op haar naam staan. De verdediger werd eerst door Kerstin Casparij in staat gesteld te scoren en vijf minuten later was ze vanaf de penaltystip trefzeker. 

PEC Zwolle-speelster Rebecca Doeejaaren zorgde na een half uur zelfs voor 3-0, maar voor Nederland bleef het daar wel bij. Aanvoerster Arianna Caruso redde de Italiaanse eer nog door na een uur de 3-1 te maken.

In de andere wedstrijd in de groep won Duitsland met 1-0 van Denemarken. Zwitserland en Frankrijk speelden in groep A met 2-2 gelijk, terwijl Noorwegen met 2-0 van Spanje won.

Nederland haalde op de vorige twee edities de halve finales en won het toernooi in 2014 aan de hand van topscorer Vivianne Miedema.

WaterpoloŽrs verliezen ook tweede duel op EK

De Nederlandse waterpoloërs hebben op het EK in Barcelona ook hun tweede groepswedstrijd verloren. Oranje verloor met 12-7 (6-3, 3-2, 2-2, 1-0) van Griekenland.

Griekenland is net zoals Kroatië, waar Nederland de eerste wedstrijd van verloor, een topland. Bij het laatste EK en WK bereikte de Grieken de halve finales.

In het eerste kwart kwam Griekenland sterk uit de start blokken en sloten het eerste kwart af met een 6-3 voorsprong. In de volgende kwarten kon Oranje de Grieken goed bijblijven, maar dichterbij kon Oranje niet komen. Uiteindelijk verloor de ploeg van bondscoach Robin van Galen met 12-7 van Griekenland.

Vrijdag speelt Nederland het laatste groepsduel tegen Turkije, dat de eerste twee wedstrijden met ruime cijfers verloor. Bij winst gaat Oranje door naar de tussenronde.

Nederlandse Motorsportbond start esportsteam MotoGP

De Koninklijke Nederlandse Motorrijders vereniging (KNMV) zoekt nieuwe jonge leden en doet dit door een eigen esportsteam op te richten. Sinds vorig jaar is er een MotoGP-competitie en de KNMV wil daar hoge ogen gaan gooien. Wekenlang kon je proberen in het Dutch eMotoGP Team terecht te komen via ‘the ultimate lap’-evenementen en de twee winnaars zijn nu bekend. 
 
eMotoGP
Kees Teeuwen, Koen “Koenz” Schobbers en Melvin van Wessel
 
Melvin van Wessel (toptijd 1.29,671) en Kees Teeuwen (toptijd 1.30,538) waren virtueel het snelste op het TT Cirtcuit in Assen. Zij mogen zich proberen te kwalificeren voor het wereldkampioenschap in Valencia (Spanje) in november. Ze hebben dus nog een lange weg voor de boeg, maar krijgen daarbij wel de nodige ondersteuning.
 
eMotoGP
 
Koen “Koenz” Schobbers is de enige officieel erkende esporter met een topsporter-status. Dit jaar heeft hij een tussenjaar van zijn studie Geneeskunde om meer tijd aan esports te besteden. Hij is manager van het beste Rocket League-team van de Benelux: Brash Esports, presentator van Inside Esports bij Esport House 010 op FOX Sports, presentator op evenementen als EsportX  en sinds kort vaste gast bij NOS Langs de Lijn. Daar komen nu een aantal extra functies bij: hij wordt ook ambassadeur van de KNMV en coach van het Dutch eMotoGP Team. Koenz begeleidt Van Wessel en Teeuwen in de wereld van esports op meerdere vlakken, zoals kennis en hun training, maar ook mentaal, met representativiteit en met social media. 
eMotoGP
 
Dat een officiële Nederlandse bond esports zo serieus oppakt is bijzonder. De KNVB heeft affiniteit met FIFA, maar is daar zelf niet actief mee bezig. Een interessante ontwikkeling die hopelijk snel meer navolging krijgt. Lees hier onze review van MotoGP 18
 
Je kunt ook zelf proberen een kans te maken om mee te doen. Login met je MotoGP-account en registreer jezelf voor het kampioenschap. Vervolgens moet je een aantal challenges doorkomen in een vlotte tijd. Ben je snel genoeg, dan kun je meedoen met een online time attack. De eerste hiervan is volgende week op 18 juli. De snelste van ieder platform (pc, Xbox One en PlayStation 4) stroomt door naar de halve finale. De halve finales zijn op locatie in de Verenigde Staten en in Madrid, Spanje. De uiteindelijke finale wordt gehouden, zoals gezegd, in Valencia, Spanje. Kijk hieronder naar de finale van vorig jaar met natuurlijk de oudere game MotoGP 17.

FC Twente 'trots' op steun: "Geduld is beloond"

FC Twente kan voorlopig verder omdat de club financiële steun krijgt van de gemeente Enschede. Directeur Erik Velderman is zeer positief.

Volgens de Tukkers is er nu een stabiele finaniële basis die nodig is om binnen twee jaar terug te keren in de Eredivisie, zo schrijft Twente op de officiële website. "Deze steun voor FC Twente is een ongekende bundeling van krachten in onze regio en daar mag eenieder trots op zijn. Er is nog veel werk aan de winkel, maar met deze steun kunnen de technische mensen met volle kracht vooruit", vindt Velderman.

"Alles moet erop gericht zijn dat we met FC Twente zo snel mogelijk terugkeren in de Eredivisie." Velderman benadrukt dat de degradatie en de belastingclaim grote financiële consequenties hebben gehad. 'Aanpassing' van het personeel was onvermijdelijk. "FC Twente begrijpt dat het geduld van velen de afgelopen tijd op de proef is gesteld."

"Het proces waarin we met alle partijen zaten, vergde echter alle zorgvuldigheid, ook wat betreft de communicatie. Gelukkig is het geduld beloond. De steun en de loyaliteit die de club heeft mogen ontvangen, hebben we als hartverwarmend ervaren." FC Twente begint op 17 augustus aan het nieuwe seizoen met een thuiswedstrijd tegen Sparta.

Fans van Sevilla boycotten duel om Super Cup

Sevilla is woedend over het besluit van de Spaanse voetbalbond om de wedstrijd om de Super Cup tegen Barcelona over één duel te laten spelen.

De strijd om de Spaanse Super Cup wordt al jaren afgewerkt over twee duels, maar dit jaar is dat veranderd vanwege deelname van Barcelona aan de International Champions Cup en het feit dat Sevilla voorronde Europa League moet spelen. Volgens de Andalusiërs is er echter alleen aan het belang van Barcelona gedacht.

"Het besluit is laat genomen, werd slecht gecommuniceerd en dient de financiële belangen van slechts één club, die een oefenduel in San Francisco belangrijker vindt", luidt een statement van de supportersgroep van Sevilla. Bijkomend probleem is dat de wedstrijd op 12 augustus in Tanger (Marokko) wordt gespeeld. "De RFEF heeft een controversieel besluit genomen, dat de belangen van onze club schaadt."

Volgens Sevilla is er sprake van een 'gebrek aan respect naar ons instituut en onze fans'. "Sevilla had de heenwedstrijd om de Super Cup opgenomen in het pakket voor de seizoenkaarthouders. De wedstrijd was al opgenomen in de speelkalender. De RFEF heeft de seizoenkaarthouders van Sevilla de kans ontnomen om een finale in eigen stadion te zien."

Nederlandse moslims gaan bidden voor regen

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) heeft alle voorzitters en imams van Nederlandse moskeeën opgeroepen om vrijdag massaal te gaan bidden voor regen. Het is namelijk walgelijk heet en droog in Nederland en dat moet maar eens afgelopen zijn.

In Marokko is het wel vaker droog en dan wordt een dergelijk regengebed wel eens gehouden. In Nederland zou het in elk geval op deze schaal voor het eerst zijn. "Er dreigt uitzonderlijke droogte, met veel schade voor de oogst en de boeren, die het al zwaar hebben. Wij willen Allah dan ook vragen om alsnog regen te laten vallen", aldus woordvoerder Saïd Bouharrou.

Tijdens het zogeheten salat al-istisqa richten moslims zich met z'n allen tot Allah, om hem te vragen om regen. Bouharrou snapt overigens best dat veel mensen er ietwat sceptisch tegenover staan: "Maar wij zijn religieus en wij geloven er wel in. Er is veel droogte voorspeld, maar niets staat vast. We hopen vooral dat de schade mee gaat vallen."

Komende vrijdag zou het na het vrijdaggebed zo ver moeten zijn, als veel moslims in de moskee zitten. Of een regengebed helpt valt te betwijfelen - hoewel uw redacteur wel durft te garanderen dat het ná het regengebed zeker een keer gaat regenen - maar het kan in elk geval geen kwaad.

We Are Here-woordvoerder krijgt verblijfsvergunning

We Are Here-woordvoerder Khalid Abdou Jone krijgt een verblijfsvergunning. De 34-jarige Soedanees moest liefst zestien jaar wachten op de vergunning. Dat meldt AT5 op haar website. 

Dat heeft Jone laten waten. Hij kon het nauwelijks geloven toen hij gisteren de email kreeg. Na zestien jaar, nadat hij in 2002 vluchtte uit Soedan voor oorlog, is hij erkend als vluchteling.

Jone vertelde het meteen aan de We Are Here-groep, die nog wel in onzekerheid moet leven. Maar tot de blijdschap van Jone waren ze blij voor hem. 'Dit laat ook aan de anderen zien dat er hoop is, al duurt het wel heel lang.'

Overigens stopt Jone meteen met de woordvoering voor de groep vluchtelingen. 'We zullen de komende dagen op zoek gaan naar iemand anders binnen de groep die deze rol op zich wil nemen.'

Lil'Kleine wil de Quote 500 halen

Jorik Scholten, alias Lil' Kleine, blijft de gewone medemens verbazen. In een 'zeldzaam' inkijkje in het luxe en uitbundige leven van de Amsterdamse rapper in het magazine Quote vertelt de rapper dat hij zo vijftig flessen champagne op één avond bestelt. Dat schrijft AT5 op haar website

De rekening van 9000 euro neemt de rapper uit de Jordaan dan ook voor lief. 'Kom op zeg, dat is gewoon weinig. Ik vind het nog steeds hartstikke leuk om vijftig flessen champagne te bestellen in de club en dat iedereen naar me kijkt', vertelt Scholten trots. 'Ik denk dat veel jonge gasten dat leuk vinden, maar zij hebben het geld niet. Moet ik me dan verstoppen omdat ik het wél heb? Ik trek me er geen moer van aan'.

Snotvretende tokkie
Over de Jordaan gesproken, daar heeft Scholten ook nog wat over te zeggen. Over zijn outfit: 'In de Jordaan, waar ik vandaan kom, dragen ze dit (een witte broek, roze polo en een pasteltrui - red.) niet. Nee, ik zet me zeker niet af tegen die 'kakkers'. Ik ga liever om met iemand uit Oud-Zuid die nette kleding kan betalen dan met een of andere tokkie die het snot uit z'n neus vreet', aldus Kleine, die hits had met 'Drank & Drugs' en 'Vakantie'. Ook bestelde hij ooit 150 oesters, gewoon voor de leuke foto. Uiteindelijk at hij er 35. En een hypotheek van 3.000 euro voor zijn huis van één miljoen? 'Dat betaal ik lachend, zo duur zijn mijn schoenen.'

Een goed bericht voor de medemens die zich zorgen maakte over het opzienbare rijgedrag van Scholten. Daar probeert hij wat aan te doen. Waar eerst bekend werd dat hij zeker 4.000 euro aan verkeersboetes krijgt elke maand, is dat nu vaak nog maar de helft: 2.000 euro. ‘Ik had nog geen Flitsmeister en Parkmobile op m’n telefoon. Nu wel, al pak ik soms nog de helft aan boetes. Wordt aan gewerkt, oké?’

Quote 500
Overigens heeft Scholten nog een doel in het leven gekregen. Hij wil namelijk de Quote 500 halen. En dat heeft hij al helemaal gepland. 'Ik spaar elke maand een leuk bedrag. Net als ik zijn mijn manager en fiscalist Joods, dus we houden dat goed in de gaten. Daarbij heb ik samen met een vriend een friettent in Amsterdam'. Die friettent, in de Regulierbreestraat, loopt lekker en dus denkt Jorik groots. 'Ik dacht aan Dubai. Friet kan daar wel een hit worden, toch?'

Monobob en veel gemengde onderdelen debuteren op Winterspelen 2022

Op het programma van de Olympische Winterspelen zullen in 2022 zeven nieuwe onderdelen te zien zijn. Het gaat daarbij vooral om allerlei gemengde teamwedstrijden, want dat hoort tegenwoordig, plus onder meer een onderdeel dat nog nooit op volwassen niveau gehouden is.

We beginnen met de monobob voor vrouwen. Lang was men aan het lobbyen om de viermansbob bij de dames ook olympisch te maken, maar in de World Cup is daar vrijwel geen animo voor: er zijn wellicht drie of vier bobsleesters die het zo nu en dan met drie vrouwen achter zich proberen.

Plots is daar de monobob om dan toch het aantal bobsleeënde vrouwen op de Spelen gelijk te trekken aan de mannen. De monobob werd enkele jaren geleden speciaal ontwikkeld voor de Jeugd Olympische Spelen en debuteerde in Lillehammer in 2016. Op volwassen niveau zijn er nog nooit wedstrijden mee gehouden.

Vervolgens komen we bij de gemengde wedstrijden aan. Op de Zomerspelen zijn al diverse competitieve (mannen)onderdelen gesneuveld om plaats te maken voor weinig competitieve of zelfs niet bestaande gemengde onderdelen, en ook de Winterspelen moeten alsmaar meer gemengde wedstrijden krijgen.

Het shorttrack krijgt een gemengde aflossing, het schansspringen een gemengde landenwedstrijd. De freestyleskiërs op de aerials mogen zich ook op een gemengde teamwedstrijd gaan richten, net als de heren en dames snowboardcrossers.

Tot slot lijkt de big air een blijvertje, maar na alleen snowboarden gehuisvest te hebben op de Spelen van afgelopen winter, komen ook de freestyleskiërs er in Beijing bij: zowel de mannen als vrouwen mogen op de ski's van de grote schans af.

Overigens waren twee daadwerkelijk nieuwe sporten in de race om toegevoegd te worden, maar vreemd genoeg werden zowel natuurbaanrodelen als telemarkskiën dan juist afgewezen.

Bergwijn hakt knoop door bij PSV: "Ja, ik blijf"

Steven Bergwijn legt alle interesse omtrent zijn persoon naast zich neer en heeft hardop uitgesproken ook komend seizoen bij PSV te willen voetballen.

De jonge aanvaller zou volgens verschillende media, waaronder De Telegraaf, op de radar staan van gerenommeerde clubs Arsenal, Liverpool en Tottenham Hotspur. Daarnaast zou er ook interesse zijn vanuit de Bundesliga, Serie A en Ligue 1. Bergwijn laat echter aan Voetbal International weten dat hij komend seizoen bij de landskampioen blijft.

Bergwijn geeft aan dat hij uitgerust en topfit uit de vakantie is gekomen en de ambitie heeft om met PSV wederom de landstitel te pakken. "Ik snap dat de mensen nu nog meer van me verwachten en dat mag ook. Ik verwacht namelijk ook heel veel van mezelf in het nieuwe seizoen. Of dat bij PSV is? Ja, ik blijf bij PSV. Van mij mag de competitie morgen beginnen."

De twintigjarige buitenspeler annex spits, die nog tot medio 2021 vastligt in het Philips Stadion, zag Phillip Cocu onlangs vertrekken naar Fenerbahçe. De voormalig trainer van de Eindhovenaren werd opgevolgd door Mark van Bommel en Bergwijn geeft aan dat er onder Van Bommel nieuwe trainingsvormen worden gegeven, waardoor de afwisseling 'prettig' is.

"Je merkt het ook aan het plezier tijdens de oefeningen. We trainen best lang en zwaar, maar ook heel veel met de bal. Kleine, korte, felle partijtjes, daar houdt iedereen wel van. En ik hoor nu bij 'Oud' en ik ben pas twintig jaar, haha. Die wedstrijdjes tegen elkaar zijn geweldig, dan zie je hoe fanatiek iedereen is. Alles winnen, daar hamert de trainer voortdurend op."

Overmars: "Wat mij betreft is dit pas het begin"

Ajax gaf tientallen miljoenen uit aan de komst van Dusan Tadic en Daley Blind. Wat Marc Overmars betreft komt er vaker vuurwerk in de toekomst.

De directeur spelersbeleid snapt dat de verwachtingen hooggespannen zijn bij de achterban, maar geeft in gesprek met het Algemeen Dagblad ook aan dat het niet zo vanzelfsprekend is dat de club het allemaal waarmaakt. Wel lijkt er de komende jaren vaker flink geïnvesteerd te worden als er een absolute aanwinst beschikbaar is.

De beleidsmaker hoopt een gat te slaan met Feyenoord en PSV door het salarishuis te verhogen. "Ik weet niet of het een trendbreuk is, maar ik denk dat het heel belangrijk is dat we omhoog willen op het gebied van salaris. Wat dat betreft zaten we eerst nog op het niveau van Feyenoord en PSV. Nu gaan we daar overheen. Wat mij betreft is dit pas het begin", spreekt Overmars zijn wens uit.

Met veel geduld heeft hij de afgelopen jaren gesleuteld aan de selectie die nu als favoriet wordt gezien voor de titel. Hij oogst de lof voor het binnenhalen van Tadic en Blind en legt uit dat het vooral aankwam op timing. “Het moet net goed vallen. We hebben ook contact met de Ajax-jongens die bij Tottenham Hotspur voetballen (Toby Alderweireld, Jan Vertonghen en Christian Eriksen, red.). Die zeggen wel dat ze ooit weleens terug willen maar dat moet dan net goed vallen.”

Ajax leek zich in eerste instantie te gaan versterken met Lisandro Magallán, maar uiteindelijk lukte het niet om tot een akkoord met Boca Juniors te komen, omdat zij eerst een vervanger in huis wilde halen. Overmars noemt dat ‘sneu’ voor de Argentijn en geeft aan dat hij daarna vrij snel overschakelde naar Blind.

De voetbalbestuurder wilde per se dat Erik ten Hag voor de belangrijke duels in de voorronde van de Champions League met Sturm Graz over de Oranje-international kon beschikken: "Als we nog zes weken hadden gewacht met Daley was het aankoopbedrag veel lager geweest. Maar dat wilden wij dus niet. We wilden het snel in orde maken", verklaart Overmars.

"Mensen zeggen over ons dat het kapitaal op het veld moet staan. Dat is zo maar men vergeet weleens dat we dat al hadden staan met spelers als David Neres en Hakim Ziyech."Overmars kon snel toeslaan dankzij een meewerkende directie en Raad van Commissarissen. Vader Danny Blind, die zitting heeft in de RvC, speelde echter geen rol bij de terugkeer van zijn zoon in de Johan Cruijff ArenA: "Die heb ik de afgelopen weken niet gesproken. Dat willen we strikt gescheiden houden."

Voor Tadic was Ajax niet de enige club die in de markt was. Overmars geeft echter aan dat het belangrijk was dat zijn club er met contacten die al maanden speelden vroeg bij was. De mindset van de Serviër heeft daarnaast een doorslaggevende rol gespeeld: "Voor Tadic was Ajax altijd al iets magisch. Eigenlijk had hij na zijn periode bij Twente naar Ajax moeten komen." Toch was hij voordat transfer rond was nog niet helemaal zeker van zijn zaak: "Toen ik bij Southampton op de tribune zat en hem twee keer zag scoren, kroop ik wel even in elkaar", sluit Overmars af met een knipoog.

Migrantenboot zinkt; 19 doden

Voor de kust van Noord-Cyprus is een boot met naar schatting zo'n 150 migranten aan boord gezonken. Hierbij zijn minimaal 19 doden gevallen zo meldt de NOS. Eén persoon ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis in Nicosia en 25 mensen worden nog vermist. 

105 migranten werden met helikopters en reddingsboten uit het water worden gehaald en zijn overgevlogen naar Turkije. De zinkende boot werd opgemerkt door een Panamees koopvaardijschip waarvan de bemanning de kustwacht waarschuwde. Het bootje dobberde op dat moment zo'n 30 kilometer buiten de Noord-Cyprische kust. 

30 maanden cel geŽist voor dronken dollemansrit

Na een avond stevig drinken nog even met de auto naar de stad, om verder te drinken. Het leidde in februari tot een ongeluk waarbij twee inzittenden om het leven kwamen. Tegen de beschonken bestuurder eiste het Openbaar Ministerie vandaag 30 maanden cel.

De 29-jarige bestuurder werkte en verbleef op het vakantiepark waar het ongeluk die avond gebeurde. Hij herinnert zich nog dat hij op een vrije avond met collega's aan het drinken was in een van de huisjes. Verder niets meer. Zijn eerstvolgende herinnering: 'Hoe ik aan het verdrinken ben in de auto. Dat ik uit het water word gehaald. En daarna dat de politie naar mij toe kwam in het ziekenhuis.'

Vier mannen stappen die avond in de auto. Alle vier hebben gedronken, maar één van hen is kennelijk nog scherp genoeg om op te merken dat het onverantwoord is: 'Hij reed naar mijn mening te snel en een beetje gevaarlijk. Al bij de eerste bocht haalde hij die bijna niet. Ik waarschuwde en wees hem erop waarmee hij bezig was, maar hij ging sneller rijden. Terwijl de weg daar smal is en er meerdere bomen staan. Ik was bang dat er iets zou gebeuren en vroeg hem te stoppen. Hij remde een beetje af, maar stopte niet helemaal. Toen opende ik de deur en sprong uit de auto.'

Deze man heeft de rit overleefd. De twee anderen niet. In een bocht naar links raakte de bestuurder rechtdoor van de weg en belandde in het water. Hoe hij zelf uit de auto is gekomen, weet hij niet meer. Maar kennelijk konden zijn collega's de deuren niet meer open krijgen, zaten ze vast in de modder. Duikers van de brandweer hebben ze uit de auto gehaald, waarop ze in kritieke toestand naar het ziekenhuis zijn gebracht. Daar zijn ze overleden.

Hoe het ongeluk precies kon gebeuren, is niet vast komen te staan. Duidelijk is wel dat de korte rit van het huisje naar het water al niet vlekkeloos verliep, er zijn in de berm meerdere bandensporen teruggevonden. Verdachte verklaart dat hij die avond wodka en bier had gedronken. Hij had 1,77 promille alcohol in zijn bloed. Rijden onder invloed is strafbaar vanaf 0,5 promille.

De officier van justitie neemt het verdachte niet alleen ernstig kwalijk dat hij met alcohol op is gaan rijden, maar ook dat hij de waarschuwing van zijn collega heeft genegeerd. 'Ook nadat zijn collega de auto had verlaten, is hij doorgereden zonder zijn rijstijl aan te passen. Dat kan hem in het bijzonder worden aangerekend. Het had duidelijk moeten zijn dat zijn gedrag onverantwoord en levensgevaarlijk was.'

Het Openbaar Ministerie is van oordeel dat sprake is van grove of ernstige schuld. Verder houdt het OM rekening met het feit dat niet één maar twee slachtoffers zijn overleden. In het voordeel van verdachte weegt mee dat hij er blijk van geeft dat het ongeluk ook hem zeer heeft aangegrepen en dat hij contact heeft gezocht met de nabestaanden.

Dumoulin na tweede plaats: "Wilde mijn overleden oom en tante eren op La RosiŤre"

Tom Dumoulin reed in de afdaling van de voorlaatste klim weg uit het peloton samen met zijn ploeggenoot Søren Kragh Andersen en eindigde uiteindelijk op de tweede plaats. In het klassement staat de Nederlander van Sunweb nu derde op 1.44 van leider Geraint Thomas.

"Ik wilde mijn onlangs overleden oom en tante hier eren. Ik ging hier vroeger altijd met hen op wintersport, dus deze berg betekent veel voor mij. Voor mij is deze dag en deze aankomst op La Rosière heel speciaal. Ik heb in dit gebied leren skiën als kleine jongen", liet de Nederlander na afloop weten tegen de pers.

"Mijn oom huurde hier altijd een groot chalet af voor de hele familie en heeft mij hier leren skiën vroeger. Dat was een mooie tijd. Dit voorjaar is hij overleden, twee weken na mijn tante", vertelde Dumoulin met natte ogen. "Mijn vader is dus redelijk onverwachts zijn zus en zijn broer verloren. Ik wilde hen vandaag eren door er in hun skidorpje vol voor te gaan. Ik reed op gevoel weg uit het peloton, maar uiteindelijk was het helaas net niet genoeg voor de etappezege."

De kopman van Sunweb werd uiteindelijk tweede op twintig seconden van Thomas.

Liquidatie voorkomen door anonieme tip

Vanmiddag heeft het OM in Amsterdam tien jaar celstraf geëist tegen twee mannen die ervan worden verdacht op donderdagavond 1 juni 2017 in Almere te hebben gepoogd een Amsterdamse crimineel te liquideren. De officieren van justitie schetsten in hun requisitoir hoe die bewuste avond twee mannen met een geladen wapen in een gestolen BMW met valse kentekenplaten in Almere op weg waren naar hun beoogde doelwit. Het arrestatieteam kon tijdig ingrijpen en daarmee een liquidatie voorkomen.

In februari 2017 startte de politie een onderzoek naar een 33-jarige man zonder vaste verblijfplaats na een tip dat deze man een valse identiteit zou gebruiken en de beschikking zou hebben over vals geld. In dit onderzoek werden onder meer telefoons getapt en gesprekken in de auto van verdachte opgenomen. De leden van het onderzoeksteam werden tot hun eigen verbazing vervolgens geconfronteerd met gesprekken die overduidelijk zagen op het voorbereiden van een liquidatie. Het onderzoek concentreerde zich vervolgens daarop.

Dat onderzoek leidde de politie naar vier verdachten – een 23-jarige man uit Almere, een 45-jarige man uit Amsterdam, een 40-jarige vrouw uit Almere en een 33-jarige man zonder vaste verblijfplaats – die naar het standpunt van het OM ‘zeer nauw en bewust samengewerkt om een moordaanslag op het doelwit voor te bereiden’.

De twee verdachten die in de gestolen BMW met valse kentekenplaten werden aangehouden hadden behalve een geladen vuurwapen ook PGP-telefoons - met batterij eruit-, donkere kleding, een muts en handschoenen voorhanden. Ze hadden een flesje benzine en een flesje ammoniak geregeld en een van de verdachten droeg bovendien twee lagen kleding over elkaar. “Allemaal voorbereidingsmiddelen (--) die uitermate geschikt zijn om een moord te plegen”, aldus de officieren.

De officieren in hun requisitoir: “De verdachten wordt verweten als medepleger betrokken geweest bij het voorbereiden van het koelbloedige plan om iemand te liquideren. Ze hebben een belangrijk aandeel gehad in de voorbereidingshandelingen en daarmee alle vier een situatie gecreëerd waarbinnen een liquidatie volbracht kan worden. Een liquidatie is in deze zaak gelukkig voorkomen dankzij het ingrijpen van de politie. (--) De verdachten zijn gedurende een periode van enkele weken zeer berekenend en professioneel te werk gegaan in de voorbereiding en hebben op geen enkele wijze rekening gehouden met het gevaar dat zij met hun handelen hebben gecreëerd voor het leven van anderen.”

Reden voor de officieren om tegen de twee mannen forse celstraffen te eisen. De 33-jarige verdachte hoort de eis pas aanstaande vrijdag als hij ook terechtstaat voor het doodschieten van een onschuldige passant in de De Clercqstraat in Amsterdam in mei 2015. Omdat de advocaat van de vrouwelijke verdachte de rechtbank heeft gewraakt, zullen de officieren in latere instantie de strafeis tegen de 40-jarige vrouw formuleren.

Groenewegen op tijd binnen, Cavendish en Kittel niet

Gisteren kwam Dylan Groenewegen, na de eerste bergetappe in de Tour de France, maar net op tijd binnen. Vandaag kwam de Nederlandse sprinter ruim voor de bezemwagen over de streep.

Dat laatste gold vandaag niet voor Mark Cavendish en Marcel Kittel. Ook Mark Renshaw slaagde niet in om op tijd binnen te komen en is het einde Tour voor hen. Rick Zabel was net op tijd binnen. De Duitser en ploeggenoot van Kittel hield vijf seconden over.

Dubbelslag Thomas, Dumoulin ijzersterk

De elfde etappe in de Tour de France, over 108,5 kilometer van Albertville naar La Rosière, met onderweg vier Alpencols, waarvan twee van de buitencategorie, is gewonnen door Geraint Thomas. De renner van Sky reed de Spanjaard Mikel Nieve voor de finish voorbij en kwam alleen over de meet. Ook is hij de nieuwe drager van de gele trui. Tom Dumoulin was erg sterk vandaag en werd tweede en steeg naar de derde plaats in het algemeen klassement.

Vanuit de start gingen Barguil, Sagan, Caruso, Sicard en Navarro op avontuur. Daarachter viel het peloton helemaal uit elkaar. Na de tussensprint, die hij won, liet Sagan zich terugzakken. Alaphilippe en Van Garderen en even later Poljanski en Perez wisten zich vervolgens bij de vier koplopers aan te sluiten. Twee kilometer onder de top, met vijf minuten voorsprong op het peloton, was de kopgroep uitgebreid naar zo'n twintig man. Net onder de top demarreerde Alaphilippe uit de kopgroep en de winnaar van de etappe van gisteren was als eerste boven.

Met een voorsprong van ruim vijf minuten begon de kopgroep aan de klim naar de Col du Pré. Tijdens die beklimming moest geletruidrager Van Avermaet lossen uit het peloton. Vanuit het peloton demarreerde Valverde op 5 kilometer van de top, terwijl Alaphilippe uit de kopgroep moest lossen. Barguil was ondertussen als eerste boven.

Barguil was als eerste boven op de Cormet de Roselend, voor Herrada, Gesbert en Nieve. Valverde volgde op twee minuten, het peloton op ruim drie minuten. Dumoulin reed in de afdaling weg uit het peloton, samen met ploeggenoot Kragh-Andersen. De twee gingen zo hard naar beneden dat ze aan de voet van de slotklim nog maar twintig tellen achterstand hadden op Valverde en Soler. De Nederlander en de Deen wisten de twee bij te halen, waarna Soler moest afhaken.

Op 12 kilometer van de streep lagen Nieve, Barguil, Caruso en Valgren op kop, de groep Dumoulin/Valverde, waar Valverde niet wilde rijden, volgde op twee minuten. Het peloton zat daar 40 seconden achter. Sky voerde het tempo van het peloton met favorieten op en de voorsprong van Dumoulin en Valverde liep terug. Dumoulin besloot niet te wachten en reed weg bij Valverde.

Helemaal vooraan reed Nieve weg bij zijn medekoplopers en sloeg een gaatje. In de groep met favorieten moesten onder meer Fuglsang en Pauwels lossen. Dumoulin wist iets uit te lopen op die groep, waarin ook Kruijswijk zich staande wist te houden, en veegde onderweg oude leden van de kopgroep op. Vijf kilometer voor de finish reed Thomas weg uit de groep met favorieten. Thomas sloot zich aan bij Dumoulin.

Vervolgens was het Daniel Martin die wegsprong en Froome meekreeg. De groep Dumoulin zat een halve minuut achter Nieve. Thomas reed een kilometer voor de finish weg uit de groep Dumoulin, waar Froome en Martin wisten aan te sluiten, en wist Nieve te passeren. Behalve de ritwinst is Thomas ook de nieuwe drager van de gele trui.

In het algemeen klassement staat Dumoulin op de derde plek, op 1.44 van Thomas. Chris Froome staat tweede, op 1.25 achterstand. Steven Kruijswijk staat zesde op 2.40 van Thomas.

Dubbelslag Thomas, Dumoulin ijzersterk (Pro Shots / Action Images)
Dubbelslag Thomas, Dumoulin ijzersterk (Pro Shots / Action Images)

The Culling 2 gaat offline, deel 1 komt terug als F2P

Vorige week berichtten we nog over de dramatische launch van The Culling 2. De zeer slechte ontvangst is ook ontwikkelaar Xaviant niet ontgaan en die zijn met een boodschap gekomen.

De boodschap komt erop neer dat ze meermaals hun excuses aanbieden voor de lancering van The Culling 2 en hoe het bedrijf is omgegaan met de eerste The Culling. Xaviant gaat The Culling 2 offline halen van alle platforms (pc, PlayStation 4 en Xbox One) en geld teruggeven aan iedereen die een exemplaar heeft gekocht.

Daarnaast keert The Culling terug als free-to-play-titel met de eerste build van de game, die ook het meest populair bleek. Xaviant geeft toe te snel en teveel wijzigingen te hebben doorgevoerd in de game. De focus van de ontwikkeling gaat ook terug naar The Culling.

De volledige boodschap kun je hieronder bekijken.

Boete voor verzonnen verhaal over Gerard Joling

Een man die vorig jaar een verzonnen verhaaltje over Gerard Joling op zijn 'nieuwssite' zette is veroordeeld tot het betalen van 750 euro boete, waarvan 500 euro voorwaardelijk, zo heeft de politierechter in Groningen bepaald. Door het OM was twintig uur werkstraf geëist.

In november gooide de man een zogenaamd nieuwsberichtje zijn site op. Daarin stond dat de politie na tips uit de buurt een wietplantage had aangetroffen in de Aalsmeerse villa van de 'zanger', maar dat bleek vermoedelijk niet waar te zijn.

Joling deed aangifte tegen de man, want volgens hem was zijn 'goede' naam besmet door het bericht, wat volgens hem nog jarenlang op internet zou zwerven. De bedenker van het artikel verwijderde het en maakte excuses, maar dat was niet genoeg.

Toeristen in vastzittende lift bellen verkeerde 'Lisbon'

Het is uitermate vervelend: vastzitten in een lift, helemaal als de noodknop ook nog eens niet werkt. Dat ondervonden twee Amerikaanse toeristen in de Portugese hoofdstad Lissabon en dus besloten ze de politie te bellen.

Even googelen naar Lisbon Police leverde het telefoonnummer op....van de politie in Lisbon, in de Amerikaanse staat Maine. Meldkamermedewerker Cathy Roy kon moeilijk een team richting Lissabon sturen, maar ze was wel zo vriendelijk om even contact op te nemen met haar Portugese collega's.

Nadat Roy het verhaal uitgelegd had bleef ze met de in paniek rakende vrouwen aan de lijn tot hulp arriveerde. Uiteindelijk konden de dames gezond en wel uit de lift bevrijd worden.

Elon Musk zegt sorry

Elon Musk, oprichter van onder meer Tesla en SpaceX, heeft zich verontschuldigd voor zijn uitlatingen tegen een Britse grotduiker. Vern Unsworth was betrokken bij de redding van de Thaise voetballertjes. Nadat hij Musks aanbod voor een eenpersoonsduikbootje kansloos had genoemd, maakte Musk hem op Twitter voor pedo uit.

Unsworth ging na de vermissing van de jongens de grot in, en zorgde voor een internationaal gezelschap van experts om de reddingsmissie vorm te geven. Musk bood naderhand hulp aan in de vorm van een minionderzeeër, maar volgens Unsworth kon deze nooit door het nauwe grottenstelsel komen.

Toen de grotduiker in een interview zei dat Musk zijn onderzeeër daar kon stoppen "waar het pijn doet", werd de techondernemer kwaad, en noemde Unsworth in een inmiddels verwijderde tweet "pedo-vent". Unsworth gaf daarop aan zich op juridische stappen te beraden.

Dat Unsworth ongelijk had en suggereerde dat Musk een "seksuele handeling" met de miniduikboot moest uitvoeren, rechtvaardigd zijn respons niet, zegt Musk nu. Hij verontschuldigt zich niet alleen tegenover Musk, maar ook tegen de mensen bij de bedrijven die hij leidt.

Elon Musk noemt grotduiker 'pedo' (Twitter)

Eerste toespraak nieuwe Turkse oppergeneraal

In de Hurryiet online vescheen net als last minute bericht de toespraak van de nieuwe chef van de generale staf Yasar Güler. Wat zoveel betekent als dat hij de Turkese opperbevelhebber is. 

Tot twee maal toe noemde hij Ataturk als het grote voorbeeld. Ataturk, wiens principes en hervormingen Turkije uit de eeuwen van het sultanaat naar een moderne westerse maatschappij brachten.

Hij roemt de grote kracht van het leger, ter land, zee en in de lucht, en beschouwt het turkese leger als één van de meest gerespecteerde legers ter wereld. Hij roept op om in eenheid de Turkse natie te verdedigen.

De korte speech werd afgesloten door nogmaals expliciet Gazi Mustafa Kemal Ataturk te noemen als hun eeuwige commander-in-chief.

En wenst afsluitend alle leden van het Turkse leger van ieder niveau en hun familie gezondheid, geluk en succes.

En aldus heeft Turkije dus een nieuwe Chief of General Staff.

Man dood na zwaard in kruis

Loop jij wel eens met je zwaard van de trap af? Doe dan voorzichtig, want het kan wat gevaarlijk zijn. Dat ondervond een 28-jarige man uit het Amerikaanse Newport News in Virginia.

Hij viel met zwaard en al van de trap af en kwam best wel ongelukkig terecht: het wapen doorboorde zijn kruis. Dat is op zich al geen pretje, maar als je het bloeden niet kunt stelpen is het snel afgelopen. Hulpverleners probeerden hem nog te redden, maar hij overleed ter plekke.

Waarom de jongeman een zwaard bij zich droeg is niet bekend.

Obama over Trump

Barack Obama heeft tijdens een toespraak in Zuid-Afrika Donald Trump herhaaldelijk indirect bekritiseerd, omdat deze door het voeren van een "politiek van angst" de liberale waarden die ten grondslag liggen aan de wereldorde zou vernietigen.

Het is misschien wel zijn belangrijkste rede sinds hij aftrad als president van de VS. Obama schetste een sombere visie van een wereld die meer en meer de tolerantie de rug toekeert om opnieuw een verhaal van raciaal nativisme en protectionisme te omarmen.

"De politiek van angst en wrok en bezuinigingen... is in opmars", vertelde hij 15.000 mensen in Johannesburg. "Het is in opmars in een tempo dat een paar jaar geleden ondenkbaar was."

Volgens afspraak geven Amerikaanse presidenten geen commentaar op het beleid van hun opvolgers en Obama zorgde er dan ook wel voor Trump niet bij naam te noemen. Maar nadat hij een uitnodiging had aanvaard om te spreken tijdens de herdenkingen die het eeuwfeest van de geboorte van Nelson Mandela markeerden, maakte Obama duidelijk dat hij zich verplicht voelde om zich achter de waarden van de Zuid-Afrikaanse leider te scharen.

Een dag nadat Donald Trump aan de kant van Vladimir Poetin stond en suggereerde dat vorige regeringen verantwoordelijk waren voor de verslechtering van de Amerikaans-Russische betrekkingen, beschuldigde Obama Rusland ervan zich terug te trekken in autoritarisme en "zich te bemoeien met zijn buren".

Hij zei het onbegrijpelijk te vinden dat hij moest uitleggen waarom gelijkheid, vrijheid en mensenrechten wenselijker waren dan het recht van de sterkste. Hij zei dat we een heel eind verwijderd waren van de hoop en het optimisme dat de wereldpolitiek beheerste na de dekolonisatie en het einde van de Koude Oorlog. "We zien nu dat een groot deel van de wereld dreigt terug te keren naar een oudere, brutere en gevaarlijkere manier van zaken doen," zei hij.

"Te veel van de politiek lijkt vandaag het concept van fundamentele waarheid te verwerpen," voegde hij eraan toe. "Ze verzinnen dingen gewoon. Als ze op een leugen betrapt worden, herhalen ze het liegen en leggen er nog een leugentje bij."

Ook liet hij niet na om kritiek te uiten op het westerse immigratiebeleid dat de menselijkheid niet respecteerde, en suggereerde dat er onheilspellende parallellen waren met de somberste periodes van de mensheid. 

Miljardenboete voor Google

Google mag de buidel trekken: de Europese Commissie heeft het bedrijf een boete opgelegd van 4,3 miljard euro wegens machtsmisbruik met besturingssysteem Android. Veel pijn zal Google er overigens niet van hebben: men heeft een slordige 88 miljard euro in kas.

Het onderzoek naar Google begon in 2013 en gaat met name over contracten tussen Google en telefoonmakers. Daarin staat dat makers de appwinkel van Google wel mogen installeren, maar alleen als ze apps als browser Google Chrome en Google's zoekmachine óók installeren.

Onder meer Nokia, Microsoft en Oracle dienden een aanklacht in. Microsoft is eigenaar van Bing, Google's voornaamste concurrent op de zoekmarkt. Besturingssysteem Android is 's werelds meest gebruikte OS, met bijvoorbeeld een marktaandeel van bijna 75 procent in Europa.

Vorig jaar kreeg Google al een boete van 2,42 miljard euro wegens machtsmisbruik met prijsvergelijker Google Shopping, waar het bedrijf tegen in beroep is gegaan. Ook tegen de nieuwe boete gaat men in beroep, terwijl er nog een zaak loopt over Google's macht op de advertentiemarkt.

Vanaf volgende week hamsteren in Overwatch

Hij is al een tijdje te spelen op de PTR van Overwatch, maar vanaf 24 juli kan het grote publiek aan de slag met Hero nummer 28: Wrecking Ball. Dit heeft Blizzard bekendgemaakt op Twitter.

Officieel heet hij Wrecking Ball, maar voor de community zal hij waarschijnlijk altijd Hammond blijven. Hammond de hamster die in zijn mech een plekje inneemt tussen de tanks die Overwatch rijk is. Naast machinegeweren heeft Wrecking Ball nog meer manieren om schade te berokkenen. Zo kan hij zich omvormen tot een bal en met Grappling Claw zich vastgrijpen aan oppervlakten en als een ware sloopkogel tegenstanders omver kegelen. Wanneer hij zich in de lucht bevindt kun je Piledriver gebruiken door de buk-toets in te drukken, waardoor hij zich snel naar beneden stort en veel damage doet.

Vanaf 24 juli wordt Wrecking Ball toegevoegd aan Overwatch, Blizzards team-based shooter die verkrijgbaar is voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

2,2 miljoen euro bij Dido Events in beslag genomen

Bij een doorzoeking van Dido Events aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam-West op 11 juli heeft de politie bijna 2,2 miljoen euro aangetroffen. Tevens werden er enkele vuurwapens aangetroffen. De politie verrichte acht aanhoudingen. Tegen hen bestaat verdenking van witwassen en wapenbezit.

Agenten van het Actiecentrum Ondermijning hadden de horecagelegenheden al langer in het vizier. Ze zagen dat zware criminelen daar hun geld spendeerden en ‘zaken’ deden. Dat vormde de aanleiding voor de inval, waar de eerder genoemde som cash geld werd aangetroffen.

Het bestrijden van ‘ondermijnende activiteiten’ waardoor boven- en onderwereld ongewenst vervlochten raken, is een speerpunt voor zowel politie als gemeente, waarbij regelmatig samen wordt opgetrokken met als doel broedplaatsen van criminelen te ‘verstoren’.

2,2 miljoen euro bij Dido Events in beslag genomen (Foto: politie.nl)
2,2 miljoen euro bij Dido Events in beslag genomen (Foto: politie.nl)

'Dirk vd Broek behandelt medewerker als slaaf'

Stel je bent al dertien jaar in dienst bij Supermarkt Dirk, om precies te zijn Dirk van de Broek in Alblasserdam. Je bent op leeftijd en vult naar alle tevredenheid vakken. 

En dan vindt de chef dat de stoepjes voor de supermarkt best veel onkruid hebben en ook een beetje vies zijn. Dat laat je als supermarkbaas van Dirk niet de jongste bediende schoonmaken, of de staigaire en je huurt er ook geen extern bedrijf voor in, Nee, dat mag jij als oudere, vaste werknemer lekker doen. Gewoon lekker in de zon op de grond de tegels voor het pand schoonmaken Onder het bericht op Facebook spreekt men er schande van. 

P.T.-fanproject neergehaald, maker krijgt stage aangeboden

Het is zo’n vier jaar geleden dat P.T. uitgekomen is op PlayStation 4. Kort voor ‘Playable Teaser’ was dit een ijzingwekkende demo van de hand van Hideo Kojima die een nieuwe titel in de Silent Hill-serie moest teasen. Hierbij hield het echter op, want zoals wellicht bekend werd Kojima ontslagen door Konami en het hele project afgeblazen. Een fanproject dat P.T. naar pc wilde porten is onlangs neergehaald door Konami.

Een zeventienjarige ontwikkelaar onder de pseudoniem Qimsar was druk bezig met een pc-port van P.T. Tot afgelopen week, toen hij een telefoontje kreeg van Konami dat hij zijn bezigheden moest stopzetten.

"Ik werd gebeld door iemand die werkt voor Konami," schrijft Qimsar in een blogpost. "Hij vertelde mij dat hij het vervelend vond slecht nieuws te brengen, maar dat ik mijn remake offline moest halen. Mij werd verteld dat hij en vele andere binnen Konami mijn remake hebben gezien en deze goed vonden, maar vanwege juridische redenen waar hij of niemand iets aan kon veranderen moest hij me vragen mijn werkzaamheden te staken. Ik heb aangegeven hier bereid toe te zijn en vanaf daar ging het gesprek van kwaad, naar heel erg goed."

Qimsar kreeg namelijk te horen dat zijn pc-port erg populair is onder de werknemers van Konami. Toen hij liet vallen de ambitie te hebben om later traditionele videogames te maken en niet enkel simpele smartphonegames, werd hem een stageplek aangeboden bij de ontwikkelaar. Konami kon zich daar namelijk prima in vinden. Voor de fans van P.T. die de demo graag op pc hadden gespeeld misschien een domper, maar voor Qimsar een kans die hij logischerwijs met beide handen aangegrepen heeft. Onder het mom van 'gelukkig hebben we de beelden nog', hieronder een video van de voortgang van Qimsars P.T.-port.

Gameplay voor remake Spyro 2: Ripto's Rage

Spyro the Dragon Reignited Trilogy bestaat uit de eerste drie games uit de serie, maar dan met extra functies en herziene graphics. We hebben al veel gezien van deel 1 en inmiddels komen er ook beelden beschikbaar van deel 2.

Hieronder is vijf minuten aan gameplay te vinden van Spyro 2: Ripto's Rage, specifiek het level Colossus. Geniet van de herziene graphics, veranderde gameplay en geluidseffecten. Om de vergelijking leuker te maken vind je ook gameplay van het level zoals deze te spelen is op de eerste PlayStation.

Spyro the Dragon Reignited Trilogy lanceert op 21 september voor PlayStation 4 en Xbox One.

Advocaat: "Oranje doet niet voor KroatiŽ onder"

Dick Advocaat denkt dat het Nederlands elftal best hoge ogen had kunnen gooien op het WK in Rusland.

Oranje werd in de kwalificatie uitgeschakeld nadat wereldkampioen Frankrijk en kwartfinalist Zweden ervoor zorgden dat de ploeg van Advocaat derde werd. "Ik heb kwartfinalisten gezien waar wij echt niet voor onderdoen. Je maakt mij niet wijs dat Rusland een betere ploeg heeft dan Nederland", zegt de voormalige bondscoach tegen Voetbal International.

"We hadden echt niet misstaan op dit WK. Dat weet ik zeker. Sommige landen zouden ons waarschijnlijk te machtig zijn", verwijst Advocaat naar bijvoorbeeld Frankrijk en België. "Maar van Kroatië hoeft Nederland niet te verliezen, hoor. En ik heb kwartfinalisten gezien waar wij echt niet voor onderdoen. Tegen Zweden hebben we ruim een half jaar geleden nog bewezen dat we ze kunnen verslaan. In een systeem met drie aanvallers."

Ronald Koeman, de huidige Oranje-bondscoach, sprak eerder dezelfde mening uit. "Oranje had geen slecht figuur geslagen bij dit WK. Absoluut niet. Wat ik op het WK zie bevestigt me alleen nog maar meer in de keuze die we hebben gemaakt met Oranje."

Tour: Etappe 11 - Kort maar krachtig en aankomst bergop

Het is tijd voor de elfde etappe in de Tour de France en het is de eerste met een echte aankomst bergop. Gisteren viel het wat spektakel tussen de klassementsrenners tegen, vandaag gebeurt er hopelijk wat meer bij de grote mannen.

De etappe is kort, een dikke honderd kilometer. In de eerste helft zien we twee bergen van de buitencategorie, die er eventueel ook wel wat later in gestopt hadden mogen worden. Enfin, daarna nog een tweede categorie en aankomst op een klim van de eerste categorie, dat telt ook.

De uitgebreide voorbeschouwing, inclusief details en weetjes en dergelijken, is weer hier te vinden. De rit is kort en begint dus later, om 14.00 uur om precies te zijn, vijf minuten later gevolgd door de officiële start. Eurosport, de NOS en Sporza zijn er allemaal gelijk bij en de finish ligt tussen vijf en half zes.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van de slotklim van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van de slotklim van vandaag (Bron: Letour.fr)

Darksiders III baasgevecht in beeld

Darksiders III komt op 27 november uit voor PS4, Xbox One en pc, maar IGN mocht alvast de game uittesten. In het onderstaande filmpje zien we een heel baasgevecht, waarin hoofdpersoon Fury het opneemt tegen Wrath. De speler begint slecht, maar leert al snel de patronen van zijn tegenstander.

De evenementen van Darksiders III spelen zich tegelijk af met de evenementen van de twee andere Darksiders-games. In dit deel speel je wederom met een van de vier Ruiters van de Apocalyps. Fury maakt in dit deel jacht op de Zeven Dodelijke Zonden. De voorgaande games werden vaak beschreven als een mix tussen God of War en Zelda, door de actie-gevechten en de puzzel dungeons.

Nieuwe Silent Hill 2 functies 17 jaar na release ontdekt

Silent Hill 2 heeft een geheime mini-map-functie. Verder kun je ook een functie aanzetten die het mogelijk maakt om wanneer dan ook het spel op te slaan. Dit is nu pas, 17 jaar na de release van de game, aan het licht gekomen dankzij twitter gebruiker punk7890. Voor beide functies zijn ingewikkelde knop-combinaties vereist.

Je kunt de mini-map alleen krijgen na de 'Dog Ending' (een van de verschillende eindes in Silent Hill 2) te hebben gezien. Als je dat hebt gedaan, kun je start vasthouden en vervolgens L2, vierkantje en L3 tegelijk indrukken. Dit zou de mini-map in beeld moeten toveren. Voor de save-functie moet je het volgende uitvoeren: druk links op de d-pad, links op het linkerpookje, rechts of het rechterpookje, L1, L2 en L3 tegelijkertijd. Als je dit doet kun je de game opslaan.

Silent Hill 2 is een klassieke horror-game die in 2001 uitkwam voor de PS2. De game is later ook naar andere consoles en pc geport.

Meer Goku en Vegeta naar Dragon Ball FighterZ

Na Super Saiyan Goku en Vegeta, Super Saiyan God Super Saiyan Goku en Vegeta en Vegito is Arc Systems Works nog niet klaar met, je raadt het al, Goku en Vegeta in FighterZ. Het Japanse Ryokutya, een betrouwbare Japanse bron, meld dat de normale vormen van Goku en Vegeta naar de game komen.

'Normal' Goku krijgt als speciale moves Kaioken en Spirit Bomb, terwijl 'Normal' Vegeta het moet doen met Galick Gun en Galaxy Breaker. Het bekende duo moet begin augustus beschikbaar komen als betaalde DLC. Daarnaast krijgt de Switch in augustus een open bèta, waarin in ieder geval lokale 3v3 matches te spelen zijn.

Dragon Ball FighterZ is beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. De Switch-versie lanceert op 28 september.

Dragon Ball FighterZ - Goku (Foto: Bandai Namco)

Chinezen nu ook in Koeweit

Recent is er een omvangrijke samenwerkings overeenkomst getekend tussen Koeweit en China. So what, zou je misschien zeggen. Nou, heel what Een voor ons inmiddels ongekend ambitie niveau verenigd met een bijna onbeperkte hoeveelheid beschikbaar kapitaal kan aardig wat in gang zetten. De plannen zijn er in ieder geval wel naar. Maar dit lijkt verder te gaan dan 'alleen maar' een handels overeenkomst.

Koeweit heeft een ambitieus 'Vision of Kuwait 2035' neergelegd.  Een plan wat een soort ideale staat moet gaan opleveren. Silk City is één van de hoogtepunten daarvan. De stad zelf zal in 2023 overeind staan, maar het hoogtse gebouw daarin wat 234 verdiepingen zal tellen en 1001 meter hoog zal worden zal dan nog niet gereed zijn. Deze woontoren, de Mubarak tower, zal zeven horizontale 'dorpen' kennen en in principe alles herbergen wat je nodig hebt. Je zou er geboren kunnen worden, leven en weer sterven zonder de toren ooit te hoeven verlaten.  

De bouw van de toren zal beginnen zodra de enorme brug naar Silk City voltooid is, en naar schatting 25 jaar duren. Het verdrag met China voorziet onder andere in technologie en samenwerking om deze stad in alle opzichten een 'Smart City' te maken. Dubai krijgt concurrentie en niet zo weinig!

Wat opmerkelijk is, en zeker niet toevallig gekozen, is de naam 'Silk City'. Refererend aan de oude Zijderoute, een antieke handelsroute van China naar Europa. Ook die wordt weer nieuw leven in geblazen. Koeweit is daarin ook van belang; het ligt namelijk aan die nieuwe zijderoute of zoals die nu heet, het 'Belt and Road Initiative'.  In het kaartje hieronder zie je die route als een blauwe lijn:

Chinezen nu ook in Koeweit (Foto: Wikimedia Commons: user Lommes)
(Foto: Wikimedia Commons: user Lommes)

Het is duideljk dat dit de positie van China op het wereld handels toneel fors versterkt. Daarom is er in dit contract ook ruime aandacht voor zaken als ontwikkeling en versterking van bilaterale handelsbetrekkingen: 'Het ministerie van Handel en Industrie heeft een memorandum van overeenstemming ondertekend om voorwaarden te creëren die bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling van de elektronische handel, met als doel de duurzame en stabiele ontwikkeling van bilaterale handel te ontwikkelen en de strategische relatie tussen Koeweit en China te activeren op basis van wederzijdse voordelen'.

Trump zal hier absoluut buikpijn van krijgen. Want de hele VS komt in dit plaatje niet eens voor. Opmerkelijk is dat die samenwerking verder gaat dan een handelsverdrag. Het komt bijna in de buurt van een innig bondgenootschap. In hun eigen woorden: 'Bovendien, de twee partijen ondertekenden een memorandum van overeenstemming over de oprichting van een mechanisme voor samenwerking tussen de Koeweitse en Chinese overheden, met als doel de instelling van een mechanisme voor bilaterale samenwerking en overleg over kwesties van gemeenschappelijk belang in belangrijke kwesties, evenals de samenwerking op militair, veiligheid, economische, en commercieel gebied.'

En zo wordt dit verdrag, en daarmee Koeweit als land, een zoveelste stap richting een toenemende grip van de Chinese handel op de markten in het midden-oosten en Europa. Wat alleen maar in de hand gewerkt wordt door de Amerikaanse beschermingsmaatregelen van de eigen handel. 

©Weetas Blog
©Weetas Blog


Daroach aan het werk in Kirby Star Allies

Kirby Star Allies krijgt deze zomer een gratis updates die nieuwe speelbare personages toevoegt. Een daarvan is Daroach, de leider van de Squeak Squad wordt op 27 juli toegevoegd. In de nieuwe onderstaande trailer hun je hem in actie zien. Naast Daroach worden ook Adeleine, Ribbon en Dark Meta Knight aan de game toegevoegd.

Kirby Star Allies kwam eerder dit jaar uit voor de Switch. De game legt de nadruk op samenspel tot en met vier spelers.

De Jong krijgt andere rol bij FC Utrecht

Jean-Paul de Jong krijgt met ingang van het aankomende seizoen een nieuwe rol. Hij blijft wel hoofdtrainer, maar dan in een ‘Engels’ model. De trainingen worden voortaan geleid door de assistenten Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys.

Directeur voetbalzaken Jordy Zuidam bevestigt tegenover het AD dat de rolverdeling iets is veranderd, maar dat De Jong wel eindverantwoordelijk blijft. "Het is geen functiewijziging, maar een ander model. Met Marinus en Rick hebben we specialisten. Zij dragen verantwoordelijkheid af naar Jean-Paul, die een monitorende en managende rol heeft. Vorig jaar was hier al deels sprake van, nu hebben we duidelijkheid gecreëerd naar de spelers toe. Maar Jean-Paul blijft van A tot Z betrokken."

De koerswijziging is besloten na evaluatie van hef afgelopen seizoen. In januari nam De Jong de taken over van Erik ten Hag, die vertrok naar Ajax. Aan het eind van het seizoen gaven de assistenten steeds meer leiding over de trainingen. "En nu is zijn managende rol binnen de staf nog specifieker bepaald", geeft Zuidam aan in de krant.

Luc Nijholt, Utrechts derde assistent-trainer, zal De Jong bijstaan in zijn keuzes.

Van Geel: "Feyenoord zit in andere prijscategorie"

Feyenoord verkoopt spelers voor lagere transfersommen dan Ajax en PSV en dat zit technisch directeur Martin van Geel niet lekker.

Van Geel erkent in gesprek met Voetbal International dat er in Rotterdam met enige jaloezie naar de concurrentie wordt gekeken. "Het Champions League-geld is ingezet voor de accommodaties 1908 en Varkenoord waarmee Feyenoord decennia vooruit kan. We hebben een eerste aflossing gedaan op de aandelen van de Vrienden van Feyenoord. Dus we kunnen ons niet in de transfers begeven, tenzij we iets verkopen."

"Ajax en PSV halen spelers tussen tien en vijftien miljoen. Wij voor minder dan de helft. Helaas verkoopt Feyenoord ook voor minder. Dat irriteert me", gaat Van Geel verder. "Het geeft aan dat Feyenoord in een andere prijscategorie zit. Bij mij beginnen ze altijd veel lager te bieden dan daar. Veel heeft te maken met de internationale status van een club en niet zozeer met de onderhandelingscapaciteiten van de technisch directeur."

"Bij Ajax verkocht ik Wesley Sneijder voor 27 miljoen. Had Sneijder bij Feyenoord gezeten, dan had hij misschien de helft opgeleverd", noemt hij als voorbeeld. Vorig jaar leverde de verkoop van Rick Karsdorp aan AS Roma een recordbedrag van zeventien miljoen euro op, terwijl Jordy Clasie en Terence Kongolo voor vijftien miljoen vertrokken. "De bedragen liggen lager dan bij onze concurrenten. Daar baal ik van. Ik heb er moeite mee, omdat het op basis van het potentieel geen terechte afspiegeling is."

'Meer dan 1.000.000.000.000.000.000 kilo diamant gevonden'

Wetenschappers hebben een hoeveelheid diamant gevonden waar een trouwring van gemaakt kan worden om werkelijk U tegen te zeggen. Het gaat namelijk om meer dan één biljard ton, wat we ook wel kunnen schrijven als meer dan 1.000.000.000.000.000.000 kilogram diamant. En dat is veel.

Het maken van die trouwring gaat overigens nagenoeg onmogelijk worden, want de hoeveelheid diamant bevindt zich grofweg tussen 140 en 240 kilometer onder het aardoppervlak. Het is namelijk gevonden in de 'wortels' van zogenaamde kratons, of rompgebergtes, een soort omgekeerde bergen onder het centrum van de meeste aardplaten.

Uit onderzoek blijkt dat één tot twee procent van die wortels, de diepste secties van de kratons, bestaan uit diamant. Zo'n wortel weegt nogal veel, dus één tot twee procent komt neer op meer dan één biljard ton. Er zijn zo'n tien van dergelijke wortels in de aarde, dus we zouden er mogelijk nog een nulletje aan toe kunnen voegen.

"Het onderzoek laat zien dat diamant misschien toch niet zo exotisch is, maar - op geologische schaal in elk geval - vrij veel voorkomt. We kunnen er niet bij, maar toch zijn er daar beneden veel meer diamanten dan we dachten", aldus onderzoeker Ulrich Faul. Scientias legt hier in prima taal uit hoe het onderzoek via onder meer seismische activiteit uitgevoerd is en hoe men de berg diamant gevonden heeft.

Vooruit in plaats van achteruit; Mini Cooper belandt in de gracht

De twee inzittenden van een Mini Cooper zijn afgelopen nacht met de schrik vrijgekomen toen ze met hun wagen de Herengracht in Amsterdam in reden. De twee wilden eigenlijk wegrijden van een parkeerplaats aan de gracht, zo meldt AT5.

In plaats van achteruit te rijden, bleek de versnelling nog in de vooruit te staan, zo meldt de politie. De auto reed daarna de gracht in. De inzittenden konden zelf uit de auto klimmen en zichzelf op het droge helpen.

In een video is te zien hoe de Mini door de gracht drijft. Het duurde niet lang voordat de auto naar de bodem van de gracht zonk. Omdat de Herengracht een belangrijke vaarroute is, besloot de brandweer de auto meteen uit het water te halen.

Ebecilio door in Champions League, Waterman onderuit

In de eerste kwalificatieronde van de Champions League is het avontuur al klaar voor APOEL Nicosia. De Cypriotische club, met Boy Waterman in het doel, won thuis met 1-0 van Suduva Marijampole, maar dat was niet genoeg: Rigino Cicilia had de Litouwers vorige week met een bloedsnelle hattrick al naar een 3-1 zege geschoten.

Een ploeggenoot van Waterman vorig seizoen, Lorenzo Ebecilio, mag wel een ronde verder. De oud-Ajacied verhuisde naar Servië om daar bij Crvena zvezda te spelen, Rode Ster Belgrado dus. In Letland werd vorige week nog met 0-0 gelijkgespeeld tegen Spartaks Jurmala, maar in Belgrado wonnen de Serviërs - waar Ebecilio in de basis stond - dankzij twee late goals met 2-0.

Het Bulgaarse Ludogorets Razgrad had het niet al te moeilijk met Crusaders uit Noord-Ierland. Vorige week wonnen ze thuis nog met 7-0, onder meer door een hattrick in zeven minuten van Jakub Świerczok. De Pool was ook in Noord-Ierland trefzeker voor de ploeg waar Jody Lukoki in de basis stond en Virgil Misidjan op de bank werd gehouden. Ludogorets won met 0-2.

In de eerste kwalificatieronde van de Europa League viel het doek voor Jerson Cabral en zijn Bulgaarse club Levski Sofia. Zijn ploeg won thuis wel met 3-2 van het Liechtensteinse Vaduz, maar die hadden thuis al met 1-0 gewonnen en dus kon Cabral's winnende goal in de 85e minuut de Bulgaren niet meer redden.

Kritiek op Feyenoord City omtrent spelersbudget

Het plan van Feyenoord om een nieuw stadion te bouwen is onder vuur komen te staan, nadat een presentatie van Feyenoord City is uitgelekt.

Feyenoord wil met ingang van het seizoen 2022/23 in het nieuwe stadion spelen, maar volgens het platform Stadion op Zuid levert dat niet het gewenste financiële effect op. Dat zou blijken uit een uitgelekte vertrouwelijke presentatie van Feyenoord City aan aandeelhouders van de Rotterdamse club. Een woordvoerder van Feyenoord City bevestigt aan het Algemeen Dagblad dat de stukken authentiek zijn.

Eind juni liet Feyenoord City in het Financieele Dagblad optekenen dat het spelersbudget van de club door de komst van het nieuwe stadion vanaf 2022/23 met 25 miljoen euro stijgt. Dat betekent dat Feyenoord het budget van bijvoorbeeld PSV overstijgt. Volgens Stadion op Zuid is er echter een te rooskleurig beeld geschetst.

Bij de berekening zouden de budgetten van Ajax en PSV namelijk te laag zijn ingeschat en er zou geen rekening zijn gehouden met de ontwikkelingen bij die clubs. Stadion op Zuid zegt zeker te weten dat Feyenoord de spelersbudgetten van de concurrentie helemaal niet overstijgt.

In het verleden was er al vaker kritiek op het ambitieuze stadionplan van Feyenoord. Dr. Tsjalle van der Burg, docent economie aan de Universiteit Twente, stelde vorige maand in een rapport dat voorstanders van Feyenoord City zich te makkelijk rijk hebben gerekend. Volgens Feyenoord City bevatte dat rapport 'veel onjuistheden, onzorgvuldigheden en onwaarheden'.

NS besteedt extra aandacht aan airco in de trein

In het NS onderhoudsbedrijf in Leidschendam werkt monteur Mike Faas aan de airco’s. In de zomer vindt hij zijn werk extra belangrijk “Als je in de zomer buiten loopt en het is zoals nu bijna dertig graden, dan vindt je het natuurlijk heerlijk als je in een koude trein komt. Een airco bestaat uit ontelbaar veel onderdelen. Deze wordt ieder jaar van top tot teen nagekeken. Eens in de drie maanden wordt het filter vervangen, zodat onze reizigers verse lucht krijgen.”

Dagelijks werken deze periode extra monteurs verspreid over vier locaties aan het onderhoud en herstel van de airco’s. Stephan Venrooij is verantwoordelijk voor het NS onderhoudsbedrijf in Leidschendam waar veel Sprinters onderhouden worden: “Tijdens de zomer is de airco een belangrijk onderdeel. We willen de reizigers laten reizen in een gekoelde ruimte, dus daar geven we extra aandacht aan. We zorgen ervoor dat in elke dienst en in elk team voldoende monteurs zijn die de airco kunnen behandelen."

De conducteur of machinist kan de airco niet instellen. Dat wordt automatisch geregeld. De temperatuur kan per coupé verschillen. Wat de ene reiziger prettig vindt, vindt de ander te koud. Reizigers kunnen de coupé kiezen die ze prettig vinden. In totaal heeft 95% van de treinen airco. De oudere treinen zonder airco rijden vooral sprinterdiensten voor korte afstanden en hebben een raampje dat open kan.

2 miljoen extra voor zelfmoordpreventie

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) wil het aantal zelfmoorden en zelfmoordpogingen terugdringen. Om dat te bereiken geeft hij structureel 2 miljoen per jaar extra instellingssubsidie aan 113Zelfmoordpreventie. Het jaarlijkse budget van de organisatie gaat daarmee fors omhoog, van 3,4 miljoen naar 5,4 miljoen euro. Daarnaast zijn er extra middelen voor andere lopende activiteiten zoals de lokale aanpakken suïcidepreventie en onderzoek. In totaal is daar 15 miljoen mee gemoeid.

Meer hulpverleners, makkelijker in contact
Met het extra geld gaat 113Zelfmoordpreventie onder andere meer professionele en vrijwillige hulpverleners inzetten en meer trainingen geven aan bijvoorbeeld huisartsen, scholen en mensen die rond het spoor werken om suïcidale signalen zo vroeg mogelijk te herkennen en vervolgens te handelen. Ook wordt er extra geïnvesteerd in de vindbaarheid en bereikbaarheid van 113 Zelfmoordpreventie, bijvoorbeeld via social media. Zodat mensen met zelfmoordgedachten makkelijker met de 113 hulpverleners in contact komen.

Voortbouwen op enorme ervaring en expertise
Blokhuis: “Elke zelfmoord staat voor een wereld aan verdriet en machteloosheid. We moeten ons tot het uiterste blijven inspannen om het aantal suïcides terug te dringen. Gelukkig hebben we in Nederland met 113 Zelfmoordpreventie een organisatie die daar een enorme ervaring en expertise in heeft opgebouwd. Ik wil niet opnieuw het wiel uitvinden maar op die kracht voortbouwen. 113Zelfmoordpreventie kan met het forse extra geld bijvoorbeeld veel senior hulpverleners opleiden, die op hun beurt veel meer juniors opleiden, die op hun beurt veel meer vrijwilligers begeleiden. Dat leidt er allemaal toe dat er veel meer gesprekken van hogere kwaliteit gevoerd kunnen worden met de mensen die hulp hard nodig hebben.”

Meer aandacht voor LHBTI
Extra aandacht gaat uit naar het terugdringen van suïcide onder lesbiennes, homoseksuele, biseksuele, transgender en interseksuele jongeren (LHBTi). Dat gebeurt onder meer door ouders meer te betrekken, door filmportretten te maken waarin ouders, waaronder bekende Nederlanders, hun ervaringen delen over hoe zij hun kinderen hebben gesteund. Belangrijk daarbij is dat ouders met verschillende achtergronden bereikt worden. Jongeren uit de doelgroep zelf gaan ook meekijken of en hoe de informatievoorziening en de aanpak suïcidepreventie beter kan.

Onderzoek naar stijging suïcides
Uit de laatste cijfers over 2017 bleek een flinke stijging van het aantal suïcides onder jongeren. De staatssecretaris heeft in overleg met minister de Jonge opdracht gegeven aan 113Zelfmoordpreventie, gemeenten en de Inspectie voor Volksgezondheid en Jeugd om onderzoek te doen naar de oorzaken van deze stijging en of we hier te maken hebben met een zorgelijke trend of een eenmalige piek.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen over iemand? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 of www.113.nl 24/7, gratis en anoniem.

2 miljoen extra voor zelfmoordpreventie (Foto ter illustratie ©pxhere)
2 miljoen extra voor zelfmoordpreventie (Foto ter illustratie ©pxhere)

Van KFC naar Kentucky Fried Plofkip

Wakker Dier start vandaag een televisiecampagne tegen Kentucky Fried Chicken (KFC). De dierenwelzijnsorganisatie vindt dat de fastfoodketen moet stoppen met de verkoop van plofkip, en noemt KFC voortaan Kentucky Fried Plofkip (KFP). “Het leven van een plofkip is zó afschuwelijk, dat kunnen fastfoodgiganten als KFC niet meer negeren. Plofkip verkopen is niet meer van deze tijd,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Kentucky Fried Plofkip niet 'real'
De reclamecampagne van Wakker Dier is een parodie op de commercials van KFC. Met beelden van knapperige sla en krokante kip verleidt de fastfoodgigant zijn klanten tot de ‘real deal’. Maar volgens Wakker Dier is er weinig ‘real’ aan deze krokante kip. “KFC verkoopt gepaneerde plofkip, in grote hoeveelheden en tegen heel lage prijzen. Veel dierenleed dus,” zegt Hilhorst.

Grootschalige campagne tegen grootschalig leed
Het is de eerste keer dat Wakker Dier grootschalig campagne voert tegen KFC. De keten was altijd een kleine speler in vergelijking met McDonald’s, maar is de laatste paar jaar aan een opmars begonnen. Bovendien is KFC alias KFP een van de laatste grote bedrijven die nog plofkip serveert. Onverteerbaar, zo vindt Wakker Dier, omdat miljoenen plofkippen in zes weken worden vetgemest om zo veel mogelijk vlees te produceren. Ze zien geen daglicht, leven bovenop elkaar en mede doordat ze continu in hun eigen uitwerpselen staan, lijden veel plofkippen aan pijnlijke voetzweren.

Fastfood plofkipvrij
Wakker Dier startte in januari 2012 een langlopende campagne tegen de verkoop van plofkip. Hierdoor is de plofkip inmiddels verbannen uit het versvleesschap van de supermarkten. Ondertussen gaat in veel horecagelegenheden de verkoop van plofkip door, met name in fastfoodrestaurants. Wakker Dier blijft campagne voeren totdat ook deze plofkipvrij zijn.

Honkballers op Honkbalweek Haarlem te sterk voor Cuba

De Nederlandse honkballers hebben de vierde wedstrijd op de Honkbalweek winnend afgesloten. In Haarlem was Oranje met 6-4 te sterk voor Cuba, die dit toernooi nog geen wedstrijd wist te winnen.

Cuba kwam in de eerste inning nog wel op 1-0, maar in de tweede inning sloeg Nederland toe en liep uit naar een 4-1 voorsprong. De Cubaanse manager had genoeg gezien en hield zijn startende werper Misael Villa van de heuvel af. Cuba scoorde zowel in inning drie en vier één run onder andere door een homerun van Robert Delgado.

In de gelijkmakende vierde inning sloeg Oranje weer toe. Met volle honken bezet wist de ploeg van bondscoach Evert-Jan 't Hoen twee punten te scoren en bracht de stand op 6-3. Lazaro Cedeno wist nog in de negende inning een homerun te slaan en bracht daarmee de eindstand op 6-4 voor Nederland.

In de andere wedstrijd van de dag wist Taiwan te winnen van Italië. Na negen innings stond het 2-2 tussen beide landen. In de eerste helft van de tiende inning kwam Italië op een 3-2 voorsprong en leek op weg naar de overwinning. Taiwan kwam sterk terug en mede door een foute aanworp wist Taiwan toch de zege te pakken tegen de Italianen. 

Taiwan heeft net zoals Nederland een keer verloren dit toernooi. Oranje staat nog wel boven Taiwan omdat ze één wedstrijd meer hebben gespeeld. Woensdag neemt Nederland het op tegen Japan, die toernooi alles hebben gewonnen en vooral verdedigend veel indruk maakt dit toernooi. Taiwan speelt woensdag tegen Duitsland en een dag later nemen ze het op tegen Cuba.

Bij brand ingesloten mensen gered door de buren

Buurtbewoners hebben afgelopen nacht medewerkers van de Papa John's Pizzeria in de Rijnstraat in Amsterdam uit het gebouw gered. De medewerkers zaten vast nadat een bezorgscooter die voor de nacht al in de zaak geparkeerd stond, in brand vloog. Dit schrijft AT5 op haar website. 

"Ik zag allemaal vuur in de Papa John's. Toen brak de hel los", vertelt een buurtbewoner aan AT5. Van een naastgelegen snackbar kreeg hij een brandblusser aangereikt. "Twee medewerkers waren nog binnen en schreeuwden om hulp. We waren bang dat de scooter zou ontploffen." Samen met andere buren deed hij een poging de brand te blussen. Even later was de brandweer aanwezig om het over te nemen.

Woningen ontruimd
"We hoorden mensen schreeuwen en toen keken we uit het raam", vertelt een van de bovenburen van het pand. Al gauw belde de politie aan dat het pand ontruimd moest worden. "Het was eigenlijk al bedtijd, we lagen net", grapt een van de bewoners.

De reddende buurtbewoner is trots op alle mensen die hielpen bij het blussen van de brand. "Er zijn allemaal jongeren die goed bezig zijn hier, die de buurt helpen ondersteunen."

De medewerkers van de Papa John's zijn ongedeerd gebleven.

4-jarige verdronken in Waddinxveen

Dinsdag is een 4-jarig meisje in Waddinxveen verdronken. Rond 20.30 uur kregen de hulpdiensten de melding dat in het water nabij de Vondellaan een meisje gevonden was. Het 4-jarige meisje werd door omstanders uit het water gehaald.

Er werd direct gestart met de reanimatie. Ondanks de levensreddende handelingen overleed het meisje ter plaatse. De politie onderzoekt de exacte toedracht. Omstanders werd slachtofferhulp aangeboden.

FOK! Wat een weer: zonnig, kans op bewolking

Vandaag is het aanvankelijk zonnig. Geleidelijk ontstaan er enkele stapelwolken, de meeste in de noordelijke helft. Het blijft droog. De temperatuur blijft langs de kust steken op 22°C, verder landinwaarts wordt het 25°C tot lokaal 29°C, de hoogste waarden in het oosten en zuiden. De zwakke tot matige wind draait in de loop van de middag en avond van zuidwestelijke naar noordelijke richtingen.

Komende nacht zijn er brede opklaringen, maar trekken er ook enkele wolkenvelden over. In brede opklaringen kunnen er opnieuw enkele mistbanken ontstaan. De minimumtemperaturen liggen rond 14°C, maar in langdurige opklaringen kan het lokaal een graad of 10 worden. De wind wordt zwak en veranderlijk.

Donderdag wordt een zonnige en droge dag, al ontstaan er vooral landinwaarts wel weer stapelwolken. Het wordt iets warmer dan vandaag met maxima van 23°C langs de noordkust tot lokaal 31°C in het oosten en zuidoosten. De wind wordt noordoostelijk en is zwak tot matig. Langs de kust wordt de wind in de middag noordelijk en mogelijk vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Prachtige lucht boven de Maasvlakte (Foto: Spylacopa_68 )
Prachtige lucht boven de Maasvlakte (Foto: Spylacopa_68 )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

De zachte aanpak van jihadi's

Victor Droste, ook bekend als Zakariya al-Hollandi, staat de onaangename straf van 6 jaar in een Nederlandse gevangenis te wachten. Dat was hetzelfde als de eis van het Openbaar Ministerie. En hij is niet de enige. Reda N. en Oussama A. kregen in Turkije al 6 jaar cel, maar zijn nu naar Nederland uitgezet, waar het nog maar de vraag is of ze celstraf krijgen. Het is namelijk niet toegestaan om mensen twee keer voor hetzelfde te bestraffen. Marouane Boulahyani kreeg eveneens 6 jaar celstraf.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
©FOK.nl e.a.