'Meer dan 1.000.000.000.000.000.000 kilo diamant gevonden'

Wetenschappers hebben een hoeveelheid diamant gevonden waar een trouwring van gemaakt kan worden om werkelijk U tegen te zeggen. Het gaat namelijk om meer dan één biljard ton, wat we ook wel kunnen schrijven als meer dan 1.000.000.000.000.000.000 kilogram diamant. En dat is veel.

Het maken van die trouwring gaat overigens nagenoeg onmogelijk worden, want de hoeveelheid diamant bevindt zich grofweg tussen 140 en 240 kilometer onder het aardoppervlak. Het is namelijk gevonden in de 'wortels' van zogenaamde kratons, of rompgebergtes, een soort omgekeerde bergen onder het centrum van de meeste aardplaten.

Uit onderzoek blijkt dat één tot twee procent van die wortels, de diepste secties van de kratons, bestaan uit diamant. Zo'n wortel weegt nogal veel, dus één tot twee procent komt neer op meer dan één biljard ton. Er zijn zo'n tien van dergelijke wortels in de aarde, dus we zouden er mogelijk nog een nulletje aan toe kunnen voegen.

"Het onderzoek laat zien dat diamant misschien toch niet zo exotisch is, maar - op geologische schaal in elk geval - vrij veel voorkomt. We kunnen er niet bij, maar toch zijn er daar beneden veel meer diamanten dan we dachten", aldus onderzoeker Ulrich Faul. Scientias legt hier in prima taal uit hoe het onderzoek via onder meer seismische activiteit uitgevoerd is en hoe men de berg diamant gevonden heeft.