Reizigerstrein ontspoord in Leuven

In het Belgische Leuven is eerder vanmiddag een reizigerstrein ontspoord waarbij tenminste één dode is gevallen en 15 tot 30 gewonden zouden zijn. Dit laatste heeft de plaatselijke brandweer aan omroep VTM Nieuws laten weten.

Op foto's is te zien dat tenminste één van de rijtuigen volledig is omgevallen. Hulpdiensten zijn inmiddels grootschalig terplaatse.

De trein was net vanuit het station met ongeveer 60 mensen aan bord vertrokken, toen hij net buiten het station in een wisselstraat ontspoorde. De gewonden worden inmiddels afgevoerd naar diverse ziekenhuizen in de omgeving.

Het is een trein van het type Break, dat sinds de jaren 80 rondrijdt. Het betreffende treinstel 326 is oorspronkelijk aan Luxemburg geleverd, maar in 2008 overgekocht door de Belgische Spoorwegen.

Het is niet de eerste keer dat het mis gaat nabij Leuven. Zo is er in 2001 een groot treinongeluk geweest met meerdere doden en gewonden toen twee treinen frontaal botsten. In 2016 is er al een trein van zijn plek weggerold terwijl de machinist van de buitenkant een defect aan het inspecteren was. 

Update 15:21 uur:
Een verslaggever van VTM Nieuws vertelde zojuist het volgende door de autoriteiten nog onbevestigde verhaal: "Er zou een persoon op het spoor hebben gelopen, waardoor de machinist een noodremming maakte. Het was te laat om nog tot stilstand te komen waardoor de persoon geraakt werd. Door de remmanouvre zou de trein zijn ontspoord." De burgemeester van Leuven heeft inmiddels bevestigd dat de dode inderdaad niet in de trein zat.