Wereldprimeur KNVB: Ajax - Willem II met videoscheidsrechter

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) beleeft komende woensdag een wereldprimeur. Tijdens de bekerwedstrijd tussen Ajax en Willem II wordt voor het eerst gebruik gemaakt van de videoscheidsrechter; voor het eerst dus tijdens een officiële wedstrijd.

Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB, noemt het 'fantastisch nieuws'. "Wij hebben ons vanaf 2011 ingezet om de videoscheidsrechter in het voetbal te introduceren. Enerzijds door de technologie te ontwikkelen en anderzijds door een intensieve, internationale lobby. We doen dit omdat we het spel eerlijker willen maken en omdat we de scheidsrechter willen helpen bij zijn moeilijke taak. Dat wij dit nu als eerste land ter wereld mogen testen, daar zijn we erg trots op en het is een groot compliment aan de betrokken medewerkers van de KNVB."

Pol van Boekel heeft woensdagavond de leiding over de wedstrijd tussen de Amsterdammers en de Tilburgers. Danny Makkelie fungeert dan als Video Assistent Referee, zoals de videoscheidsrechter voluit genoemd wordt. Een dag later, bij de clash tussen Feyenoord en FC Oss, zijn de rollen omgedraaid.

De KNVB kreeg in juni al van wereldvoetbalbond FIFA te horen dat zij live mochten gaan testen met de videoscheidsrechter. Eerder deze maand kreeg Björn Kuipers ook al de mogelijkheid om hiermee te werken, al betrof dit toen een oefeninterland.