FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 16 september 2016

Ook Lokhorst vertrekt bij KNVB

Voetbalbond KNVB moet op zoek naar een nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen bij de afdeling betaald voetbal. Johan Lokhorst heeft zijn functie per direct neergelegd. De andere vier leden (Henk Kivits, Simon Kelder, Johan de Kock en Ger Vermeulen, red.) zijn hiervan op de hoogte gesteld en beraden zich over hun eigen positie.

Lokhorst gaf op de site van de KNVB een verklaring uit: "Ik vind het jammer dat een deel van de eredivisieclubs ons werk om structurele veranderingen binnen de KNVB aan te brengen niet steunt. Ik betreur het ook dat die clubs deze week hun gebrek aan vertrouwen in mij en de RVC hebben kenbaar gemaakt. Zonder vertrouwen kun je niet functioneren."

Eerder deze week kwam naar buiten dat de benoeming van Gijs de Jong als nieuwe directeur betaald voetbal tegen het zere been van de clubs is. Zij waren niet gekend in het besluit van de KNVB en zeiden het vertrouwen in de rvc van de tak betaald voetbal van de KNVB op.

Ook het bondsbestuur van de KNVB uitte stevige kritiek op het handelen van de rvc van voorzitter Lokhorst. Bondsvoorzitter Michael van Praag erkende niet op de hoogte te zijn gesteld van het vertrek van Bert van Oostveen. Gisteren voegde vice-voorzitter Pier Eringa hier aan toe dat 'de kans is heel klein dat de rvc in zijn geheel blijft'.

Ook de situatie rond het Nederlands elftal roept vragen over het beleid van de KNVB op. De benoeming van Guus Hiddink en diens opvolger Danny Blind tot bondscoach was omstreden. Ook het vertrek van diverse assistenten rond het Nederlands elftal en de aanstelling van technisch directeur Hans van Breukelen is omstreden, net als de gang van zaken rond de eventuele benoeming van Ruud Gullit tot assistent van Blind.


De heren van Voetbal Inside waren al eerder het vertrouwen in Lokhorst kwijt (Bron: YouTube)

Uitslag FC Utrecht - FC Groningen

FC Groningen heeft de eerste zege in de Eredivisie te pakken. De noorderlingen wonnen met maar liefst 1-5 van FC Utrecht dat zich geen raad wist met de door de bezoekers gekozen tactiek. De Groningers gaven Utrecht de bal en waren sterk vanuit de counter.

FC Utrecht

1 - 5

FC Groningen

60' Zivkovic   13' Idrissi
44' Idrissi
66' Hoesen
80' Van Weert
90+3' Hoesen
 
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: -
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Troupée
Leeuwin (Janssen/75)
Koch
Van der Meer (Moore/66)
Amrabat
Strieder
Ayoub
Joosten (Barazite/58)
Haller
Zivkovic
  Padt
Hateboer
Larsen
Memisevic
Davidson
Hiariej
Linssen (Van Weert/75)
Jenssen (Reijnen/84)
Idrissi
Hoesen
Mahi (Rusnák/82)

Turkije veroordeelt aanhouding journalist

De Turkse regering veroordeelt de aanhouding van een Turks-Nederlandse journalist, Fatih Özyar, in Zaandam. De man, die in Zaandam woont, werd maandagavond aangehouden toen hij de arrestatie van enkele jongeren in de wijk Poelenburg aan het filmen was.

In een verklaring van de Turkse regering staat dat het optreden van de politie wordt veroordeeld. "We volgen bezorgd, met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting en pers, de recente extreme maatregelen tegen journalisten in Nederland."

Volgens de politie kon de man zich niet als journalist legitimeren. Hij was bij navraag niet in het bezit van een politieperskaart of van een perskaart van de Nederlandse Vereniging van Journalisten en hij verzette zich tegen zijn aanhouding, aldus de politie.

Vijandige houding

Ook veroordeelt de Turkse regering "de media die de incidenten uitzenden, met een vijandige houding tegen president Recep Tayyip Erdogan en ons land". "We beschouwen het als een haatmisdaad", stelt de regering.

In de Turkse media werd eerder al de aanhouding van Özyar gehekeld, onder meer door de Turkse vereniging van journalisten (UMED). De organisatie verwerpt de aanhouding van Özyar en beticht Nederland van censuur.

Özyar werkt voor de Turkse krant Sabah, meldt de website dutchturks.nl. De site citeert zijn Facebookaccount, waarin hij stelt dat Nederlandse media "deze jongeren straatterroristen en soldaten van Erdogan"noemen. Hij laat zich tevens kritisch uit over de rol van de Nederlandse autoriteiten en de aanpak van de jongeren. Özyar zegt volgens dutchturks.nl eerder voorzitter van het wijkbestuur in Poelenburg te zijn geweest.

Turkije veroordeelt aanhouding journalist
Turkije veroordeelt aanhouding journalist (Foto: ANP)

Ruim 100 miljoen voor Bulgaarse grensbewaking

Bulgarije krijgt 108 miljoen euro uit een Europees noodfonds om zijn grenzen met Turkije beter te beveiligen. Dat heeft Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, vrijdag aangekondigd in Bratislava.

De laatste maanden proberen migranten steeds vaker vanuit Turkije naar EU-land Bulgarije te komen. "Dit is een groot probleem voor Bulgarije en moet als een probleem voor de EU worden gezien", aldus Juncker, die zei dat de hulp mogelijk wordt verhoogd naar 160 miljoen euro. De lidstaten zijn volgens hem bereid volgende maand tweehonderd grenswachten en vijftig voertuigen naar Bulgarije te sturen.

De Europese regeringsleiders waren bijeen in de Slowaakse hoofdstad om te praten over de toekomst van de EU. Betere bescherming van de buitengrenzen en het tegengaan van illegale migratie werden onder meer als prioriteiten aangemerkt.

Ruim 100 miljoen voor Bulgaarse grensbewaking
Ruim 100 miljoen voor Bulgaarse grensbewaking (Foto: ANP)

Nick Gordon schuldig aan dood Bobbi Kristina

Nick Gordon wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van Bobbi Kristina Brown. Volgens Entertainment Tonight kwam de rechter tot die beslissing nadat duidelijk was geworden dat Gordon niet kwam opdagen voor een verhoor.

Rechter T. Jackson Bedford van de Fulton County Superior Court in Atlanta vond dat aanleiding genoeg om Gordon als schuldige te beschouwen. Bobbi Kristina werd immers bewusteloos in zijn huis aangetroffen. Dat gebeurde ruim anderhalf jaar geleden. Ze werd in coma gehouden maar overleed alsnog in juli 2015.

Tot nu toe heeft Gordon altijd iedere betrokkenheid ontkend. Ze werd in het bad gevonden en uit sectie bleek dat de dochter van Bobby Brown en Whitney Houston was overleden door drugsgebruik en verdrinking.

De familie van Bobbi Kristina is ervan overtuigd dat Gordon iets met haar dood te maken heeft. Ze beschuldigen hem van mishandeling. Ook zou hij geld van haar achterover hebben gedrukt. In mei diende vader Bobby Brown opnieuw een aanklacht in tegen Gordon nadat hij op televisie bij Dr. Phil uit de school had geklapt over Bobbi Kristina.

Nick Gordon schuldig aan dood Bobbi Kristina
Nick Gordon schuldig aan dood Bobbi Kristina (Foto: BuzzE)

Turkije vraagt uitlevering Gülen-aanhanger

Turkije heeft Nederland om de uitlevering gevraagd van iemand die lid zou zijn van de Gülen-beweging. Dat schrijft het kabinet vrijdag in antwoord op vragen van het CDA. Het verzoek heeft echter betrekking op feiten die plaatsvonden voor de couppoging van 15 juli. Verdere mededelingen worden niet gedaan.

De regering in Ankara beschuldigt de Gülen-beweging ervan achter de mislukte machtsgreep te zitten. Al lang daarvoor was de ooit zo goede relatie tussen de regerende AK-partij en de Gülen-beweging verstoord. Een paar maanden voor de mislukte staatsgreep is de beweging aangemerkt als terroristische groepering.

Na de gebeurtenissen van juli liepen de spanningen binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap op. Aanhangers van de islamitische prediker Fethullah Gülen kregen te maken met intimidatie en bedreigingen. Er zijn 175 aangiften gedaan en twee aanhoudingen in verband hiermee.

Turkije vraagt uitlevering Gülen-aanhanger
Turkije vraagt uitlevering Gülen-aanhanger (Foto: ANP)

Westfries Museum heeft gestolen kunst terug

De Oekraïense autoriteiten hebben vrijdag vijf Nederlandse schilderijen overgedragen aan het Westfries Museum. Directeur Ad Geerdink van het museum nam de kunstwerken persoonlijk in ontvangst op de Nederlandse ambassade in Kiev, maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.

De vijf schilderijen werden met negentien andere doeken en zeventig stukken zilverwerk begin 2005 uit het Westfries Museum geroofd. Vier werken werden opgespoord door de Oekraïense autoriteiten en een vijfde doek werd in mei van dit jaar door een onbekende koper teruggebracht bij de Nederlandse ambassade in Kiev.

De overige schilderijen en het zilverwerk zijn nog niet opgespoord.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse zaken zei blij te zijn dat de kunstwerken zijn overgedragen. "Ik hoop de negentien schilderijen die nog zoek zijn graag zo snel mogelijk terug te zien in het Westfries Museum", zei de bewindsman vrijdag.

Westfries Museum heeft gestolen kunst terug
Westfries Museum heeft gestolen kunst terug (Foto: ANP)

S&P verhoogt kredietwaardigheid Cyprus

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) verhoogt de kredietwaardigheid van Cyprus. Volgens S&P presteert de economie van het euroland beter dan verwacht en zullen de Cypriotische overheidsfinanciën de komende jaren verder verbeteren.

Het kredietoordeel ging van BB- naar BB, met een positieve outlook. S&P verwacht dat de economie van Cyprus dit jaar met 2,7 procent zal groeien, terwijl in maart nog op 2 procent werd gerekend. Voor de komende drie jaar rekent het bureau op gemiddeld 2,5 procent groei. Het land profiteert van een sterke dienstensector, toerisme en een aantrekkende consumptie.

Verder denkt S&P dat de begroting de komende tijd in evenwicht zal komen of zelfs een overschot zal laten zien, terwijl de schuld verder daalt. Cyprus moest in maart 2013 nog met een noodpakket van 10 miljard euro van de EU en het IMF van de ondergang worden gered.

S&P maakte verder bekend dat ook de kredietwaardigheid van Hongarije naar boven wordt bijgesteld. Daarnaast werd het vooruitzicht voor de kredietbeoordeling van Finland en Rusland verhoogd. Het bureau handhaafde zijn beoordeling van de rating en outlook van Luxemburg, Denemarken, Oostenrijk, Portugal en Litouwen.

S&P verhoogt kredietwaardigheid Cyprus
S&P verhoogt kredietwaardigheid Cyprus (Foto: ANP)

'Miljoenennota: Nederland sterker uit crisis'

Nederland is sterker uit de crisis gekomen. Dat is de centrale boodschap van de Miljoenennota die volgende week op Prinsjesdag gepresenteerd wordt, aldus RTL Nieuws en De Telegraaf vrijdag die beide het document in handen hebben.

De economie groeit volgend jaar met 1,7 procent, vorige maand ging het kabinet nog uit van 1,6 procent. De werkloosheid komt volgend jaar volgens de voorspellingen uit op 555.000 mensen, terwijl het begrotingstekort daalt naar 0,7 procent.

"De overheidsfinanciën zijn inmiddels meer in balans. Al met al is Nederland sterk uit de crisis gekomen", aldus de stukken. "De veranderingen waren niet pijnloos en de gevolgen van de crisis zijn nog niet weggewerkt."

Teleurstellend
Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) noemde het uitlekken van de stukken 'teleurstellend, maar is niks aan te doen'. De Kamerleden hebben vrijdag op een usb-stick alle Prinsjesdag-stukken gekregen. Die lekken elk jaar uit.

Een deel van informatie die op Prinsjesdag naar buitenkomt was al eerder gelekt naar RTL. Daaruit bleek dat vrijwel iedereen er in 2017 iets op vooruit gaat. Voor versterking van de koopkracht wordt 1,1 miljard uitgetrokken. Ook gaat er 1,5 miljard extra naar veiligheid, onderwijs, defensie, zorg en aanpak van armoede. Dat laatste bedrag mochten coalitiepartijen VVD en PvdA verdelen.

'Miljoenennota: Nederland sterker uit crisis'
'Miljoenennota: Nederland sterker uit crisis' (Foto: ANP)

Davis Cupteam op 2-0 tegen Zweden

Het Nederlandse Davis Cupteam staat na een dag tegen Zweden op een 2-0 voorsprong. Zowel Thiemo de Bakker als Robin Haase wisten hun wedstrijd in de strijd om klassebehoud in de eerste groep van de Europees/Afrikaanse zone te winnen.

De Bakker had op het gravel van Bastad een zware kluif aan de Zweedse kopman Elias Ymer (ATP-150). De Westlander staat zelf 142e van de wereld en had alle vijf de sets nodig om zijn opponent op de knieën te krijgen: 6-4, 6-4, 1-6, 4-6 en 7-6 (2).

In de eerste set kwam Ymer op een 0-3 voorsprong, maar de set ging toch naar De Bakker. In de tweede set kwam de Nederlander tot tweemaal toe op een break voorsprong en benutte uiteindelijk zijn vierde setpunt. De derde set moest hij eenvoudig aan Ymer laten, maar in de vierde set leek De Bakker weer bij de les, getuige een 4-1 voorsprong. Daarna won de Zweed echter vijf games op rij en dwong hij een beslissende set af. Daarin behielden beide tennissers hun service, waarna de wedstrijd via een tiebreak in Nederlands voordeel beslist werd.

Haase had het tegen Mikael Ymer, het jongere broertje van Elias Ymer een stuk eenvoudiger. De nummer 65 van de wereld won in drie sets van de nummer 662: 6-3, 6-3 en 7-6 (10). Twee breaks voorsprong brachten Haase de eerste set, waarna hij in de tweede op een stand van 4-3 toesloeg om zo ook het tweede bedrijf te winnen. Ook in de derde set kwam de Nederlander een break voor en hij mocht bij de stand van 5-4 serveren voor de wedstrijd. Ymer werkte twee wedstrijdpunten weg en brak hierna terug. In de tiebreak die volgde kreeg Haase wederom enkele wedstrijdpunten, maar Ymer werkte ze weg tot hij op de stand van 10-10 een dubbele fout sloeg. Haase wist daarna zijn vijfde wedstrijdpunt wel te benutten.

Morgen staat het dubbelspel op het programma waarin Jean-Julien Rojer en Tim van Rijthoven het op gaan nemen tegen Isak Arvidsson en Fred Simonsson. Zondag volgen dan nog twee enkelspelen.

Britney Spears twijfelt soms aan carrière

Britney Spears probeert niet te veel stil te staan bij haar inmiddels jarenlange succes in de muziekindustrie. Toch twijfelt de zangeres nog wel eens aan waar ze mee bezig is. "Dat denk ik: waarom doe ik dit? Ik had lerares kunnen zijn", zegt ze tegen het Britse muziektijdschrift NME.

Op dat soort momenten put Britney regelmatig inspiratie uit haar collega-artiesten. "Ik hou van wat ik doe en ik denk dat dat helpt wanneer ik optreed. En andere artiesten dit soort dingen zien doen, inspireert mij ook om verder te gaan", aldus de zangeres. "Dan denk ik: die mensen doen dat al zo lang en weten waarschijnlijk niet anders, dus zal het wel zo moeten zijn."

Britney is inmiddels alweer achttien jaar actief in de muziekwereld. In 1998 brak ze door met haar debuutsingle Baby One More Time. Vorige maand kwam haar negende studioalbum Glory uit.

Britney Spears twijfelt soms aan carrière
Britney Spears twijfelt soms aan carrière (Foto: BuzzE)

Geert Mak en Khadija Arib in College Tour

Schrijver Geert Mak, Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en balletdanseres Igone de Jongh zijn de laatste drie gasten die dit seizoen aanschuiven in College Tour. Dat heeft presentator Twan Huys vrijdag bekendgemaakt in het Radio 2-programma Ekdom in de Ochtend. De opnames vinden plaats in de eerste weken van oktober.

Mak voert momenteel de boekenlijst aan met De levens van Jan Six, het verhaal van een Amsterdamse patriciërsfamilie door vier eeuwen heen. Vorig jaar kreeg hij de Gouden Ganzenveer. Arib startte achttien jaar geleden als Tweede Kamerlid voor de PvdA. Sinds dit jaar is ze Kamervoorzitter. De Jongh viert dit jaar haar twintigjarig jubileum bij het Nationale Ballet. Ook is ze jurylid bij het RTL-televisieprogramma Dance Dance Dance.

Geert Mak en Khadija Arib in College Tour
Geert Mak en Khadija Arib in College Tour (Foto: BuzzE)

Advocaten toetsen verkiezingsprogramma's

In aanloop naar de verkiezingen begin volgend jaar beloven de politieke partijen een hoop in hun verkiezingsprogramma's, maar zijn al die beloftes ook juridisch houdbaar? Om dat te toetsen gaat een commissie van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) de komende maanden alle programma's doorlichten.

Bij de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer bleek dat sommige voorstellen niet helder waren of zelfs indruisten tegen basisprincipes van de rechtsstaat, zoals het recht op een behoorlijk proces, de vrijheid van meningsuiting of het non-discriminatiebeginsel.

Zo pleitten de PVV en in mindere mate ook de SGP in de vorige verkiezingsprogramma's wel voor verregaande beperkingen op de fundamentele vrijheden van moslims, maar niet voor die beperking voor andere geloofsgroepen. Dat is in strijd met de Grondwet.

Inburgering
Op het gebied van immigratie en inburgering wilden VVD en PVV veel strengere eisen opleggen aan immigranten, huwelijksmigranten en in Nederland wonende partners van immigranten, maar gingen ze daarbij niet in op mogelijk inbreuk op in Nederland geldende mensenrechten.

De commissie verwacht ook deze verkiezingsronde weer voorstellen van politieke partijen 'die schuren met rechtsstatelijke minimumeisen', bijvoorbeeld als het gaat over immigratie, de toegang tot de rechter en privacy.

Het rapport wordt eind februari gepresenteerd, enkele weken voor de verkiezingen op 15 maart 2017.

Advocaten toetsen verkiezingsprogramma's
Advocaten toetsen verkiezingsprogramma's (Foto: ANP)

Grote vechtpartij op straat in Wageningen

Op een kruising in Wageningen is vrijdagmiddag een grote vechtpartij uitgebroken. Drie mensen raakten gewond. Ze liepen onder meer steekwonden op. De vechtpartij gebeurde vrijwel voor de deur van een scholengemeenschap. Leerlingen filmden de knokpartij en zetten het op sociale media.

Het conflict had plaats op de Hollandseweg met de kruising Morfelden-Walldorfplein. Twee auto's, waaronder een bestelbus, waren met elkaar in botsing gekomen. Daarna gingen twee groepen elkaar te lijf met honkbalknuppels, spades, messen en stokken. De politie kwam snel ter plaatse en wist de strijdende partijen uit elkaar te halen. Twee mensen zijn aangehouden.

Wat de aanleiding is geweest is niet bekend. Het zou gaan om een familieruzie.

Grote vechtpartij op straat in Wageningen
Grote vechtpartij op straat in Wageningen (Foto: ANP)

The Partysquad brengt verzamelalbum uit

The Partysquad grijpt het tienjarig bestaan aan met de release van een verzamelalbum met daarop de grootste hits van het Amsterdamse dj-duo Ruben Fernhout en Jerry Leembruggen.

Daarnaast heeft The Partysquad vrijdag meer namen van gastartiesten bekendgemaakt die volgende week tijdens het jubileumfeest in de Melkweg komen optreden. De line-up is inmiddels uitgebreid met Gers Pardoel, Brainpower, SpaceKees, Alvaro, DJ Punish en Yes-R.

Eerder werden gastoptredens van Ali B, Adje, Bokoesam, Cho, Darryl, Dio, Jayh, Michael Bryan, SBMG en Sjaak aangekondigd.

Het nieuwe verzamelalbum heet The Partysquad - 10 year anniversary en bevat vijftien tracks die over de afgelopen jaren zijn uitgebracht, zoals Wat wil je doen, Rampeneren, Drop Down en Ik ga hard. Met Major Lazer maakte The Partysquad MashUp the Dance, ook dat nummer staat op het verzamelalbum.

The Partysquad brengt verzamelalbum uit
The Partysquad brengt verzamelalbum uit (Foto: BuzzE)

Doek dreigt te vallen voor Grote Prijs van NL

Het doek dreigt te vallen voor De Grote Prijs van Nederland, het enige landelijke popconcours voor live muziek, omdat vanaf 2017 de subsidiekraan waarschijnlijk wordt dichtgedraaid. De organisatie luidde hierover vrijdag de noodklok.

Ondanks een overwegend positief advies heeft het Fonds voor Cultuurparticipatie geen subsidie toegekend aan het popconcours.

Veel muzikanten zijn bekend geworden door deelname aan de competitie, zoals Typhoon, Junkie XL, Lois Lane en Eefje de Visser. Ze konden als beginnende artiesten optreden in de poptempel Paradiso en de Melkweg en hoorden hoe een vakbekwame jury hun muziek beoordeelde.

"Mijn leven veranderde op dat moment: ik kreeg heel veel aanbiedingen voor festivals, mijn prijs ging omhoog van 70 naar 300 euro per show en dát was het moment dat ik kon gaan leven van mijn muziek", aldus Lucky Fonz III.

Doek dreigt te vallen voor Grote Prijs van NL
Doek dreigt te vallen voor Grote Prijs van NL (Foto: BuzzE)

Wuytens heeft lichte hersenschudding

Alle fans van AZ kunnen opgelucht adem halen. Stijn Wuytens heeft aan de botsing met Dundalk-keeper Gary Rogers slechts een lichte hersenschudding overgehouden.

Toch zag het daar aanvankelijk niet naar uit, zo liet trainer John van den Brom vandaag tijdens de persconferentie weten. "Stijn heeft even buiten westen op het veld gelegen en er kwam bloed uit zijn mond… Het bloed bleek later van de wond op zijn kin te komen. We waren blij dat hij op een gegeven moment weer bewoog. Ik moet zeggen dat de medische staf heel adequaat heeft gehandeld."

Tijdens het Europa League-duel tussen AZ en Dundalk kwam Wuytens hard in botsing met Rogers, waarna de Belgische voetballer enige tijd buiten westen was. De aanwezige spelers en fans vreesden het ergste, maar onderzoek in het ziekenhuis toonde vandaag dus wat anders aan.

Wuytens heeft aan het voorval met Rogers slechts een lichte hersenschudding en een hechting in zijn kin overgehouden. De medische staf verwacht dat de speler over een goede week weer in actie kan komen.

Wereldprimeur KNVB: Ajax - Willem II met videoscheidsrechter

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) beleeft komende woensdag een wereldprimeur. Tijdens de bekerwedstrijd tussen Ajax en Willem II wordt voor het eerst gebruik gemaakt van de videoscheidsrechter; voor het eerst dus tijdens een officiële wedstrijd.

Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB, noemt het 'fantastisch nieuws'. "Wij hebben ons vanaf 2011 ingezet om de videoscheidsrechter in het voetbal te introduceren. Enerzijds door de technologie te ontwikkelen en anderzijds door een intensieve, internationale lobby. We doen dit omdat we het spel eerlijker willen maken en omdat we de scheidsrechter willen helpen bij zijn moeilijke taak. Dat wij dit nu als eerste land ter wereld mogen testen, daar zijn we erg trots op en het is een groot compliment aan de betrokken medewerkers van de KNVB."

Pol van Boekel heeft woensdagavond de leiding over de wedstrijd tussen de Amsterdammers en de Tilburgers. Danny Makkelie fungeert dan als Video Assistent Referee, zoals de videoscheidsrechter voluit genoemd wordt. Een dag later, bij de clash tussen Feyenoord en FC Oss, zijn de rollen omgedraaid.

De KNVB kreeg in juni al van wereldvoetbalbond FIFA te horen dat zij live mochten gaan testen met de videoscheidsrechter. Eerder deze maand kreeg Björn Kuipers ook al de mogelijkheid om hiermee te werken, al betrof dit toen een oefeninterland.

Soapster verdrinkt op de set

Een van de meest geliefde soapsterren van Brazilië is verdronken in de rivier waar opnames werden gemaakt voor de tv-serie waarin hij speelde. Domingos Montagner was na een opnamedag met een actrice gaan zwemmen in de rivier de Sao Francisco. Hij werd echter meegesleurd door de sterke stroming en verdronk.

De actrice die met hem was gaan zwemmen, schreeuwde nog om hulp. Maar de plaatselijke bewoners kwamen aanvankelijk niet in actie omdat ze dachten dat een scène voor de serie werd opgenomen.

Domingos (54) speelde de hoofdrol in Velho Chico, de populairste soap van Brazilië. In de rol van een boer nam hij het vaak op tegen gewapende mannen. Geregeld werd daarbij geschoten en leek hij te verdrinken in de rivier. Het lichaam van de nu echt verdronken ster is inmiddels geborgen.

Braziliaanse soapster verdrinkt op de set
Soapster verdrinkt op de set (Foto: BuzzE)

Rusland verlaagt rente naar 10 procent

De Russische centrale bank heeft zijn belangrijkste rentetarief vrijdag met een half procentpunt verlaagd naar 10 procent. Met de tweede verlaging van dit jaar zakte de rente naar het laagste peil sinds eind 2014, toen het tarief in één klap van 10,5 naar 17 procent werd verhoogd in een poging de vrije val van de roebel te stuiten.

De nieuwe verlaging hangt samen met de afzwakkende inflatie in Rusland. Die is met ruim 6 procent nog altijd aanzienlijk hoger dan het peil van 4 procent dat de centrale bank nastreeft, maar neemt komend jaar naar verwachting verder af. Het inflatiedoel zou daardoor eind volgend jaar in zicht kunnen komen.

Rusland zit al lange tijd in diepe economische problemen, door de daling van de olieprijs en de sancties tegen het land. De economie krimpt dit jaar naar verwachting voor het tweede jaar op rij en toont in 2017 waarschijnlijk slechts een groei van minder dan 1 procent.

Rusland verlaagt rente naar 10 procent
Rusland verlaagt rente naar 10 procent (Foto: ANP)

Intel ziet voorzichtig herstel pc-markt

Intel ziet de vraag naar pc's voorzichtig opkrabbelen. De chipfabrikant verhoogde daarom zijn omzetverwachting voor het derde kwartaal, zo meldde het concern vrijdag.

Het Amerikaanse bedrijf verwacht nu een kwartaalomzet van rond de 15,6 miljard dollar, waar eerder werd gerekend op 14,9 miljard dollar met een grotere onzekerheidsmarge. Ook de verwachtingen voor de winstmarge werden dankzij de positieve vooruitzichten over de computermarkt opgekrikt.

De grootste chipproducent ter wereld worstelde lange tijd met de tanende vraag naar vooral desktopcomputers, die voor een belangrijk deel draaien op chips van Intel. Het bedrijf maakt ook chips voor smartphones en tablets, maar is in die markt een veel kleinere speler.

Intel ziet voorzichtig herstel pc-markt
Intel ziet voorzichtig herstel pc-markt (Foto: ANP)

George Clooney: stop politieke verdeeldheid

George Clooney maakt zich zorgen om de politieke situatie in de Verenigde Staten. Dat vertelt de acteur tijdens een interview met Fox News dat zondag wordt uitgezonden.

"Het is frustrerend", zo omschrijft de 55-jarige acteur de Amerikaanse politiek van vandaag. Op de vraag hoe Amerika zijn problemen te boven komt antwoord Clooney dat mensen minder nadruk moeten leggen op onderlinge meningsverschillen en meer moeten samenwerken.

"Ik heb het gevoel dat we weg moeten van de verdeeldheid waar we in vastzitten en de angst die dat veroorzaakt", aldus de acteur.

Clooney maakt er tijdens het interview geen geheim van zijn hele leven al de Democratische Partij te steunen. Hij organiseerde dit jaar diverse bijeenkomsten om geld op te halen voor presidentskandiaat Hillary Clinton.

George Clooney: stop politieke verdeeldheid
George Clooney: stop politieke verdeeldheid (Foto: BuzzE)

Nog drie ton nodig voor monument MH17

Er is nog ongeveer 300.000 euro aan donaties nodig om het nationaal monument ter nagedachtenis van de vliegramp met vlucht MH17 te realiseren. Dat meldt de Stichting Vliegramp MH17.

Het monument moet op 17 juli volgend jaar, drie jaar na de ramp, worden onthuld. Het komt vlak bij luchthaven Schiphol te staan.

De totale kosten worden geraamd op 1,5 miljoen euro. De realisatie van het monument is in handen van stichting Nationaal Monument MH17. Deze organisatie zorgt voor de inzameling van het geld, de aanleg van het herdenkingsbos en de bouw van het gedenkteken.

Grote wens
Op 18 juli heeft de stichting naar de 10.000 grootste werkgevers van Nederland een sponsorbrief gestuurd. Als reactie hierop is er al geld binnengekomen. Ook zijn er veel sponsors die in natura doneren. Zo zijn de 298 bomen voor het herdenkingsbos inmiddels geschonken.

Door de vliegramp kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergeschoten boven oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne.

"De realisatie van het monument komt nu steeds dichterbij. We zijn heel blij met alle donaties die we al hebben ontvangen", zegt Evert van Zijtveld, voorzitter van stichting Vliegramp MH17. "We hopen dat de stichting Nationaal Monument ook voor het openstaande bedrag nog donaties mag ontvangen, zodat we het monument voor onze dierbaren op 17 juli 2017 kunnen onthullen. Dat is een grote wens van de nabestaanden."

Nog drie ton nodig voor monument MH17
Nog drie ton nodig voor monument MH17 (Foto: ANP)

Zweeds hof handhaaft arrestatiebevel Assange

Een Zweeds hof van beroep heeft vrijdag het arrestatiebevel dat eerder is uitgevaardigd tegen de Australische stichter van Wikileaks, Julian Assange, gehandhaafd. Het hof vindt dat het arrestatiebevel terecht is, omdat Assange nog steeds verdachte is in een onderzoek naar een mogelijke verkrachting in 2010.

Het Zweedse openbaar ministerie wil Assange horen. Maar hij probeert met succes uit handen van de Zweedse justitie te blijven. Hij zegt bang te zijn daar te worden uitgeleverd aan de VS in verband met zijn publicaties op internet van vertrouwelijke gegevens van de Amerikaanse overheid. Assange heeft zich sinds 2012 verschanst in de ambassade van Ecuador in Londen.

Er is inmiddels een akkoord dat Assange in oktober bezoek krijgt van een procureur uit Ecuador. Daar mogen dan iemand van het Zweedse Openbaar Ministerie en iemand van de Zweedse politie bij aanwezig zijn.

Zweeds hof handhaaft arrestatiebevel Assange
Zweeds hof handhaaft arrestatiebevel Assange (Foto: ANP)

Rosberg stelt orde op zaken in tweede vrije training

Mercedes heeft in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Singapore orde op zaken gesteld. Nico Rosberg reed de snelste tijd en liet 1:44,152 noteren. Dat was een fractie sneller dan Kimi Raïkkönen en Max Verstappen, die de top drie compleet maakten.

In de eerste vrije training stonden de bolides van Red Bull Racing dus op de bovenste twee plaatsen, maar dat was nu niet het geval. Verstappen pakte uiteindelijk de derde tijd, vlak voor zijn ploeggenoot Daniel Ricciardo.

Lewis Hamilton moest het grootste gedeelte van de vrije training aan zich voorbij laten gaan, vanwege een hydraulisch probleem aan zijn auto. Daardoor kwam de Brit niet verder dan de zevende stek.

Overigens, het lijkt erop dat Scuderia Toro Rosso ook voor een goed weekend gaat. Carlos Sainz jr. liet op het circuit van Marina Bay tijdens de training een zevende tijd noteren, waar Daniil Kvyat de tiende plek voor zich opeiste.

Voor Romain Grosjean (kapotte achtervleugel) en Fernando Alonso (versnellingsbakprobleem) eindigde de sessie in mineur. Voor de coureur van Haas F1 was dit een slecht teken, aangezien hij in de eerste sessie ook al nauwelijks kon rijden.

Uitslag tweede vrije training:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:44.152   34
2 K. Räikkönen Ferrari 1:44.427 +0:00.275 34
3 M. Verstappen Red Bull 1:44.532 +0:00.380 29
4 D. Ricciardo Red Bull 1:44.557 +0:00.405 26
5 S. Vettel Ferrari 1:45.161 +0:01.009 33
6 N. Hülkenberg Force India 1:45.182 +0:01.030 35
7 L. Hamilton Mercedes 1:45.275 +0:01.123 10
8 C. Sainz Toro Rosso 1:45.507 +0:01.355 33
9 F. Alonso McLaren 1:45.779 +0:01.627 30
10 D. Kvyat Toro Rosso 1:46.029 +0:01.877 35
11 S. Perez Force India 1:46.063 +0:01.911 26
12 J. Button McLaren 1:46.574 +0:02.422 30
13 E. Gutierrez Haas F1 1:46.727 +0:02.575 36
14 F. Massa Williams 1:46.856 +0:02.704 30
15 V. Bottas Williams 1:46.960 +0:02.808 30
16 K. Magnussen Renault 1:47.161 +0:03.009 30
17 J. Palmer Renault 1:47.166 +0:03.014 34
18 F. Nasr Sauber 1:47.531 +0:03.379 29
19 R. Grosjean Haas F1 1:48.391 +0:04.239 12
20 M. Ericsson Sauber 1:48.487 +0:04.335 32
21 P. Wehrlein Manor 1:48.505 +0:04.353 33
22 E. Ocon Manor 1:48.823 +0:04.671 29

Derde nummer 1-album op rij voor Ancora

De Volendamse groep Ancora is de nieuwe lijstaanvoerder in de Album Top 100. 'Door weer en wind' debuteert op de eerste plaats en volgt daarmee voorgangers 'Vrij als de wind' uit 2013 en 'Voorbij de horizon' uit 2015 die destijds eveneens de top bereikten.

Broederliefde maakt na veertien weken pas op de plaats. De Rotterdammers moeten niet alleen Ancora voor laten gaan, ook de nieuwe plaat van Nick Cave & the Bad Seeds werd afgelopen week meer verkocht en gestreamd. Bastille komt op plaats vier net te kort voor een top 3-notering.

Bij de eerste tien komt ook het album Live At The Hollywood Bowl van The Beatles uit 1977 binnen dankzij een geremasterde heruitgave. De vijfde nieuweling is de uit Chicago afkomstige rockband Wilco.

Album Top 10 week 38
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (-) Ancora - Door weer en wind
2. (-) Nick Cave & the Bad Seeds - Skeleton Tree
3. (1) Broederliefde - Hard Work Pays Off 2
4. (-) Bastille - Wild World
5. (3) Rotterdam Airlines - Gate 16
6. (4) Drake - Views
7. (-) The Beatles - Live At The Hollywood Bowl
8. (2) Django Wagner - Emoties
9. (-) Wilco - Schmilco
10. (8) Glowinthedark & SFB - Lituatie

Derde nummer 1-album op rij voor Ancora
Derde nummer 1-album op rij voor Ancora (Foto: BuzzE)

Pixies-gitarist Joey Santiago moet afkicken

Gitarist Joey Santiago is opgenomen in een afkickkliniek waar hij zich laat behandelen voor zijn alcohol- en drugsverslaving. Joey Santiago zal er dertig dagen blijven, maakte zijn band Pixies vrijdag bekend.

"Dit is het beste besluit dat Joey kon nemen en we zijn trots dat hij deze stap zet", zegt Pixies-drummer David Lovering in een verklaring. ''We vragen al onze fans om Joey te steunen tijdens zijn herstel."

Joey Santiago mist volgens volgens Rolling Stone enkele radio- en tv-optredens in New York en Los Angeles rond het album Head Carrier van de band. Dit album komt op 30 september uit. Daarna begint de band aan een tournee door Groot-Brittannië en het vasteland van Europa. Op 27 november staat de indierockband in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Pixies-gitarist Joey Santiago moet afkicken
Pixies-gitarist Joey Santiago moet afkicken (Foto: BuzzE)

'Normenverklaring voor 18-jarigen'

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders wil dat elke 18-jarige Belg een verklaring tekent dat hij de Europese waarden respecteert. Dat zegt hij vrijdag in de krant La Libre Belgique en aan omroep RTBF.

Reynders pleit in de interviews voor de introductie in het onderwijs van het vak 'burgerschap' dat onder meer de scheiding tussen kerk en staat, en de gelijkheid tussen man en vrouw behandelt. Ook wie Belg wil worden, zou die verklaring moeten ondertekenen, anders kunnen er 'gevolgen' zijn voor het verblijfsrecht.

Wie niet tekent, zou een sanctie moeten krijgen. Weigerende Belgen moeten 'in de gaten gehouden' worden en 'een opleiding' volgen, aldus de Franstalige liberaal. Reynders zei niet te denken dat het plan 'de geradicaliseerde jongere die een bom in elkaar aan het steken is' zal tegenhouden.

Minister België: normenverklaring 18-jarigen
Minister België: normenverklaring 18-jarigen (Foto: ANP)

Verkoop Galaxy Note 7 in Zuid-Korea hervat

Samsung hervat 28 september de verkoop van nieuwe Galaxy Note 7 smartphones aan klanten in Zuid-Korea, het thuisland van de elektronicagigant. Het bedrijf streeft er volgens persbureau Reuters naar de gevolgen van de kostbare terugroepactie te beperken.

Begin deze maand besloot Samsung de verkoop van de Galaxy Note 7 voor onbepaalde tijd te staken en alle al verkochte toestellen terug te roepen nadat verschillende toestellen vlam hadden gevat vanwege defecte batterijen. De Galaxy Note 7 was op dat moment net uit en werd in tien landen verkocht. In Nederland was het toestel nog niet leverbaar.

In de Verenigde Staten heeft Samsung 1 miljoen smartphones van het type Galaxy Note 7 teruggeroepen, ongeveer 97 procent van alle geleverde Notes in de VS, meldde de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit donderdag. De waakhond heeft van Samsung begrepen dat de batterij van de Note 7 iets te groot is voor het vakje waar hij in moet. Dat kan kortsluiting en oververhitting veroorzaken.

Wanneer de verkoop van de Galaxy Note 7 in andere landen wordt hervat, hangt volgens een woordvoerder van Samsung af van de omstandigheden in de individuele markten. De verwachting is dat in Australië begin oktober weer nieuwe toestellen worden verkocht.

Verkoop Galaxy Note 7 in Zuid-Korea hervat
Verkoop Galaxy Note 7 in Zuid-Korea hervat (Foto: BuzzT)

Vogel legt deel Duits treinverkeer lam

Een vogel heeft het treinverkeer van en naar de Duitse stad Essen lamgelegd. Het dier kwam vrijdag tussen de bovenleiding en een stroomafnemer terecht, waardoor kortsluiting onstond.

Het station van Essen, zo'n 65 kilometer over de grens bij Venlo, ging twee uur dicht en het treinverkeer van en naar de stad in het drukke Ruhrgebied had te kampen met omleidingen en vertraging. De situatie werd nog verergerd door een brandende tram bij het station.

Vogel legt deel Duits treinverkeer lam
Vogel legt deel Duits treinverkeer lam (Foto: BuzzO)

Plasterk 'fitter dan volgende president VS'

Minister Ronald Plasterk ( Binnenlandse Zaken) is vrijdag tijdens de wekelijkse ministerraad monter weer aan de slag gegaan. Hij heeft een hartoperatie afgelopen zomer goed doorstaan en is volgens eigen zeggen in elk geval 'fitter dan de volgende president van de Verenigde Staten'.

Dat was een knipoog naar de verhalen over de gezondheidstoestand van de kandidaten Hillary Clinton en Donald Trump. Plasterk gaat meteen weer fulltime aan de slag, want rustig opbouwen met halve dagen gaat niet in de politiek. "Ik kan moeilijk tijdens een debat zeggen: nou, de vraag van de heer Van Raak beantwoord ik niet meer".

Plasterk is vol lof over de zorg die hij heeft gekregen en blij met alle hartelijkheid die hij ondervond, zowel vrijdag bij zijn terugkeer in de ministerraad als donderdag toen hij al even op zijn ministerie ging buurten. "Er waren versieringen."

Plasterk ,,fitter dan volgende president VS''
Plasterk ,,fitter dan volgende president VS'' (Foto: ANP)

Justin Bieber onttroont zichzelf opnieuw

Justin Bieber is voor de achtste week lijstaanvoerder in de Single Top 100. Dit keer echter niet met Cold Water maar met Let Me Love You. De Canadese zanger onttroont daarmee zichzelf.

Het is de tweede keer binnen een jaar dat Justin dat voor elkaar krijgt. Eind vorig jaar loste hij zichzelf van de eerste plaats af door met Love Yourself zijn andere hit Sorry te verslaan.

Niet alleen in de Single Top 100 heerst Justin. Ook in de Nederlandse Top 40 herhaalt hij zijn kunststukje van vorig jaar door zichzelf van de eerste plaats te stoten. Ook hier is Let Me Love You de nieuwe lijstaanvoerder.

Singles Top 10 week 38
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, single o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (2) DJ Snake feat. Justin Bieber - Let Me Love You
2. (1) Major Lazer feat. Justin Bieber & MØ - Cold Water
3. (3) The Chainsmokers feat. Halsey - Closer
4. (4) Sevn Alias feat. Jason Futuristic, BKO & Jairzinho - Gass
5. (6) Jonas Blue feat. JP Cooper - Perfect Strangers
6. (5) Martin Garrix & Bebe Rexha - In The Name Of Love
7. (7) Broederliefde - Jungle
8. (8) Drake feat. Wizkid & Kyla - One Dance
9. (9) Shawn Mendes - Treat You Better
10. (10) Mike Perry feat. Shy Martin - The Oceen

Justin Bieber onttroont zichzelf opnieuw
Justin Bieber onttroont zichzelf opnieuw (Foto: BuzzE)

Top Gear-tegenhanger in november op tv

De eerste aflevering van The Grand Tour, het nieuwe autoprogramma van Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May, is vanaf 18 november te zien via Amazon Prime Video. De daaropvolgende twaalf weken verschijnt steeds een nieuwe show, meldt ITV.

The Grand Tour is de langverwachte tegenhanger van Top Gear. De drie oud-presentatoren van de populaire Britse autoshow maakten vorig jaar bekend over te stappen naar Amazon nadat Clarkson werd ontslagen door de BBC. Hij werd aan de kant gezet na een reeks incidenten.

Top Gear werd het afgelopen seizoen gepresenteerd door Chris Evans en Matt LeBlanc maar dat bleek geen succes. De vernieuwde versie van het programma kreeg veel kritiek en verloor bovendien veel kijkers. Evans heeft inmiddels aangekondigd niet meer terug te keren voor een nieuwe reeks. Of LeBlanc nog doorgaat is onduidelijk.

Top Gear-tegenhanger in november op tv
Top Gear-tegenhanger in november op tv (Foto: BuzzE)

Trailer uitgebracht voor episode 2 van Telltales Batman-game

De tweede episode van Batman - A Telltale Game Series is vanaf vandaag te koop en Telltale komt vast met een trailer om je een idee te geven wat je te wachten staat. De tweede aflevering heeft als naam Children of Arkham, oftewel Batman - The Telltale Series, Episode Two: Children of Arkham. Lekker kort.

De begeleidende tekst stelt een aantal retorische vragen (mogelijk spoilerig voor als je episode 1 nog niet kent): in wat voor dubieuze zaken was Thomas Wayne verwikkeld? Waarom werd hij vermoord? Welk masker zal Bruce dragen in dit deel - dat van de miljonair of dat van de superheld? Bekijk de trailer hieronder.

Batman - The Telltale Series, Episode Two: Children of Arkham is vanaf vandaag te krijgen in boxed-uitgave voor €29 en vanaf 20 september ligt-ie in de digitale winkel. Het spel is verkrijgbaar voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Windows PC, Mac OS X, iOS en Android.

Verstappen snelste in eerste training Singapore

Max Verstappen heeft de snelste tijd gereden in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Singapore. De Nederlandse Formule 1-coureur snelde in de straten van Marina Bay op de ultrasofts naar een tijd van 1.45,823 en was hiermee nipt sneller dan Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo.

Achter Verstappen en Ricciardo eindigde Sebastian Vettel met de Ferrari als derde op 0,4 seconden van de snelste tijd. De Duitser reed ook op ultrasofts, in tegenstelling tot de Mercedessen die iets hierachter als vierde en vijfde finishten. Lewis Hamilton en Nico Rosberg gebruikten de zachte band, de hardste van de drie compounds die dit weekend ingezet worden.

Helemaal vlekkeloos verliep de training niet voor Rosberg, want de Duitser kwam even in aanraking met de bandenstapels en verloor hierbij de voorvleugel van zijn bolide. De McLaren van Jenson Button viel al vroeg in de training stil, maar de Brit wist met wat hulp de pits toch te bereiken, zodat hij later weer in actie kon komen. Romain Grosjean kwam helemaal niet aan het zetten van een tijd toe, want de Haas van de Fransman kampte met een waterlekkage, waardoor het bij twee installatieronden bleef.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Verstappen Red Bull 1:45.823   25
2 D. Ricciardo Red Bull 1:45.872 +0:00.049 27
3 S. Vettel Ferrari 1:46.287 +0:00.464 22
4 L. Hamilton Mercedes 1:46.426 +0:00.603 24
5 N. Rosberg Mercedes 1:46.513 +0:00.690 22
6 K. Räikkönen Ferrari 1:46.890 +0:01.067 20
7 C. Sainz Toro Rosso 1:46.936 +0:01.113 28
8 D. Kvyat Toro Rosso 1:47.683 +0:01.860 29
9 F. Massa Williams 1:48.044 +0:02.221 27
10 E. Gutierrez Haas F1 1:48.109 +0:02.286 23
11 F. Alonso McLaren 1:48.202 +0:02.379 21
12 S. Perez Force India 1:48.214 +0:02.391 28
13 N. Hülkenberg Force India 1:48.359 +0:02.536 28
14 V. Bottas Williams 1:48.453 +0:02.630 26
15 F. Nasr Sauber 1:49.595 +0:03.772 16
16 J. Button McLaren 1:49.615 +0:03.792 20
17 J. Palmer Renault 1:49.794 +0:03.971 27
18 K. Magnussen Renault 1:50.263 +0:04.440 29
19 P. Wehrlein Manor 1:51.112 +0:05.289 23
20 M. Ericsson Sauber 1:51.479 +0:05.656 16
21 E. Ocon Manor 1:52.379 +0:06.556 33
22 R. Grosjean Haas F1 -:--.--- -:--.--- 2

Splosion Man gratis op Xbox Live

De gratis Xbox-games voor de maand september maakten we eerder al bekend, maar een oplettend oog bij VideoGamer.com is het opgevallen dat ook de 2.5D platformgame Splosion Man gratis is. Dit Xbox Live Arcade-pareltje van de vorige consolegeneratie was nergens aangekondigd als gratis titel.

In Splosion Man bestuur je een hyperactief wezentje dat in staat is om zichzelf veelvuldig te laten ontploffen. De ontploffingen vormen een manier om je voort te bewegen door de verschillende levels en de vele obstakels te overbruggen. De game is vooral erg leuk om in co-op te spelen en laat je hersens af en toe flink kraken als je met twee man het grote scala aan verschillende puzzels probeert op te lossen. Er zijn vijftig levels om te spelen en nog eens vijftig die uitsluitend geschikt zijn met twee of meer (max. 4) spelers. Splosion Man heeft momenteel een 84/100 score op Metacritic.

De game kreeg een jaar later een opvolger, genaamd Ms. Splosion Man, die ook zeer goed werd ontvangen. Splosion Man is backward compatible dus speelbaar op Xbox One.

De top 40 van 20 september 1980

Banner top 40Elke vrijdagmiddag kun je hier de hoogtepunten van een oude top 40 terugzien. Dit jaar gaan we terug naar het jaar dat de Beneluxtunnel bij Rotterdam tolvrij wordt, de Olympische Winterspelen in Lake Placid (USA) worden gehouden, de krakersrellen aan de Vondelstraat in Amsterdam plaatsvinden, dat Teletekst in Nederland begint, dat de strippenkaart wordt ingevoerd in het OV, CNN begint, de Gotthardtunnel wordt geopend, het CDA wordt opgericht, 3M begint met de Post-it, Beatrix de troon overneemt van Juliana en dat Mark Chapman John Lennon doodschiet. Weet je al welk jaar het is?? Het is 1980.

Strengere regels voor telecomcontracten

Telecomaanbieders moeten hun abonnees duidelijk informeren over wijzigingen in hun contract. Ze mogen er niet zonder meer van uitgaan dat een zwijgende abonnee automatisch instemt. Dat staat in strengere regels die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vrijdag heeft gepubliceerd.

Als telecombedrijven klanten informeren dat er iets verandert in hun contract, blijft vaak vaag wat de wijziging precies inhoudt. Wie het er niet mee eens is moet bovendien uit eigen beweging in de pen klimmen. Dat is volgens ACM veel consumenten een doorn in het oog.

Bedrijven moeten voortaan minstens een maand van tevoren aangeven wat er precies gaat veranderen. Tijdens vakantieperiodes geldt daarvoor een nog langere termijn. Het mag niet meer voorkomen dat een klant een nadelige wijziging alleen kan vinden als hij de nieuwe contractsvoorwaarden vergelijkt met de oude, of er pas achteraf mee wordt geconfronteerd. Wie het er niet mee eens is, moet kostenloos zijn contract kunnen opzeggen.

"Iedereen met een telefoonabonnement moet erop kunnen vertrouwen dat zijn telecomaanbieder goede informatie geeft over wijzigingen in het contract", zei ACM-bestuurder Henk Don. "Het is zorgwekkend dat dat in de praktijk niet altijd zo was. Met de nieuwe regels in de hand verscherpt ACM het toezicht."

Strengere regels voor telecomcontracten
Strengere regels voor telecomcontracten (Foto: BuzzT)

Boef ook niet welkom in Dordrecht

Het optreden dat rapper Boef zaterdag zou geven in Bibelot in Dordrecht gaat niet door. Het poppodium heeft de show om veiligheidsredenen geschrapt, zo meldt de organisatie vrijdag.

"Het is geen eenvoudig besluit om een optreden te annuleren", zegt directeur David van Wijngaarden. "Artiesten op ons podium mogen best discussie oproepen. Dat is eigen aan popcultuur. Dat onze eigen smaak en moraal een andere is dan die van Boef, doet voor ons besluit dus niet ter zake."

Volgens Van Wijngaarden was 'de veiligheid van gasten en medewerkers' uiteindelijk doorslaggevend. "Gezien de recente uitlatingen van Boef, achten wij de kans op een grimmige sfeer substantieel. Daar hebben we geen zin in, mede omdat de doelgroep van dit evenement voor een groot deel uit vijftien- en zestienjarigen bestaat", zegt hij.

Opruiing

Boef, bekend van hitjes als Lauw en Hosselen, werd maandagochtend opgepakt op verdenking van opruiing na een uitgelokte confrontatie zondagavond met de Tilburgse rapper Para Soma. Donderdag kwam hij weer vrij, maar hij blijft wel verdachte.

Het is al het tweede optreden dat Boef in zijn agenda kan doorstrepen. Zijn arrestatie treft dus niet alleen zijn naam maar ook zijn portemonnee. Eerder werd een tienerfeest in Tilburg, waar hij de hoofdgast was, gecanceld.

Boef ook niet welkom in Dordrecht
Boef ook niet welkom in Dordrecht (Foto: BuzzE)

Paralympische ploeg verbetert score van Londen 2012

Op dag acht heeft de Nederlandse paralympische ploeg de score van vier jaar geleden in Londen weten te verbeteren. Met tien gouden, vijftien zilveren en 22 bronzen medailles komt het totaal uit op 47 medailles. In Londen werden er 39 medailles behaald. 

Op de achtste wedstrijddag van de Paralympische Spelen heeft atlete Marlou van Rhijn haar titel op de 200 meter weten te prolongeren in de gecombineerde klasse T43/44. Haar tijd van 0:26,16 was eveneens goed genoeg voor een paralympisch record in de klasse T43, de klasse voor atleten met beperkingen in beide benen. Irmgard Bensusan uit Duitsland greep het zilver in 0:26,90, de bronzen medaille was voor de Française Marie-Amelie Le Fur in 0:27,11.

Marlou van Rhijn (Foto: oisphotos.com)
Marlou van Rhijn viert haar overwinning op de 200m in de klasse T43/44 (Foto: oisphotos.com)

Het tweede goud van de dag werd behaald door rolstoeltennisster Jiske Griffioen. Zij kwam uit in de finale tegen landgenote Aniek van Koot. Griffioen was met 3-6, 6-1 en 6-4 te sterk voor 26-jarige Winterwijkse. Voor Griffioen is het na haar zilveren en bronzen medaille uit 2012 de eerste gouden medaille. “Het is echt bizar, het voelt onwerkelijk”, zei Griffioen. “Ik hou hem vast, om mezelf ervan te overtuigen dat het écht waar is. Ik had matchpoint, zie dat Aniek de bal uitslaat en op dat moment wist ik niet wat er allemaal gebeurde. Pas toen de speaker tijdens de huldiging mijn naam omriep, wist ik: het is echt waar.” Het brons is uiteindelijk naar de Japanse Yui Kamiji gegaan, zij versloeg Diede de Groot met 6-3 en 6-3.

Jiske Griffioen en Aniek van Koot (Foto: ois)
Jiske Griffioen en Aniek van Koot feliciteren elkaar na de finale enkelspel (Foto: oisphotos.com)


In het wielrennen bij de wegwedstrijd voor vrouwen in de klasse H5 (handbikers met een lichte handicap) heeft Laura de Vaan het zilver weten te pakken. Daarmee behaalde De Vaan haar tweede medaille van dit toernooi, afgelopen week was er ook al brons op de tijdrit. Het brons is deze race ging ook naar Nederland, Jennette Jansen wist net voor de Amerikaanse Oksana Masters te blijven. Het goud ging naar de Duitse Andrea Eskau. 

In dezelfde klasse pakte Jetze Plat eveneens zijn tweede medaille dit toernooi. Na het goud op de triatlon greep hij nu het brons in de wegwedstrijd bij de mannen. De winnaar in deze race komt uit Zuid-Afrika, Ernst van Dyk wist als eerste de finish te bereiken. Het zilver ging naar de Italiaan Alessandro Zanardi. Johan Reekers en Tim de Vries werden respectievelijk vijfde en negende in deze race.

Liesette Bruinsma pakte op deze daag haar vierde medaille van het toernooi. De 16-jarige zwemster komt uit in de klasse S11, de klasse voor blinde zwemsters. Dit keer was het een bronzen medaille. Op de 100 meter vrije slag waar ze eveneens wereldrecordhoudster is moest Bruinsma deze keer haar meerdere erkennen in de twee Chinese dames Qing Xie en Ghuizi Li, hun tijden van 1:08,03 en 1:08,31 waren net te snel voor de Wommelse, die wel haar serietijd verbeterde naar 1:08,55. 

Bij het paardrijden werden er maar liefst drie medailles behaald. Zilver was er voor Demi Vermeulen op de individuele test in de klasse 'Grade II', de klasse waarbij de ruiters redelijk zware beperkingen hebben in beide benen en minimale beperking hebben in de romp of lichte beperkingen hebben in armen en benen. Sommige van deze ruiters gebruiken in het dagelijks leven een rolstoel. Het brons ging in diezelfde wedstrijd naar Rixt van der Horst. 

In de teamwedstrijd bij het dressuur heeft het Nederlandse team brons weten te behalen. Demi Vermeulen, Rixt van der Horst, Frank Hosmar en Nicole den Dulk behaalden een score van 430.353 en moesten daarmaa het gouden Groot-Brittannië en de zilveren medaillewinnaars van Duitsland voor laten gaan. 

Demi Vermeulen (Foto: oisphoto)
Demi Vermeulen na haar wedstrijd met haar coach (Foto: oisphotos.com)

SP en GL: belastingvoordeel rijkeren weghalen

GroenLinks en SP willen belastingvoordelen bij de hogere inkomens weghalen, om midden- en lage inkomens er 500 tot 600 euro op vooruit te laten gaan.

Emile Roemer van de SP en Jesse Klaver van GroenLinks willen er een wijzigingsvoorstel op het belastingplan voor uitwerken. De aanpassing gaat inkomens vanaf 57.000 euro bruto per jaar voordeel kosten.

"Toen het kabinet begon spraken ze in het regeerakkoord af dat we in Nederland eerlijk zouden delen. Als we kijken naar de afgelopen jaren is dat gewoon niet gebeurd", aldus Klaver. "Zo bestrijden wij de ongelijkheid die het kabinet heeft vergroot", zegt Roemer over het wijzigingsvoorstel.

SP en GL: belastingvoordeel rijkeren weghalen
SP en GL: belastingvoordeel rijkeren weghalen (Foto: ANP)

Duitse spoor wil pepperspray tegen agressie

De Duitse spoorwegen zijn de agressie tegen de eigen medewerkers in de treinen zat. Het bedrijf neemt maatregelen om het toenemend geweld in te dammen. Onderdeel daarvan is de invoering van pepperspray, waarmee conducteurs zich tegen agressievelingen kunnen wapenen.

Ook het inzetten van communicatieapparatuur om snel alarm te slaan, staat op de agenda voor het overleg met politie en vakbonden. Daarnaast zou het personeel bodycams moeten krijgen en beter moeten worden getraind. Verder wordt overwogen beveiligingspersoneel met waakhonden op pad te sturen.

"We laten ons door doorgedraaide lieden niet langer de kop zitten", zegt de veiligheidschef van spoorwegbedrijf DB tegen Spiegel Online. In de eerste helft van dit jaar werd het spoorpersoneel in Duitsland meer dan 1100 keer slachtoffer van agressie, ruim een kwart meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het gaat daarbij om onder meer spugen, slaan en soms levensbedreigende aanvallen.

Duitse spoor wil pepperspray tegen agressie
Duitse spoor wil pepperspray tegen agressie (Foto: ANP)

Samsung roept miljoen Notes 7 terug in VS

Samsung heeft 1 miljoen smartphones van het type Galaxy Note 7 teruggeroepen in de Verenigde Staten. Dat is ongeveer 97 procent van alle geleverde Notes in de VS, aldus de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit donderdag. De dienst raadt mensen aan de phablet meteen uit te zetten en om te wisselen.

Samsung heeft de waakhond laten weten dat de batterij van de Note 7 iets te groot is voor het vakje waar hij in moet. Dat kan kortsluiting en oververhitting veroorzaken.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten zijn er zeker 92 incidenten met de Note 7 geweest. Minstens 26 mensen hebben brandwonden opgelopen. Daarnaast kreeg de dienst 55 meldingen van schade aan spullen, waaronder autobranden.

Samsung roept miljoen Notes 7 terug in VS
Samsung roept miljoen Notes 7 terug in VS (Foto: BuzzT)

Revaliderende Bassie denkt weer aan optreden

Bas van Toor zet langzamerhand zijn zinnen weer op een terugkeer op het podium als zijn alter-ego clown Bassie. De acteur gaat met stapjes vooruit nadat hij enkele weken terug te kampen kreeg met een auto-immuunziekte waarbij verlammingsverschijnselen optraden.

"Gelukkig gaat het nu stukken beter met me. Mijn gevoel in de benen komt langzaam terug en als het aan mij ligt, dan wil ik over een aantal maanden weer voorzichtig optreden", aldus Bassie, die zaterdag zijn 81e verjaardag viert. Dat feest gaat ondanks zijn verblijf in een revalidatiecentrum niet ongemerkt voorbij.

"Morgen gaan we mijn verjaardag uitbundig vieren", zegt Bassie. "Daar heb ik veel zin in. Ik blijf positief want mijn slogan blijft: wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen."

Revaliderende Bassie denkt weer aan optreden
Revaliderende Bassie denkt weer aan optreden (Foto: BuzzE)

Huizen ontruimd en treinverkeer stil om gaslek

In Zwolle zijn vrijdagochtend zo'n veertig huizen ontruimd vanwege een gaslek aan de Erfwal. Bij een boring voor bodemonderzoek is een transportgasleiding geraakt. Het treinverkeer tussen Zwolle en Kampen is stilgelegd omdat de leiding vlak langs het spoor loopt.

De leiding is al aan beide kanten afgesloten, maar volgens de veiligheidsregio IJsseland duurt het zeker twee uur voordat al het gas uit de leiding is gestroomd.

De bewoners van de huizen worden opgevangen in de het cultuurhuis Stadshagen in Zwolle.

Huizen ontruimd en treinverkeer stil om gaslek
Huizen ontruimd en treinverkeer stil om gaslek (Foto: ANP)

'Werknemers profiteren nauwelijks van groei'

De loonontwikkeling in Nederland blijft al sinds de eeuwwisseling achter bij de toename van de arbeidsproductiviteit. Mede daardoor hebben huishoudens gemiddeld nauwelijks meer te besteden gekregen, terwijl de economie wel is gegroeid, schrijft Rabobank in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Economen van de bank scharen zich achter eerdere pleidooien, niet alleen van de vakbonden maar ook van onder meer De Nederlandsche Bank (DNB), voor hogere lonen. De loonruimte die werkgevers sinds 2000 onbenut hebben gelaten, komt volgens hun berekeningen op ruim 5 procent. Dat zou vertaald kunnen worden in een looneis van 0,3 procent per jaar.

Daarbij tekent Rabobank wel aan dat er grote verschillen zijn tussen sectoren. Vooral in de bouw, groothandel en transport is de arbeidsproductiviteit veel sterker toegenomen dan de lonen. Daar is dus ruimte voor bedrijven om hun mensen meer te gaan betalen. Voor bijvoorbeeld de maakindustrie, de detailhandel en de communicatie geldt dat niet.

Zorgen
Een algemene loonstijging is dus niet de oplossing, maar bedrijven in sectoren waar wel loonruimte bestaat zouden die volgens Rabobank moeten benutten. Dat zou de consumptie door huishoudens vooruit helpen en daarmee het economisch herstel. Op die verantwoordelijkheid zouden werkgevers best mogen worden aangesproken, vindt de bank.

MKB-Nederland noemde de opmerkingen van Rabobank ongehoord. "Ik vind zo'n opmerking van iedereen ongepast, maar van een economisch bureau van een bank al helemaal", zei voorzitter Michaël van Straalen. "Wij horen nota bene van diezelfde bank dat zij zich zorgen maakt over het matige herstel van het rendement in het midden- en kleinbedrijf."

'Werknemers profiteren nauwelijks van groei'
'Werknemers profiteren nauwelijks van groei' (Foto: ANP)

Zustertje pijpt patiënt 'ter genezing'

In Engeland dient momenteel de rechtszaak tegen ene Julie Porthouse. De verpleegster ging wel heel erg ver om haar patiënt te genezen. Zo heeft ze een zieke kerel niet alleen oraal bevredigd, maar hem ook haar tieten laten zien.

De niet al te knappe zuster kreeg in mei 2012 een verhouding met de patiënt. Zij bezocht hem meerdere malen thuis. Om hem emotioneel te ondersteunen tijdens zijn genezingsproces, verichtte Porthouse diverse malen hand- en spandiensten bij de arme drommel.

Tot en met september 2012 mocht de beste man aan haar tieten zitten. Ook trok en zoog de rossige zuster de patiënt af.

Uiteindelijk kwam de zaak toch uit, en nu moet ze terechtstaan wegens ontucht met een patiënt. Porthouse geeft toe buiten haar boekje te zijn gegaan, maar ontkent alle aantijgingen.

De rechtszaak duurt nog altijd voort. Of de man ook is genezen, is helaas niet bekend.

Hieronder een foto van de verpleegster. Scrollen op eigen risico!

'Printers HP weigeren inkt andere merken'

Printers van HP hebben sinds een update dinsdag problemen met het accepteren van inkt van andere, meestal goedkopere, huismerken. Het gaat onder meer om de Officejet Pro 8620 en 8610.

De NOS meldt dat consumenten over de printerproblemen klagen. Concurrent 123inkt.nl, die vooral merkloze inkt verkoopt, laat volgens de omroep in een brief aan klanten weten dat HP waarschijnlijk via internet een update naar de printers heeft gestuurd, waardoor ze ineens alleen nog op HP-inkt werken. Bij gebruik van cartridges van een ander huismerk melden de apparaten dat sprake is van een technische storing.

HP wilde niet reageren tegenover de NOS. Een medewerker van de HP-helpdesk geeft echter in een door de omroep opgenomen gesprek aan dat er iets 'gruwelijk' mis is gegaan bij een update die dinsdag is uitgevoerd bij printers. De medewerker zegt dat de fout wordt hersteld.

De Consumentenbond heeft laten weten dat wat HP doet, mag. Een fabrikant is niet verplicht ervoor te zorgen dat onderdelen van andere merken passen of bruikbaar zijn op hun apparaat.

'Printers HP weigeren inkt andere merken'
'Printers HP weigeren inkt andere merken' (Foto: BuzzT)

Wachtrij bij Apple Store voor iPhone 7

Bij de Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam stond vrijdagochtend een rij van zo'n 150 mensen die hun nieuwe iPhone 7 of iPhone 7 Plus kwamen ophalen. Vrijdag ging in Nederland de verkoop ervan van start.

Naast de Apple Store in Amsterdam kunnen klanten ook terecht bij de Apple Stores in Haarlem en Den Haag, evenals bij verkooppartners van Apple. In tegenstelling vorige keren konden mensen dit keer hun toestel van tevoren bestellen, zodat ze hun nieuwe iPhone op een bepaald tijdstip konden ophalen. Daarentegen zijn er in de winkels ook nog exemplaren in de losse verkoop, waardoor in de rij wachtenden mogelijk ook mensen stonden die hun geluk beproefden.

Het is voor het eerst dat Nederland hoort bij de eerste groep landen waar de nieuwste iPhone te koop is. Voorgaande keren was bijvoorbeeld Duitsland eerder, waardoor fans soms daar naartoe afreisden om er een te halen.

Overigens meldde Apple donderdag aan verschillende media dat de nieuwe toestellen niet in alle kleuren te koop zullen zijn voor klanten die vrijdag zonder reservering bij de Apple Stores aankloppen, aangezien sommige varianten in de voorverkoop al zijn uitverkocht.

Wachtrij bij Apple Store voor iPhone 7
Wachtrij bij Apple Store voor iPhone 7 (Foto: BuzzT)

Verdachte (17) aangehouden na schieten Diemen

Een 17-jarige jongeman is in Diemen aangehouden na een schietincident in de nacht van donderdag op vrijdag. Hierbij raakte een 37-jarige man uit Amsterdam gewond aan zijn been. De politie vermoedt dat het om een ruzie in de relationele sfeer gaat.

Rond 01.25 uur kwam er bij de politie een melding binnen van het schieten op het Wilhelminaplantsoen in Diemen. Ter plekke troffen agenten de gewonde man aan in een auto. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis. Een arrestatieteam heeft de verdachte later in zijn woning aangehouden.

Verdachte (17) aangehouden na schieten Diemen
Verdachte (17) aangehouden na schieten Diemen (Foto: ANP)

Heineken Music Hall wordt AFAS Live

De Heineken Music Hall in Amsterdam krijgt na vijftien jaar een andere naam. Vanaf 1 januari heet de concerthal AFAS Live, zo is vrijdag bekendgemaakt.

Softwarebedrijf AFAS, dat ook al zijn naam leent aan het Circustheater in Scheveningen en het voetbalstadion van AZ, is de nieuwe naamgever. Heineken blijft wel aan als 'schenkpartner', aldus HMH-directeur Birgitte de Winter. De komende maanden wordt hard gewerkt om de concerthal om te toveren. Zo krijgt de voorgevel van het pand een nieuwe uitstraling en wordt er een nieuwe huisstijl doorgevoerd.

De HMH werd in 2001 geopend. Jaarlijks trekken de concerten en zakelijke evenementen ruim 600.000 bezoekers. De naamswijziging heeft geen effect op de geldigheid van reeds gekochte tickets voor evenementen in 2017.

Heineken Music Hall wordt AFAS Live
Heineken Music Hall wordt AFAS Live (Foto: BuzzE)

Trump erkent: Obama in VS geboren

Donald Trump gelooft nu ook dat Barack Obama in de Verenigde Staten is geboren. Dat meldde zijn campagneteam.

De Amerikaanse presidentskandidaat was aanhanger van de zogeheten 'birther movement', die het Amerikaanse staatsburgerschap van de in Hawaï geboren president in twijfel trok omdat hij in Kenia zou zijn geboren. Obama gaf eerder zijn geboorteacte vrij om een eind te maken aan de discussie.

De kwestie was koren op de molen van Trumps tegenstrever Hillary Clinton. Zij voerde onder meer vanwege deze kwestie aan dat Trump ongeschikt is als president.

Om president te mogen worden in Amerika is de regel dat je geboren moet zijn als Amerikaan.

Trump erkent: Obama in VS geboren
Trump erkent: Obama in VS geboren (Foto: ANP)

Rutte <3 Europese Unie

Premier Mark Rutte heeft "enorme ambities" met de Europese Unie. Maar het lijkt hem nu reëel vooral de economische samenwerking te verdiepen en nieuwe ongecontroleerde migratiestromen te voorkomen. "Laten we op die twee punten eindelijk voortgang boeken. Daar hebben alle landen belang bij."

Dat zei Rutte vrijdag in Bratislava voor aanvang van de top van EU-regeringsleiders over de toekomst van de Europese samenwerking. "Het is belangrijk de schade van het brexitbesluit te beperken", aldus Rutte. "We moeten zo min mogelijk last hebben van het vertrek van de Britse huifkar."

Europa moet relevant zijn in het dagelijks leven van mensen die zich zorgen maken over terrorisme en vluchtelingen, vervolgde de premier. "Doordat je samenwerkt ben je beschermd. We kunnen nu echt afspreken de gezamenlijke grenzen eindelijk op een goede manier te borgen."

Rutte heeft ,,enorme ambities'' met Europa
Rutte heeft ,,enorme ambities'' met Europa (Foto: ANP)

Najib Amhali doet huilie huilie over Pauw

De kans dat Najib Amhali ooit nog aanschuift in de talkshow van Jeroen Pauw is uiterst klein. "Eens en nooit weer", zegt Najib daar zelf over.

"Bij Pauw ben ik één keer geweest voor een nieuwe show. Eens en nooit weer. Hij drukte me direct in zo'n hoek: 'Die voorstelling, komen daar veel Marokkanen?', 'En je moeder komt ook? Heeft ze een hoofddoek?' What the fuck, waar gaat het over. Heel vermoeiend", vertelt Najib in een interview met fabulous mama&family.

Najib is kritisch over het diversiteitsbeleid van de publieke omroep. "Toen ik nog bij de publieke omroep zat, hadden we een idee voor een soort Nederlandse The Cosby Show. Daar waren ze nog niet klaar voor. De fucking publieke omroep. Nee, ga nog een keertje Het zonnetje in huis doen. Die mensen roepen wel: 'Wij willen meer kleur', maar dat willen ze helemaal niet."

Najib Amhali wil nooit meer naar Pauw
Najib Amhali wil nooit meer naar Pauw (Foto: BuzzE)

Wéér aanhoudingen in Zaandam

Het blijft lekker in de Zaanse buurt Poelenburg. Donderdag zijn er namelijk wéér meerdere mensen aangehouden. De politie kan nog geen precies aantal noemen, maar het zijn er zeker vier. Ze werden aangehouden omdat ze groepjes aan het vormen waren op een plein waar een samenscholingsverbod geldt, aldus een woordvoerder vrijdag. Onder de arrestanten is ook een laffe jongen die waarschijnlijk een cameraploeg van PowNed had bekogeld met eieren.

Ook tuigvlogger Ismail Ilgun zit nog altijd vast. Later op vrijdag wordt bepaald of hij naar huis mag of dat hij langer blijft vastzitten. Ilgun werd dinsdag in zijn woning opgepakt voor opruiing. Hij publiceerde YouTube-filmpjes van Turks-Nederlandse jongeren die overlast veroorzaken.

Meerdere aanhoudingen Zaandam
Meerdere aanhoudingen Zaandam (Foto: ANP)

Jimmy Fallon bezorgt Trump ontploft kapsel

Jimmy Fallons grootste wens is in vervulling gegaan. De talkshowhost wilde dolgraag eens het haar van Donald Trump in de war brengen en kreeg daarvoor tot zijn grote verrassing toestemming van de Republikeinse presidentskandidaat.

Trump was donderdag een van de gasten van Fallon in diens Tonight Show. De presentator kwam bijna schoorvoetend met zijn 'onpresidentiële' verzoek maar besefte dat dit zijn enige kans was nu hij en Trump 'allebei nog gewone burgers zijn'. Hoewel Trump nog een campagneafspraak in zijn agenda had staan liet hij Fallon zijn gang gaan. "Het antwoord is ja, ik hoop dat de mensen in New Hampshire waar ik binnen een uur moet zijn het zullen begrijpen", grapte hij vlak voordat Fallon door zijn lange blonde manen graaide.

Fallon liet zich dat geen tweede keer zeggen en ruïneerde binnen enkele seconden het zo zorgvuldig met haarlak in model gebrachte kapsel. 

Jimmy Fallon bezorgt Trump ontploft kapsel
Jimmy Fallon bezorgt Trump ontploft kapsel (Foto: BuzzE)

Amsterdam naar rechter om windmolens

De Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho (duurzaamheid) stapt naar de rechter om het voor elkaar te krijgen dat er in de stad nieuwe windmolens komen. De gemeente ligt al zes jaar in de clinch met de provincie Noord-Holland, die de komst van de windmolens tegenhoudt.

Volgens zijn woordvoerder, die een bericht hierover vrijdag in Trouw bevestigt, is donderdag nog een zogenoemde zienswijze ingediend bij de provincie om de komst van de ongeveer 25 windmolens alsnog voor elkaar te krijgen. De wethouder heeft er echter geen vertrouwen meer in dat dit iets oplevert en kondigt daarom al een gang naar de bestuursrechter aan.

Choho wil snel aan de slag met de realisatie van duurzame energieproductie met extra windmolens. "Maar door absurde en kafkaëske regels van de provincie komen we niet vooruit", zegt hij in de krant.

Amsterdam naar rechter om windmolens
Amsterdam naar rechter om windmolens (Foto: ANP)

'Sluiting kolencentrales kost 2800 banen'

Bijna 2800 banen dreigen te verdwijnen als het kabinet dit najaar besluit dat alle kolencentrales dicht moeten. Als het zover komt wil FNV dat de overheid 600 tot 800 miljoen euro vrijmaakt om dat te compenseren.

De vakbond verwijst naar onderzoek dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft laten doen naar de gevolgen voor de werkgelegenheid als Nederland helemaal stopt met stroomopwekking met behulp van kolen. Daaruit blijkt dat circa 2200 banen op de tocht staan bij de kolencentrales zelf, en nog zo'n 600 arbeidsplaatsen bij ondersteunende diensten.

"FNV ondersteunt de afspraak in het Milieuakkoord om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen", aldus bestuurder Ruud Cornelisse. "Maar wij vinden dat de gevolgen van mogelijke sluitingen van kolencentrales niet op het bord van de medewerkers mogen komen."

Niet realistisch
Evenmin moeten de werkgevers ervoor opdraaien, vindt FNV. "Het sluiten van kolencentrales zal een beslissing zijn van de politiek. En wie bepaalt, die betaalt", aldus Cornelisse.

Het bedrag dat FNV noemt zou gebruikt kunnen worden om de mensen die hun baan verliezen te compenseren voor het verlies van inkomen en pensioen. Daarnaast denkt de bond aan zaken als omscholing en begeleiding naar ander werk. "Medewerkers in deze functies doen gespecialiseerd werk", zei Cornelisse. "Het idee dat ze direct in andere schone-energiebanen terecht kunnen, is niet realistisch."

'Sluiting kolencentrales kost 2800 banen'
'Sluiting kolencentrales kost 2800 banen' (Foto: ANP)

'Noordpoolijs is wereldwijde airconditioning'

"Het ijs op de Noordpool is een cruciale schakel in de keten die ons klimaat onder controle houdt. Het is onze wereldwijde airconditioning en we zijn rap bezig deze buiten gebruik te stellen." Zo reageert Greenpeace op het bericht dat behalve in 2012 niet eerder zoveel ijs in het arctisch gebied is verdwenen als de afgelopen zomer.

"We moeten zo snel mogelijk af van kolen, olie en gas en gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen zoals windenergie. Alleen dan kunnen we het verdwijnen van ijs op de Noordpool en klimaatverandering stoppen", aldus de milieuorganisatie.

Uit metingen van het National Snow & Ice Data Center (NSIDC) van de Amerikaanse University of Colorado blijkt dat de ijszee dit jaar kromp tot een oppervlakte van 4,14 miljoen vierkante kilometer. In 2012 was de omvang zelfs niet groter dan 3,39 miljoen vierkante kilometer. Volgens het NSIDC is de mens de enige schuldige.

'Noordpoolijs is wereldwijde airconditioning'
'Noordpoolijs is wereldwijde airconditioning' (Foto: ANP)

Huisartsen kraken opvragen medische dossiers

Gemeenten, verzekeraars, arbodiensten en andere instanties vragen mensen vaak om hun hele medische dossier bij hun huisarts op te vragen en te overhandigen, terwijl dit helemaal niet mag. Dat stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) op basis van een ondervraging van 175 van haar leden.

De LHV vertegenwoordigt zo'n 11.000 huisartsen en huisartsen in opleiding. Van de ondervraagde artsen zei bijna 60 procent meerdere keren per jaar een verzoek van een patiënt te krijgen om zijn medisch dossier.

Negen op de tien geven patiënten inzage, maar eenzelfde aantal artsen vraagt wel waarom mensen hun dossier willen inzien. De reden, of een ervan als patiënten er meerdere hebben, is vaak dat een instantie de patiënt hierom heeft gevraagd, aldus de LHV. Andere vaak genoemde redenen zijn dat een patiënt van huisarts wisselt of de inhoud van het dossier wil controleren.

Bespreken
"Instanties vragen steeds vaker aan patiënten om een kopie van hun medisch dossier op te vragen, terwijl dit helemaal niet mag", zegt huisarts Carin Littooij, die tevens in het bestuur van de LHV zit.

"Het probleem is dat veel patiënten hun rechten niet kennen", aldus Littooij. "Twijfel je als huisarts over de verstrekking van de gevraagde informatie, dan is het verstandig dit met de patiënt te bespreken. Daarbij mag het recht van de patiënt op inzage nooit uit het oog worden verloren."

Een woordvoerder voegt eraan toe dat instanties zich, mits ze daarvoor toestemming krijgen van de patiënt, met een gerichte vraag rechtstreeks tot de zorgverlener - in dit geval de huisarts - moeten wenden.

Huisartsen kraken opvragen medische dossiers
Huisartsen kraken opvragen medische dossiers (Foto: ANP)

Zaanstad: Faber blijft, actieplan Poelenburg

Burgemeester Geke Faber van Zaanstad heeft donderdagavond in het debat over de ontstane onrust in de Zaanse wijk Poelenburg een motie van wantrouwen overleefd. De gemeenteraad verwierp de motie met ruime meerderheid. Alleen de twee indienende fracties, Democratisch Zaanstad (DZ) en de Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV), stemden voor.

Beide partijen vinden dat de burgemeester heeft gefaald in de aanpak van de onrust in Poelenburg. Ook stellen ze dat Faber het publiekelijk veel meer had moeten opnemen voor DZ-fractieleider Juliëtte Rot, nadat zij op straat was geïntimideerd door vlogger Ismail Ilgun. Op dit laatste punt kregen de partijen wel steun van andere oppositiepartijen, maar onder meer GroenLinks en SP vonden het opzeggen van het vertrouwen in de burgemeester te ver gaan.

Op initiatief van GroenLinks gaf de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders donderdagavond de opdracht in samenwerking met alle betrokkenen in de wijk zelf een plan van aanpak voor Poelenburg te maken. De brede aanpak moet het einde inluiden van de overlast waarmee een deel van de wijk kampt.

Faber zei na het debat steeds vertrouwen te hebben gehad in een goede afloop. De urenlange zitting van de gemeenteraad heeft volgens haar opgeleverd "dat de wijk Poelenburg, met zijn complexe sociale problematiek, weer bij iedereen volledig in beeld is". De komende tijd moet het volgens haar gaan over structurele oplossingen.

De burgemeester, die dit voorjaar zelf al te kennen gaf op 1 december te vertrekken, zei donderdag ook bewust niet publiekelijk voor DZ-raadslid Rot te zijn opgekomen. ,,Natuurlijk vind ik ook: handen af van onze raadsleden. Het debat moet je altijd openlijk kunnen voeren. Maar als je zoiets bikkelhard zegt in een bedreigende situatie, moet je je afvragen of de bedreiging niet groter wordt. Die afweging heb ik gemaakt."

Faber meldde donderdagavond dat voor Rot na het incident extra beveiliging was ingesteld. Zij wilde dat om veiligheidsredenen niet toelichten, maar doet dat komende week in beslotenheid aan de fractievoorzitters in de raad. Rot zelf zei donderdag niets van extra maatregelen te hebben gemerkt.

Zaanstad: Faber blijft, actieplan Poelenburg
Zaanstad: Faber blijft, actieplan Poelenburg (Foto: ANP)

Nog zeker 17 jaar eigen aardgas

Gelet op het huidige gaswinningstempo zal Nederland nog zeker zeventien jaar kunnen beschikken over eigen gas. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van de huidige gasvoorraden in Nederland.

Sinds de ontdekking van het aardgasveld in Groningen in 1959 is in Nederland ruim 3582 miljard kubieke meter aardgas gewonnen. De aardgasreserve bedroeg vorig jaar nog 940 miljard kubieke meter. Daarmee is volgens het CBS bijna 80 procent van de aardgasreserve gebruikt.

Door nieuwe berekeningen steeg de Nederlandse gasvoorraad vorig jaar echter met 8 miljard kubieke meter, ondanks de winning van 52 miljard kuub. Dat de voorraad steeg kwam voor een deel doordat er nieuwe gasreserves ontdekt zijn, maar vooral door nieuwe berekeningen. Daarin wordt alleen het gas meegenomen waarvan het technisch mogelijk is om te winnen waarbij dat ook nog rendabel is. Wisselingen in de gasprijzen en technologische ontwikkelingen hebben logischerwijs invloed op de reserves.

Vanwege aardbevingen heeft het kabinet besloten de winning uit het Groningse gasveld verder terug te schroeven. Momenteel ligt er een ontwerpbesluit om de gaswinning daar te verlagen tot 24 miljard kuub. Alleen in koude winters zou de productie eventueel mogen worden opgeschroefd. Groningen is goed voor circa 75 procent van de Nederlandse aardgasreserve.

Door het ook technisch mogelijk te maken dat buitenlands gas geschikt wordt voor Nederlandse huishoudens kan de productie mogelijk nog verder naar beneden. Daardoor kan Nederland mogelijk nog langer dan zeventien jaar met zijn aardgasreserves doen.

De overheidsinkomsten uit gas zijn de laatste jaren flinke afgenomen. In 2013 was nog 9 procent van de overheidsinkomsten, ruim 15 miljard euro afkomstig van aardgasbaten. Dit daalde vorig jaar naar 3 procent oftewel ruim 5 miljard euro.

Nog zeker 17 jaar eigen aardgas
Nog zeker 17 jaar eigen aardgas (Foto: ANP)

Slag om Arnhem weekend lang herdacht

Arnhem staat vrijdag, zaterdag en zondag uitgebreid stil bij de Slag om Arnhem, het sluitstuk van het offensief waarmee de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog vergeefs probeerden de Rijn over te steken om door te kunnen stoten naar het hart van Duitsland. De slag duurde van 17 tot 26 september 1944 en was onderdeel van Operatie Market Garden.

De herdenkingsplechtigheden beginnen vrijdag met een Britse herdenking op de oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek, waar de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en zijn Nederlandse ambtsgenoot Bert Koenders een krans leggen.

Bij het Airborne Monument worden 's avonds alle geallieerden herdacht die zijn gesneuveld tijdens de poging om de brug over de Rijn te veroveren. Voorafgaand aan een kranslegging op het Airborneplein is er de zogeheten 'March over the Bridge', waarbij doedelzakspelers de John Frostbrug overtrekken, genoemd naar de Britse commandant die het met zijn manschappen dagenlang aan de noordkant van de brug volhield.

Daarna volgt de Liberation Experience, waarbij Glennis Grace, Remy van Kesteren, Willeke Alberti en Michael Prins met Het Gelders Orkest optreden op de Rijn tijdens een multimediaal spektakel.

De Ginkelse Heide bij Ede is zaterdag de hele dag het decor van de herdenking van de luchtlandingen zelf. Daar springen 750 Rode Baretten uit acht landen uit grote militaire transportvliegtuigen.

Zondag is de grote Airborne-herdenking op de oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek. Daar liggen meer dan 1750 militairen begraven, voornamelijk Britse parachutisten. Ook 73 Polen en drie Nederlanders vonden daar hun laatste rustplaats.

Slag om Arnhem weekend lang herdacht
Slag om Arnhem weekend lang herdacht (Foto: ANP)

'Meer managerskosten na marktwerking zorg'

Na de invoering van marktwerking zijn het aantal managers en ICT in ziekenhuizen en de bijbehorende kosten sterk gestegen. Dat staat in een rapport van het onderzoeksbureau Panteia dat is gemaakt in opdracht van de SP.

Tweede Kamerlid Renske Leijten van de SP laat weten dat in de periode 2007-2014 per jaar gemiddeld 290 miljoen euro extra opgegaan aan managers en ICT. "De belofte dat de marktwerking de zorg goedkoper en efficiënter zou maken blijkt een valse belofte", aldus Leijten.

Volgens het onderzoek is het aantal functies in het management in algemene ziekenhuizen met 56 procent gestegen in de periode 2007-2014 ten opzichte van de periode 1998-2006. Bij de universitair medische centra was dat 70 procent.

Voor het ICT-personeel was de toename 79 procent in algemene ziekenhuizen en 107 procent bij de universitair medische centra, aldus de onderzoekers.

Alles bij elkaar opgeteld gaat het om enkele duizenden banen. Hoewel het totale personeelsbestand ook is gegroeid, is de stijging van het aantal banen in management en ICT in verhouding fors groter.

'Meer managerskosten na marktwerking zorg'
'Meer managerskosten na marktwerking zorg' (Foto: ANP)

Vernietigend rapport over Edward Snowden

De inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft in een vernietigend rapport de vloer aangeveegd met Edward Snowden, die voor de inlichtingendienst CIA en de veiligheidsdienst NSA werkte. Hij liet in 2013 veel documenten over Amerikaanse spionage weglekken naar journalisten, die wereldwijd opschudding veroorzaakten.

De acties van de nu 33-jarige Snowden hebben "enorme schade aan de Amerikaanse veiligheid toegebracht", zo staat in het rapport. Hij zou naast zijn 'verraad' hebben gelogen over zijn afkomst en conflicten hebben gehad met collega's. Volgens het openbaar gemaakte deel van het rapport heeft Snowden "geheimen prijsgegeven die de Amerikaanse troepen in het buitenland in gevaar hebben gebracht en geheimen die van belang zijn voor de verdediging tegen terroristen en natiestaten."

De commissie beschouwt Snowden bepaald niet als klokkenluider, zoals hij zichzelf in interviews heeft beschreven. Er loopt een arrestatiebevel tegen hem. Snowden verblijft voor zover bekend in Moskou.

De openbaring van het rapport donderdag valt samen met de première van de speelfilm Snowden van regisseur Oliver Stone. Die beeldt de voormalig NSA-medewerker af als een klokkenluider en een held. Een dag eerder hadden prominente mensenrechtenadvocaten president Barack Obama opgeroepen een pardon uit te vaardigen voor Snowden. Volgens regeringsmedewerkers is er bij de president of binnen het ministerie van Justitie geen sprake van zo'n pardon.

Vernietigend rapport over Edward Snowden
Vernietigend rapport over Edward Snowden (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: verkoeling

Na dagen van ongewone hitte in september lijken er eindelijk wat koelere dagen en nachten aan te komen. Nadat het afgelopen nacht op behoorlijk wat plaatsen geonweerd zou moeten hebben, beginnen we vandaag met landelijke bewolking. Hier en daar kan nog een bui vallen. In de loop van de dag komt de zon weer her en der tevoorschijn, maar in de middag neemt de kans op onweer en buien landinwaarts weer toe. Met slechts 23 graden op de teller vandaag, is het aanmerkelijk aangenamer te noemen. De wind komt uit het zuidwesten en is meest matig van kracht, aan de kust wat krachtiger. In de avond kan de wind nog wat aantrekken.

Fijne dag allemaal!

Zon op 07:10
Zon onder 20:00
Zonkracht

4 / 2

Nederland
 

Ondergaande zon in Alkmaar (Foto: Papabear)
Ondergaande zon in Alkmaar (Foto: Papabear)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1957  Richard Feynman en Murray Gell-Mann presenteren de theorie van de zwakke kernkracht.
1974 Oprichting Stimuleringsfonds voor de Pers.
1978 In Iran verwoest een beving tussen 7,5 en 7,9 de stad Tabas. Ruim 15.000 mensen komen om.
2007 Het Nederlands honkbalteam wordt Europees kampioen
2016 Gedeeltelijke maansverduistering zichtbaar in EuropaAfrikaNoord Amerika en Zuid Amerika


Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

De nieuwe wereld

Ik ben ooit in de Kuip geweest tijdens een wedstrijd. In die tijd moest je niet beneden gaan staan, want dan liep je de kans om van alles op je kop te krijgen. Niet alleen plastic bekertjes en lege bierflesjes, maar ook het gevolg van de inhoud van die flesjes en van dat laatste werd je uiteraard pisnijdig. Bij Feyenoord tegen ADO gooiden de fans van ADO echter knuffels van de tribune naar beneden. Daar zaten namelijk kinderen uit het Sophia Kinderziekenhuis en die kregen de knuffels van de fans.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1052
review
Pokémon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
©FOK.nl e.a.