Ook in Nederland geknoeid met emissietests

Ook in Nederland worden systemen van dieselauto's zo aangepast dat ze tijdens tests schoner zijn dan op de weg. Dat meldt Nieuwsuur zondagavond. De bevinding komt naar voren uit een onderzoek dat TNO in 2013 uitvoerde in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De aanpassingen gebeurden bij verschillende merken; namen worden in het rapport niet genoemd.

Bij het onderzoek bleek dat verschillende autofabrikanten systemen zo afstellen dat ze 'tijdens rij-omstandigheden die optreden bij een test functioneel zijn, maar onder praktijkomstandigheden om economische redenen (gedeeltelijk) worden uitgeschakeld', zo rapporteert TNO.

In de Verenigde Staten heeft Volkswagen software gebruikt die testsituaties herkende. In het rapport beschrijft TNO een praktijk die daar erg op lijkt. 'Het is mogelijk om de emissiecontrole-systemen zo te optimaliseren dat de auto tijdens de test lage emissies heeft en tijdens ritten op de weg niet.'

Bij de test werden vooral duurdere middenklassers getest van verschillende fabrikanten. De meeste auto's waren op de weg veel vuiler dan uit de testen bleek, slechts één dieselauto voldeed wel aan de verwachtingen. TNO vermoedt dat er wordt gesjoemeld om financiële motieven. De onderzoekers pleiten voor officiële testen op de weg om een einde te maken aan deze manipulatie van de resultaten.