'Gesjoemel kost automobilist veel geld'

Door al het gesjoemel van autofabrikanten met testresultaten is de Nederlandse automobilist aan de pomp gemiddeld 450 euro per jaar extra kwijt. Dat heeft Natuur & Milieu becijferd. De milieuorganisatie is vrijdag een petitie gestart voor betrouwbaardere testmethodes en de komst van een onafhankelijke toezichthouder in Europa.

De berekeningen zijn gebaseerd op onderzoek naar het verschil tussen het verbruik van auto's volgens reclames van de autofabrikanten en het daadwerkelijke verbruik op de openbare weg. Die gegevens zijn vervolgens vermenigvuldigd met de hoeveelheid auto's die in Nederland rondrijden en het gemiddelde aantal kilometers dat mensen afleggen.

Het probleem betreft niet alleen fraude zoals bij Volkswagen, aldus Maarten van Biezen, hoofd mobiliteit bij Natuur & Milieu. Wat bijvoorbeeld ook gebeurt is dat bij testen de omstandigheden wat gunstiger worden gemaakt dan in de praktijk kan. Denk bijvoorbeeld aan het inklappen van de spiegels om de auto meer aerodynamisch te maken.

'Gesjoemel kost automobilist veel geld'
'Gesjoemel kost automobilist veel geld' (Foto: ANP)