'Wall Street koerst af op zware val'

De aandelenbeurzen op Wall Street lijken maandag met een enorm verlies te gaan openen. In navolging van de diepe val van de beurzen in Azië en Europa neemt de vorige week gestarte uitverkoop van aandelen waarschijnlijk nog grotere vormen aan.

Rond 14.30 uur wezen de openingsindicatoren op verliezen van 3,5 tot 4 procent voor de S&P 500 en de Dow Jones. De Nasdaq leek af te stevenen op een min van 5 procent bij de openingsbel.

Vorige week zorgde terughoudendheid bij investeerders al voor dieprode koersborden. Alle toonaangevende indices verloren daarbij de winst die dit jaar was opgebouwd. De onzekerheid onder investeerders wereldwijd wordt vooral gedreven door de vrees voor verdere afkoeling van de Chinese economie. Die angst werd maandag verder aangewakkerd door grote koersverliezen in China, waar de beurs in Shanghai 8,5 procent inleverde.

Flinke stap
In de voorbeurshandel moesten veel bedrijven al een flinke stap terugdoen. Net als vrijdag kreeg de technologiesector grote klappen. De aandelen van onder meer Apple en Netflix, beide grote stijgers dit jaar, gingen voor het klinken van de openingsbel weer stevig onderuit.

Op de valutamarkt verloor de dollar flink aan kracht. Door de problemen op de markten verwachten beleggers dat de renteverhoging door de Federal Express (FedEx) nog even op zich zal laten wachten. De euro was voor het begin van de handel 1,1515 dollar waard tegen 1,1370 dollar bij het slot van Wall Street afgelopen vrijdag.

Laagste niveau
De prijs van Amerikaanse olie zakte maandag met ruim 4 procent naar 38,75 dollar. Dat is het laagste niveau sinds begin 2009.

De Dow-Jonesindex eindigde vrijdag 3,1 procent in de min op 16.459,75 punten. De brede S&P 500 leverde 3,2 procent in tot 1970,89 punten en beleefde daarmee de slechtste dag sinds november 2011. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 3,5 procent omlaag naar 4706,04 punten.