Afperser Jumbo eist bitcoins

De persoon die achter de incidenten bij Jumbo-supermarkten in Groningen zit, perst de keten af. Hij of zij eist "een hoeveelheid bitcoins". Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt. De rechercheurs hebben informatie over de zaak vrijgegeven en vragen het publiek om mee te denken.

Begin mei werd een explosief gevonden bij een Jumbo aan de Wilhelminakade in Groningen. Op 31 mei was er daadwerkelijk een explosie bij de pui van de winkel aan het Overwinningsplein. Een raam en een kozijn raakten beschadigd. Op 6 juni werd de Jumbo bij voetbalstadion Euroborg ontruimd na een bommelding, maar dat bleek loos alarm.

Begin juli was een verdacht pakketje bezorgd bij de Jumbo aan de Veemarkt in Zwolle. Ook dat is het werk van de bomdreiger, denkt de politie. De dader stuurde een felicitatiekaart met een beetje explosieve stof. Volgens de politie heeft hij of zij meerdere keren contact gezocht over de Zwolse Jumbo.

Met de virtuele munt bitcoin kan een dader relatief anoniem blijven. Transacties zijn heel moeilijk te traceren. Dat maakt het interessant voor criminelen.

Jumbo noemt de dreigingen vervelend. "We hebben vanaf het eerste incident nauw contact met de politie. In samenspraak met hen zijn in onze winkels - opvallend en onopvallend, binnen en buiten - extra voorzorgsmaatregelen genomen om een veilige winkel- en werkomgeving te creëren", laat de supermarktketen donderdag weten in een verklaring.

Afperser Jumbo eist bitcoins
Afperser Jumbo eist bitcoins (Foto: ANP)