Benoem een krater op Pluto

Hoewel Pluto in 2006 is gedegradeerd tot dwergplaneet weten we er eigenlijk nog maar bar weinig over. Eerder in dat jaar heeft NASA al de ruimtesonde New Horizons de ruimte in gestuurd om Pluto visueel in kaart te brengen. Na een lange tocht komt New Horizons binnenkort eindelijk in zijn baan om Pluto en zal 14 juli op zijn dichtst passeren voor de mooiste kiekjes.

Het team achter de expeditie geeft nu alvast het publiek de kans om de in kaart te brengen gebieden van naam te voorzien. Dit geldt niet alleen Pluto maar ook voor zijn grootste maan Charon. Wel zijn er een aantal categorieën waarbinnen de namen moeten vallen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Star Wars/Trek namen of beroemde (fictieve) ontdekkingsreizigers. De meeste namen zullen echter nauw verbonden zijn met de onderwereld, geheel in lijn met de namen die de planeet en manen hebben meegekregen uit de Griekse en Romeinse mythologie.

Naamgeving
Naast Pluto, die als god van de onderwereld ook wel bekend is onder zijn Griekse naam Hades, hebben de vijf manen allen illustere namen afkomstig uit de onderwereld. Op volgorde van ontdekking zijn dat Charon (veerman van de dodenrivier Styx), Nix (godin van de nacht), Hydra (veelkoppig zeemonster), Kerberos (de waakhond van de onderwereld) en Styx (de dodenrivier).

Historisch
Dat er beelden worden gemaakt is een historische gebeurtenis, we weten namelijk nog vrij weinig over de planeet. Zo werd deze pas in 1930 ontdekt en werden vier van zijn vijf manen pas in het afgelopen decennium gezien, waarvan de laatste pas in 2012. Ook hopen de onderzoekers met de beelden meer te weten te komen over de samenstelling van Pluto. Het vermoeden is namelijk dat er water in de vorm van ijs aanwezig is.

Nadat de sonde zijn werk heeft gedaan zal deze nog een vijfjarig tochtje door de Kuipergordel maken om daar nog meer foto's te maken. Vervolgens gaat hij naar de rand ons zonnestelsel en zal net zo lang door blijven gaan totdat het contact met Aarde voorgoed verdwenen zal zijn.

Stemmen
Tot 24 april kun je stemmen op je favoriete namen op Our Pluto en tevens zelf namen aandragen. Een naar FOK! vernoemde krater zou mooi zijn, het is alleen nog maar de vraag of ze het als deelname willen erkennen. Anders kunnen we altijd nog Jacob Roggeveen (de ontdekker van Paaseiland) of Willem Jansz (de ontdekker van Australië) voordragen.

New Horizons nadert Pluto (Foto: NASA)
New Horizons nadert Pluto (Foto: NASA)