Verzin een naam voor een krater

Het International Astronomical Union (IAU) is op zoek naar jou! Althans, ze zoeken hulp. Op Mercurius jeukt het namelijk van de interessante kraters en voor vijf daarvan zoekt men nog een naam.

Maar het IAU zou het IAU niet zijn wanneer men aan de benaming allerlei eisen stelt. Anders zouden ze zichzelf het leven wellicht te makkelijk maken. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

Zo moeten de kraters de naam van een kunstenaar krijgen. Een ruim begrip natuurlijk. Dit kan dan een beeldhouwer, schilder, muzikant en dergelijke betreffen. Om de speurtocht wat te bemoeilijken moet de kunstenaar in kwestie vijftig jaar in het vak hebben gezeten en dient hij al minstens drie jaar kassie wijlen te zijn. Bijkomend voordeel is dat een Marco Borsatokrater niet tot de mogelijkheden behoort.

Een andere vereiste is dat de mogelijke kraternaam niet al is weggegeven aan een ander object in ons zonnestelsel. Een overzichtje daarvan kan je hier vinden.

Verder maak je meer kans wanneer –en nu wordt het ingewikkeld- je een naam instuurt die komt uit een land of cultuur waarvan al namen zijn ontleend om andere kraters op Mercurius een naampje te geven. Ook hier is een overzicht van. Hier namelijk.

Het gaat hier om kraters die een doorsnede van 24 tot 105 kilometer hebben. Ze hebben gemeenschappelijk dat de wetenschap ze allemaal bijzonder vindt. Zo zit er bijvoorbeeld een krater tussen die dusdanig diep is dat zonlicht nooit de bodem bereikt. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat de planeet die dicht bij de zon ligt, evengoed waterijs bevat. Andere kraters leren ons (de mensheid) meer over hoe het kleine kutplaneetje tot stand gekomen is en welke –vulkanische- processen een rol hebben gespeeld of spelen.

Tot 15 januari heb je de tijd om een leuke naam te bedenken. Inzendingen kunnen hier gedaan worden.