VN-gezant: Jemen op rand van burgeroorlog

Jemen staat op de rand van een burgeroorlog. Die waarschuwing heeft de VN-gezant voor Jemen zondag geuit in een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad. De president van Jemen had de Veiligheidsraad gevraagd om de spoedzitting.

VN-gezant Jamal Benomar sprak de Veiligheidsraad toe via een videoverbinding vanuit Qatar. Hij benadrukte meerdere keren dat 'een vreedzame dialoog de enige optie' is. Volgens Benomar is het een 'illusie' dat de sjiitische Houthi-rebellen, die de hoofdstad Sanaa en een aantal provincies in handen hebben, of president Abed Rabbo Mansour Hadi, die naar het zuiden is gevlucht, het hele land onder hun duim kunnen krijgen.

Als de strijd doorgaat dreigt er een 'slepend conflict te ontstaan net als in Irak, Syrië of Libië', waarschuwde Benomar.

De Houthi's, die sinds september de dienst uitmaken in Sanaa, lijken niet van plan hun strijd tegen Hadi's aanhangers te staken. De rebellen namen zondag de derde stad van het land, Taiz, in. De leider van de rebellen, Abdel-Malik al-Houthi, hield enkele uren later een toespraak waarin hij zwoer strijders naar het zuiden te sturen.

De strijd tussen de Houthi's en Hadi is koren op de molen voor Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland (AQAP), de lokale tak van de terreurorganisatie. De Jemenitische regering voerde een felle strijd tegen AQAP, met behulp van de Amerikanen, maar dat is door de opmars van de Houthi's steeds moeilijker geworden. De Verenigde Staten trokken zaterdag nog militairen terug die in Jemen actief waren.