'VS halen militairen terug uit Jemen'

De Verenigde Staten zijn bezig met het terugtrekken van de laatste honderd militairen uit Jemen, vanwege de verslechterde veiligheidssituatie in het land. Dat meldde CNN zaterdag op basis van bronnen.

Vrijdag kwamen zeker 137 mensen om het leven door aanslagen op moskeeën in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Die werden opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

De Amerikaanse militairen waren gestationeerd op de luchtbasis Al Anad. Het leger van de VS heeft jarenlang samengewerkt met de Jemenitische regering in de strijd tegen terreur. De opkomst van de Houthi-beweging maakte dat steeds moeilijker. De Houthi's hebben sinds september de macht in Sanaa in handen. Het parlement en de president hebben ze naar huis gestuurd. Vorige maand sloten de Verenigde Staten al hun ambassade in de hoofdstad.

De Verenigde Naties bemiddelen bij gesprekken tussen politieke partijen voor het opzetten van een overgangsregering, maar dat heeft tot nu toe niets opgeleverd. President Abd-Rabbu Mansour Hadi riep zaterdag de Houthi's op zich terug te trekken uit Sanaa. Hij wil dat alle partijen van Jemen zich aansluiten bij de gesprekken. Hadi vluchtte vorige maand uit Sanaa naar zijn geboortestad Aden.

'VS halen militairen terug uit Jemen'
'VS halen militairen terug uit Jemen' (Foto: ANP)