Minstens 142 doden bij aanslag IS

In Jemen zijn door vier zelfmoordaanslagen op sjiitische moskeeën minstens 126 doden gevallen. Daarbij raakten ook nog eens zeker 260 mensen gewond. De aanslag vond plaats tijdens het vrijdaggebed en is inmiddels opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS)

De aanslagen vonden plaats in de hoofdstad Sanaa. In de Badr moskee waren twee terroristen aanwezig, één ervan blies zich tijdens het gebed temidden van tientallen moskeebezoekers op. In de daaruit ontstane chaos vluchtten de mensen in paniek naar buiten toe. Daar stond een tweede terrorist te wachten die zichzelf vervolgens opblies en zodoende nog meer slachtoffers maakte.

Bij de al-Hashoosh moskee zijn er eveneens veel slachtoffers te betreuren. Ook hier blies een man zichzelf in het midden van de moskee op. Een ooggetuige vertelde tegen persbureau AP: "De hoofden, benen en armen van dode mensen lagen verspreid over de vloer".

De nasleep van de 'Arabische Lente' zorgt al lange tijd voor veel onrust in Jemen. Verschillende groeperingen proberen de macht te veroveren en schuwen daarbij geen enkel geweldsmiddel.

Update 18.50 uur:
Het aantal slachtoffers is nog verder omhoog bijgesteld, op dit moment zijn er zeker 142 doden en is het aantal gewonden opgelopen tot 351. Dit heeft een Jemenitische ministerie van Gezondheid meegedeeld. Het is gezien het aantal gewonden aannemelijk dat het dodental nog verder zal stijgen.

Aanslagen Jemen eisen veel levens (Foto: AP)
Aanslagen Jemen eisen veel levens (Foto: AP)