Gebekvecht over toyboy-lied Onno Hoes

De carnavalskraker Onno, Mag Ik Je Toyboy Zijn? heeft al een relletje veroorzaakt. Zanger Richard van Iperen beweert dat hij het nummer heeft ingezongen en dat het woensdag zonder zijn medeweten op YouTube is geplaatst. "Onzin", zegt producer Roel Jongenelen.

"Roel heeft mij half december gevraagd het nummer in te zingen, hij had het toen al liggen", vertelt Van Iperen. "Ik heb het liedje ingezongen, maar heb me vanwege persoonlijke omstandigheden teruggetrokken. Tot mijn grote verbazing hoor ik nu mijn stem, een beetje verdraaid, terug."

Volgens Jongenelen klopt het dat Van Iperen Onno, Mag Ik Je Toyboy Zijn? heeft ingezongen, maar is hij niet te horen op de versie die als een lopend vuurtje door Nederland gaat. "Hij is het absoluut niet. Richard heeft het ooit ingezongen, net als verschillende andere zangers. Hij is het simpelweg niet geworden."

Wie wel schuil gaat achter 'Alberto', wil Jongenelen nog niet loslaten. "Dat onthul ik misschien later." Volgens Van Iperen is het Jongenelens vriendin. "Haar stem is verlaagd. Alberto moet anoniem blijven", beweert de zanger. "Zoiets is het wel", geeft de producer desgevraagd toe.

Van Iperen is naar eigen zeggen enkel uit op erkenning. "Er komt geen zaak. Ik gun hem het succes en hoop dat hij er veel geld aan verdient. Ik zal er geen stuiver aan verdienen, want ik heb niets getekend. Ik vind dit gewoon niet netjes. Zeg eerlijk wie het nummer heeft ingezongen en ga niet zelf met de eer lopen strijken."

Op erkenning van Jongenelen hoeft Van Iperen niet te rekenen. "Hij moet hier echt mee ophouden, het is zijn stem echt niet. Hij zoekt de media alleen maar op omdat hij de aandacht wil." De producer heeft contact opgenomen met Van Iperen, maar geen reactie gehad. "Ik heb een appje gehad ja", geeft de zanger toe. "Ik ben daar nog niet aan toe en weet niet wat ik ermee aanmoet."

In Onno, Mag Ik Je Toyboy Zijn? wordt Onno Hoes, burgemeester van Maastricht en ex van Albert Verlinde, op de hak genomen. De 53-jarige Hoes raakte meermaals in opspraak omdat hij met jonge mannen scharrelde. Vorige maand kondigde hij aan op te stappen als burgemeester nadat hij weer in opspraak was geraakt.

Aan de Limburgse omroep L1 liet Hoes weten de carnavalskraker, die op YouTube honderdduizenden keren is bekeken, 'een leuk nummer' te vinden. "Dit is het leukste wat je mee kan maken", vindt Jongenelen.