Timmermans 'met weemoed' weg uit Den Haag

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vertrekt 'met een zekere weemoed' naar Brussel om eurocommissaris te worden. "Deze nieuwe functie is anders van aard, maar ook van groot belang."

Timmermans denkt dat zijn nieuwe baan 'een heel zware klus' wordt. "Europese instellingen hebben de natuurlijke neiging om voor elk probleem nieuwe regels te bedenken. Daar is echt een cultuuromslag nodig", zei Timmermans woensdagavond.

Volgens Timmermans, die plaatsvervanger van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker wordt en daarnaast de portefeuille 'betere regelgeving' krijgt, moeten andere eurocommissarissen die met nieuwe regels willen komen, straks aan hem uitleggen waarom die nodig zijn. Hij kan naar eigen zeggen een veto uitspreken, maar wil dat liever voorkomen door zijn collega's met argumenten op andere gedachten te brengen.

Timmermans denkt dat hij ergens in oktober aan zijn nieuwe baan begint. Volgens hem hangt dat er vooral van af wanneer zijn opvolger kan beginnen. Ook moet Timmermans nog worden gehoord door het Europees Parlement.

Timmermans ontkent dat hij ooit serieus in beeld is geweest als nieuwe buitenlandchef, waarvoor hij veelvuldig werd genoemd. Naar eigen zeggen kwam Timmermans pas 'op een heel laat moment' in beeld als de nieuwe Nederlandse eurocommissaris.