Nieuwe Europese Commissie met glansrol Timmermans

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft woensdag de nieuwe Commissie gepresenteerd. Een belangrijke plaats is ingeruimd voor minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans, die als rechterhand van Juncker zal optreden. Eerder was al bekend dat de Italiaanse Federica Mogherini de taak van buitenlandchef op zich neemt.

De overige vijf vicevoorzitters zijn de Bulgaarse politica Kristalina Georgieva, de voormalige Estische premier Andrus Ansip, Alenka Bratusek, voormalig premier van Slovenië, oud-minister-president van Letland Valdis Dombrovsis en de Finse ex-premier Jyrki Kaitanen.

In een verklaring schrijft de Commissie dat Juncker heeft geprobeerd de juiste balans te vinden tussen geslacht, politieke kleur en competentie. In de nieuwe commissie zit een groot aantal politiek zwaargewichten, onder wie vijf ex-premiers, vier vicepremiers en 19 voormalige ministers. Naar eigen zeggen beschikt de Europese Commissie over de expertise 'die nodig is om de huidige economische en geopolitieke problemen aan te pakken'.

Over de verhouding tussen mannen en vrouwen in de Commissie is veel overleg gevoerd. Uiteindelijk zijn negen van de in totaal 28 commissarissen vrouw, drie van hen zijn vicevoorzitter.