Nederland na 2010 weer officieus wereldkampioen voetbal

Het Nederlands elftal heeft zaterdag met de zege na penalty's op Costa Rica voor het eerst in vier jaar de officieuze wereldtitel in het voetbal veroverd. De Midden-Amerikanen waren de houders van die titel, dankzij de zege eerder in het toernooi op Uruguay.

De titel van eerste 'officieuze wereldkampioen' werd in 2003 met terugwerkende kracht gegeven aan Engeland, dat in 1873 van Schotland won in de tweede interland ooit. De eerste interland was een gelijkspel, waardoor de titel niet vergeven kon worden. 

Sindsdien geldt een zelfde soort systeem als bij het boksen. Door van de regerend kampioen te winnen kan een land de wereldtitel overnemen. Nederland heeft de titel nu na vier jaar weer terug.

In 2008 won Nederland in een oefenwedstrijd van Zweden, die op dat moment officieus wereldkampioen waren. Vervolgens bleef Nederland ongeslagen - en dus houder van de titel - tot de WK-finale tegen Spanje. De Spanjaarden konden overigens niet lang nagenieten, want nog geen twee maanden na de finale in Johannesburg nam Argentinië de titel over.

Via Japan, Noord-Korea en Zweden kwam de titel in 2013 weer bij de Argentijnen terecht, die deze aan het eind van het jaar aan Uruguay verloren. De Zuid-Amerikanen bleven de virtuele trofee in handen houden, tot Costa Rica op het huidige WK met 3-1 te sterk was. De Costa Ricanen verdedigden hun titel met succes tegen Italië, Engeland en Griekenland, maar nu heeft Oranje de prijs dus weer terug.

Overigens had Nederland de titel al vaker in handen gehad. Van mei 1973 - een 3-2 zege op Spanje - tot de verloren WK-finale van 1974 was Oranje titelhouder. Op het WK van 1978 mocht Nederland zich tijdens de finale officieus wereldkampioen noemen, terwijl Oranje ook in de jaren '80 en '90 enkele wedstrijden in het bezit was van de prijs.

Voordat in 2008 de titel werd gepakt was Nederland in 2002 en 2003 voor het laatst officieus wereldkampioen. De wedstrijd tegen Costa Rica was voor Nederland de vijftigste gewonnen titelwedstrijd, waarmee 'wij' vierde staan op de ranglijst aller tijden.

Achter recordhouder Schotland en rivaal Engeland staat Argentinië met 57 wedstrijden op plek drie. In São Paolo kunnen we op 9 juli dus een echte klassieker verwachten, waar de titel hopelijk vastgehouden kan worden.