Costa Rica maakt zich op voor 'historische' dag

De Costa Ricaanse hoofdstad San José kleurt zaterdag blauw-wit-rood in aanloop naar wat wordt gezien als een historische wedstrijd tegen Oranje. Naar verwachting kijken zaterdag honderdduizenden fans in het hele land gezamenlijk naar het duel op grote schermen en in kroegen.

Huizen in San José zijn rood geverfd en complete gebouwen en auto's zijn behangen met Costa Ricaanse vlaggen. En hoewel er in de Costa Ricaanse pers optimisme heerst over de kansen van La Sele, lijkt het behalen van de kwartfinale al als een finale te worden gevierd en is er veel ontzag voor Oranje.

Als Costa Rica van Nederland weet te winnen is het de eerste keer dat de Midden-Amerikanen doorstoten naar de halve finale. Zo'n 25 duizend fans zagen zondag in San José, Costa Rica op een enorm scherm winnen van Griekenland. Naar verwachting zal de opkomst zaterdag nog groter zijn.

Niet alleen in het bijna vijf miljoen inwoners tellende Costa Rica loopt men warm voor het duel tegen Nederland. Veel andere Centraal-Amerikaanse landen scharen zich achter Costa Rica. En ook in Mexico, dat zondag ten onder ging tegen Oranje en waar de nederlaag op met name sociale media nog niet verwerkt lijkt, worden de ticos massaal gesteund.