Rutte belt VNO-voorzitter na 'batterij interviews'

Premier Mark Rutte (VVD) heeft zaterdag gebeld met de aantredend voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Aanleiding was een reeks zaterdag gepubliceerde vraaggesprekken waarin Hans de Boer, die maandag begint, stevige kritiek uit op het sociaal akkoord dat het kabinet vorig jaar sloot met werkgevers en werknemers.

Hoewel De Boer in de interviews zegt dat VNO-NCW staat voor zijn handtekening onder het akkoord, maakte Rutte zich toch zorgen. "In de optelsom kon je misschien wat anders constateren", aldus de premier in de marge van Veteranendag voor de camera van de NOS.

Rutte zegt te begrijpen dat De Boer, de opvolger van Bernard Wientjes, zijn stempel op de functie wil drukken. Ook met de kritiek op het sociaal akkoord die hij uitte in de 'batterij interviews' kan Rutte leven. "Dat hij benadrukt waar hij moeite mee heeft, vind ik prima." Maar de afspraken, die volgens Rutte voor heel veel rust zorgen, moeten wel worden uitgevoerd.

"Het lijkt gewoon nergens naar", zo zei De Boer zaterdagochtend in dagblad Trouw. "Er staat een handtekening, maar als de politiek dit nog een keer flikt, zeg ik: zoek het maar uit." Volgens de 59-jarige econoom worden met het akkoord 'knollen voor citroenen' verkocht.

Interviews met De Boer stonden zaterdag verder in de Volkskrant, De Telegraaf en het AD. Ook de NOS en website nuzakelijk.nl maakten deel uit van het media-offensief van de nieuwe werkgeversvoorman.

In het sociaal akkoord maakten kabinet, werkgevers en werknemers vorig jaar april afspraken over versoepeling van het ontslagrecht en het bieden van meer zekerheid aan mensen met een tijdelijk contract. Ook werden er afspraken gemaakt over de duur van de WW en beloofden de werkgevers honderdduizend mensen met een arbeidsbeperking aan een baan te helpen.