Robben: "Gevochten als leeuwen"

Het Nederlands elftal is groepswinnaar geworden door maandagavond Chili met 2-0 te verslaan. Arjen Robben was na afloop door het dolle heen.  Zoals aangekondigd door bondscoach Louis van Gaal speelde het Nederlands elftal ook tegen Chili "reactievoetbal". Chili had meer balbezit, maar het was Oranje dat won. De invallers Leroy Fer en Memphis Depay waren trefzeker.

"Drie gespeeld en negen punten", riep een dolblije Arjen Robben na afloop tegenover de NOS. "Dit zijn de feiten. Ik ben heel erg trots op dit team. Als je ziet hoe we hebben gevochten. We zaten er bovenop, gaven niks weg. We hadden minder de bal, maar kregen wel veel kansen."

Chili was dreigend, maar creëerde weinig kansen. De organisatie van het Nederlands elftal stond als een huis. "Daar moet je op vertrouwen. Vertrouwen op de organisatie. Zolang die goed blijft, krijg je vanzelf je momenten. We vechten als leeuwen, Oranje leeuwen."

Fer scoorde anderhalve minuut na zijn invalbeurt. Depay bepaalde vlak voor tijd de eindstand. "We maken weer twee fantastische goals. Zo zie je maar weer dat je het niet met elf man doet, maar 23. We hebben iedereen hard nodig. Iedereen is topfit en scherp. Dat maakt het verschil."

Of bondscoach Louis van Gaal wist wat er ging gebeuren met het inbrengen van Fer en Depay? "Misschien heeft 'ie een gouden pik", grapt Robben. "Soms heb je een beetje geluk nodig. De trainer weet wat hij doet. Hij brengt goede wissels, ook tegen Spanje en Australië. De jongens die er in komen staan er gelijk."

De volgende ronde is bereikt. In de achtste finales krijgt Oranje te maken met Brazilië, Mexico of Kroatië. Robben heeft geen voorkeur. "Je hebt het niet voor het kiezen. Het komt zoals het komt. We moeten van onze eigen kracht uit gaan. We hebben een extra dag rust. Dat is gunstig. We wilden eerste worden in de groep en dat is gelukt. Nu zullen we zien wat er komt."