[Groep B] Uitslag Nederland - Chili

Het Nederlands elftal is op het WK voetbal in Brazilië winnaar geworden van Groep B. Oranje was in São Paulo met 2-0 te sterk voor Chili dat de nummer twee in de poule werd. Invallers Leroy Fer en Memphis Depay waren de doelpuntenmakers voor de ploeg van bondscoach Louis van Gaal.

Nederland en Chili oogden afwachtend in de beginfase van het duel. Oranje wachtte af, terwijl Chili de bal achterin rustig rond mocht tikken. Bij de ploeg van Louis van Gaal was Dirk Kuijt de linksachter. Hij moest op de linkerflank voor de aanvullende impulsen zorgen en de Chileense rechtsback Isla afstoppen.

De eerste mogelijkheid was na dertien minuten spelen voor Chili, maar Vargas kopte de bal over. Ook Twente-speler Gutiérrez kreeg uit een hoekschop een mogelijkheid, maar zijn schot ging over het doel van Jasper Cillessen. Nederland kon pas na 25 minuten het eerste gevaar stichten, maar Wesley Sneijder stuitte bij zijn vrije trap op doelman Bravo. Even later was het Robben die weggestuurd werd, hij wilde breed leggen op Nigel de Jong, maar zijn bal kon eenvoudig onschadelijk gemaakt worden.

Ook Stefan de Vrij kreeg nog een mogelijkheid, maar hij kon een vrije trap van Robben slechts schampen. De Chilenen probeerden vlak voor rust nog eenmaal uit hun schulp te krijgen en Gutiérrez had de mogelijkheid om de 0-1 te scoren, maar zijn achterwaartse kopbal verdween naast het Nederlandse doel. In de tussentijd had Robben nog een solo gemaakt, maar zijn schot ging ook net niet tussen de palen.

De tactische vondst Dirk Kuijt die als gelegenheids linksback Alexis Sanchez van de bal houdt (Pro Shots/Action Images)

Na rust kwam Nederland goed voor de dag. De Chilenen werden in de eerste tien minuten van het tweede bedrijf sterk onder druk gezet, maar tot kansen leidde dit niet direct. Chili kon in deze fase van de wedstrijd slechts een zwakke poging op doel produceren. De wedstrijd bleef afwachtend, maar de spelers bleven loeren op de kansjes die er zouden komen. Zo stuitte Robben na driekwart wedstrijd tussen alle verdedigers weer op doelman Bravo.

De wedstrijd leek zich mede dankzij de spanning voort te kabbelen met slechts af en toe mogelijkheden. Invaller Memphis Depay dacht er anders over, want hij testte uit een vlammend schot doelman Bravo. Uit een voorzet na de hoekschop die volgde knikte Leroy Fer, een andere invaller, op aangeven van Janmaat de 1-0 binnen.

De Chilenen moesten om groepswinnaar te worden ten aanval trekken. De Zuid-Amerikanen kregen vlak na de Nederlandse goal een hoekschop die door Nigel de Jong richting eigen goal werd geknikt, maar De Vrij haalde de bal van de lijn, waarna uit de nastoot ook niet meer gescoord werd. Ook in de laatste tien minuten probeerde Chili het wel, maar het was Oranje dat via Depay na een voorzet van Robben een tweede maakte, waardoor Nederland groepswinnaar werd in Groep B en Chili tweede.