Studenten hekelen rendementsdenken

Studenten maken zich grote zorgen over de toename aan rendementsmaatregelen in het hoger onderwijs. Dat is op te maken uit de notitie Studiesucces, een Nieuwe Definitie, die de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) donderdagmiddag overhandigden aan de voorzitters van de Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten.

"De druk op studenten om zo snel mogelijk af te studeren wordt steeds groter", vindt Ruud Nauts, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). "De focus ligt hierbij op het verbeteren van de rendementscijfers, in plaats van het verbeteren van de kwaliteit." De studentenorganisaties roepen universiteiten en hogescholen op de kwaliteit van het onderwijs weer voorop te stellen.

Opleidingen verzinnen allerlei maatregelen om de beste slagingspercentages te behalen waarbij ze rendement als studiesucces definiëren, stellen de studentorganisaties. "Het gaat er niet meer om wie de beste student is, maar wie het snelst een diploma haalt", aldus LSVb-voorzitter Jorien Janssen.

De studenten pleiten voor een nieuwe definitie van studiesucces waarin persoonlijke ontwikkeling en betrokkenheid bij de studie centraal staan. Daarnaast pleiten ze voor flexibel onderwijs zodat een student zijn of haar eigen programma kan samenstellen. Ook moet er ruimte zijn voor extracurriculaire activiteiten.

Het leenstelsel is de studenten ook nog altijd een doorn in het oog. Vrijdagmiddag wordt hier in Groningen tegen gedemonstreerd door de jongerenorganisatie van de SP en de Groninger Studentenbond. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt en Jorien Jansen houden een toespraak. De demonstratie in Groningen is de eerste in een reeks van lokale demonstraties voor het behoud van studiefinanciering. In Utrecht en Amsterdam staan ook demonstraties gepland.