Zorgen over omzeilen bonusregels bij banken

Een aantal banken in Europa lijkt de bonusregels te ontduiken door onder voorwaarden meer vast salaris te geven. Dat constateert de Europese Bankautoriteit (EBA) naar aanleiding van onderzoek naar het bonusbeleid van alle grote banken. De EBA gaat kijken hoe de mazen in de Europese regelgeving kunnen worden gedicht.

De betwiste beloningen worden door de banken uitbetaald op basis van de positie of rol van de betreffende medewerker, schrijft de EBA in het vrijdag gepubliceerde rapport. Omdat het gaat om vaste bedragen, kunnen ze onder de huidige regels worden aangemerkt als salaris.

"Echter, de beloningen zijn cyclisch, ze worden betaald aan een selecte groep medewerkers en zijn doorgaans geldig voor een bepaalde periode", schrijft de EBA. "Onder uitzonderlijke omstandigheden kunnen ze ook worden geannuleerd."

De EBA gaat nu nader onderzoek naar de praktijk en regels opstellen zodat de betreffende beloningen onder de juiste categorie vallen. Dat moet ervoor zorgen dat de Europese bonusregels, van maximaal honderd procent van het vaste loon, niet kunnen worden omzeild.

De bonusregels zijn sinds begin dit jaar van kracht. Eurocommissaris Michel Barnier zei begin maart al dat sommige banken er alles aan toen om de regels te omzeilen. De Europese Commissie legde daarom toen vast voor wie de regels gelden: de drie procent best verdienende personeelsleden en bankmedewerkers die belangrijke besluiten mogen nemen.

De bonusregels worden in Nederland overigens strenger dan in de rest van Europa, besloot de ministerraad vrijdag. Al het personeel van banken mag vanaf volgend jaar maximaal twintig procent van het vaste salaris extra krijgen.