Juncker wil meer bevoegdheden voor ECB

De Europese Centrale Bank moet niet alleen kunnen ingrijpen als de inflatie te hoog of te laag is, maar ook als de euro te sterk of te zwak is. Dat zei Jean-Claude Juncker, die als lijsttrekker van de Europese Volkspartij meedingt naar de plek van voorzitter van de Europese Commissie, woensdag tegen persbureau Reuters.

"Als ik voorzitter van de commissie was en de euro te sterk zou worden, zou ik niet treuzelen om voorschriften daarvoor voor te stellen", aldus Juncker, die al eerder president van Luxemburg en voorzitter van de Eurogroep was. Nu mag de centrale bank alleen ingrijpen als de inflatie de pan uitrijst of juist te laag is.

Juncker zei tevens dat de koers van de euro momenteel te hoog is. "Ik ben het niet oneens met de mensen die dat zeggen", aldus de Luxemburger. Hij haakt daarmee in op de groeiende kritiek dat de euro te duur is, waardoor de landen van de eurozone moeilijker kunnen concurreren. Onder meer in Frankrijk leeft die opvatting sterk.

ECB-president Mario Draghi liet onlangs ook al weten bezorgd te zijn over de hoge koers van de euro. Binnen het huidige mandaat kan Draghi echter niet ingrijpen, zo herhaalde hij. Pas als de verwachte inflatie op lange termijn te ver van de ECB-doelen afwijkt, kan Draghi aan de geldkraan draaien.